Borówki amerykańskie to owoce większe i słodsze niż nasze rodzime jagody, ale równie bogate w składniki odżywcze. Dostarczają szeregu witamin i mikroelementów, wzmacniając ogólną kondycję organizmu i oczyszczając go z toksyn. Są chętnie jedzone przez dzieci, ponieważ mają słodki smak.
Co to jest borówka amerykańska?
Borówka amerykańska to krzew z rodziny wrzosowatych, który rodzi grube, ciemne owoce. Uprawia się je nie tylko w Ameryce Północnej, ale również w Japonii czy w Europie. W Polsce z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością.
Właściwości borówek amerykańskich
Borówki amerykańskie to owoce bogate w:
- witaminę A
- witaminę PP
- witaminy B
- witaminę C
- witaminę E
- potas
- żelazo
- cynk
- selen
- magnez
- przeciwutleniacze
- antyoksydanty.
Dlaczego warto jeść borówki amerykańskie?
Borówki amerykańskie są bombą składników odżywczych, dlatego rewelacyjnie wzmacniają układ odpornościowy. Antyoksydanty zawarte w owocach zwalczają wolne rodniki i zapobiegają rozwojowi nowotworów, witaminy wspomagają narząd wzroku czy pracę mózgu, a cynk i selen działają przeciwzapalnie. Sezon na borówki amerykańskie rozpoczyna się w czerwcu i to właśnie wtedy są one najsmaczniejsze. Warto włączyć je do diety dziecka, bo mogą dostarczyć dużej dawki witamin i wspomóc odporność malucha.
Borówki amerykańskie na pasożyty
Zaletą jedzenia borówek jest również ich działanie antypasożytnicze. Udowodniono, że włączenie ich do diety może pomóc zwalczyć owsiki, glisty, a także pasożyty jelitowe. Bardzo dobrze wpływają też na funkcjonowanie układu trawiennego, spowalniają ruchy robaczkowe jelit i regulują ich pracę. Jeśli maluch ma pasożyty, warto włączyć do jego diety jak największą ilość owoców bogatych w przeciwutleniacze. To nie tylko borówki, ale również jagody, czarna porzeczka, maliny czy jeżyny.
Od kiedy dziecko może jeść borówki?
Dziecku można podawać borówki już od 7. miesiąca życia. Początkowo należy uważać, by nie podawać ich w całości, bo maluch może się zakrztusić. Można je jednak blendować i przygotowywać z nich zdrowe koktajle lub dodawać do owsianki albo jaglanki.