Tak robi się świąteczne pierniczki w wielu domach. Pediatra mówi o ryzyku

2023-12-14 15:49

Wspólne pieczenie pierniczków to współcześnie najpowszechniejsza i najbardziej lubiana tradycja świąteczna w domach z małymi dziećmi. Choć domowe pierniczki wydają się zdrową przekąską, to w wielu domach z uwagi na wybór produktów, nie do końca tak jest. Aby to zmienić, warto posłuchać rady pediatry.

Pediatra mówi o przygotowywaniu pierników i ostrzega przed alergiami

i

Autor: Getty Images Pediatra mówi o przygotowywaniu pierników i ostrzega przed alergiami

Świąteczne półki sklepowe aż uginają się od produktów do pieczenia pierników. Oprócz tych naturalnych i zdrowych, jak miody czy korzenne przyprawy, są też takie, których skład lepiej sprawdzić przed użyciem. Od gotowych mieszanek na ciasto, po kolorowe lukry czy posypki w fantazyjnych kształtach - wszędzie tam możemy spodziewać się składników, które nie będą odpowiednie dla dzieci. 

Dowiedz się: Maluch kocha lody, deserki mleczne i ketchup? Oprócz cukru, zagrażać mu może ten składnik

Spis treści

  1. Lekarka ostrzega przed niezdrowym dodatkiem do pierników
  2. Mamy opowiadają o uczuleniach u dzieci
  3. Które składniki posypek są najbardziej niebezpieczne?
  4. Jakimi zdrowymi dodatkami ozdabiać pierniki?
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?

Lekarka ostrzega przed niezdrowym dodatkiem do pierników

O pozornie zdrowym, domowym przygotowywaniu pierników i niezdrowych dodatkach do nich napisała na swoim profilu pediatra, Monika Działowska, znana na Instagrama jako @pediatranazdrowie.

– Wyglądają pięknie i na pewno dzieci będą miały super zabawę, dekorując. Dla sensoryki też jest ekstra, ale pamiętajcie, że to jest ogrom barwników i konserwantów, więc jeśli wasze dzieci mają tendencję do alergii, zachowajcie ostrożność – zauważa lekarka.

Mamy opowiadają o uczuleniach u dzieci

Słowa lekarki potwierdzają rodzice, którzy łącząc fakty w jedną całość, zauważają szkodliwe działanie sztucznych dodatków do pierników.

"Ja się zastanawiam, co tak zaostrzyło AZS (bo mamy problem głównie latem) u syna, a on gdzie nie znajdzie, to zjada te posypki" - napisała jedna z mam. 

"U nas w ubiegłym roku było ok a w tym 2 razy po spożyciu kolorowych dodatków reakcja w postaci kaszlu krótko po spożyciu" - wtórowała jej inna internautka. 

"Niewiele osób o tym mówi ale niestety karmin/koszenila uczula wiele dzieci. Nawet anafilaksja po tym występuje" - zaalarmowała jeszcze jedna.

Które składniki posypek są najbardziej niebezpieczne?

Jednym z najgorszych jest błękit brylantowy. Znajduje się on w żywności barwionej na niebiesko. Jest uznawany za jeden z najbardziej szkodliwych dodatków, bo może wywoływać astmę, pokrzywkę czy reakcje alergiczne.

Drugim, który powinno omijać się z daleka jest koszelina, barwiąca na czerwono. Może ona wywołać silne reakcje alergiczne ze wstrząsem anafilaktycznym włącznie. 

Jakimi zdrowymi dodatkami ozdabiać pierniki?

Najlepszym, pysznym, zdrowym i pięknie wyglądającym lukrem, będzie taki wytworzony w domu z połączenia cukru pudru i śmietany lub wody z cytryną. W ramach zdrowych posypek świetnie sprawdzą się wiórki kokosowe, pokruszone pistacje, płatki śniadaniowe, czy suszone owoce. Dla dzieci atrakcyjnym dodatkiem może być także starta na drobnych oczkach biała czekolada. 

Przeczytaj też: Co my podajemy naszym dzieciom? Ugotowałam mini marchewki i kolor wody zmroził mi krew w żyłach