Kogel-mogel to deser, który cieszył się ogromną popularnością w PRL-u. Roztrzepane żółtka jaj z dodatkiem kakao kochały wszystkie dzieci, a babcie i mamy nie bały się ich podawać maluchom. Dziś, gdy wiele mówi się o tym, że surowe jajka mogą być skażone Salmonellą, rzadko decydujemy się je podawać w domach. Tymczasem okazuje się, że surowe żółtko zawiera wiele cennych składników odżywczych.
Kogel-mogel dla zdrowia
Kogel-mogel to deser oparty na surowych żółtkach. W żółtku znajduje się żelazo, a także lecytyna, która zmniejsza stan zapalny w organizmie. Oprócz tego żółtka zawierają witaminę A, wpływającą na funkcjonowanie narządu wzroku, witaminę E, a także witaminy z grupy B.
W żółtkach są też miedź, mangan, magnez, selen, fosfor, potas czy cynk. Regularne ich spożywanie odżywia cały organizm, dostarcza brakujących składników odżywczych, dlatego warto włączyć żółtka do swojej diety.
Surowe żółtka przeciw nowotworom
Surowe żółtka zawierają tryptofan i tyrozynę — aminokwasy, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Dzięki temu mogą zapobiegać tworzeniu się komórek nowotworowych i działać przeciwnowotworowo.
Czy jedzenie surowych żółtek jest bezpieczne?
Surowe żółtka zawierają niemal o połowę więcej substancji odżywczych niż te, które poddamy obróbce termicznej. W związku z tym lepiej dla zdrowia byłoby spożywać je w formie surowej, jednak warto pamiętać, że surowe jajka mogą być skażone Salmonellą. Z tego względu specjaliści zalecają, by jeść tylko jajka z dobrych źródeł, zwracać uwagę na datę ważności i na prawidłowe ich przechowywanie. Jajka powinniśmy trzymać w miejscach, gdzie panują niskie temperatury, np. w spiżarni czy chłodnej szafce. Można je trzymać również w lodówce.
Jak zrobić kogel-mogel?
Aby zrobić kogel-mogel i dostarczyć organizmowi wielu witamin i minerałów, wystarczy roztrzepać surowe żółtka trzepaczką lub je zblendować. Następnie trzeba dodać do nich kakao i miód, by wzbogacić deser o składniki przeciwzapalne, a także poprawić jego smak.
Taki deser warto zjeść od razu, wtedy ma najwięcej składników odżywczych.