Minikiwi to owoc, który niedawno pojawił się w dużych marketach i który cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Nie tylko dlatego, że jest interesujący i wygląda jak skrzyżowanie kiwi i agrestu. Również dlatego, że jest tani, smaczny i pełen witamin.
Co to jest minikiwi?
Minikiwi to owoce, które można uprawiać w Polsce. Choć wyglądają egzotycznie i rzeczywiście przypominają kiwi, to różnią się od zielonych, włochatych owoców kilkoma rzeczami. Minikiwi mają jadalną skórkę, a w smaku przypominają swojego większego kuzyna, choć niektórzy porównują te owoce do agrestu. Są smaczne, słodkie i pełne składników odżywczych. W dodatku tanie — tackę minikiwi można kupić na promocjach w marketach za kilka złotych. Dla dzieci mogą być dobrym uzupełnieniem posiłków i zachętą do spożywania większej ilości witamin.
Wartości odżywcze minikiwi
Minikiwi to skarbnica witaminy C. Owoce te zawierają jej nawet więcej niż papryki czy cytryny, dlatego poleca się je w sezonie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy bardziej narażeni na działanie wirusów i bakterii. W 100 g mini kiwi znajduje się aż 52,5 mg witaminy C! Więcej niż w jakichkolwiek innych owocach, dlatego warto włączyć je do swojej diety.
Owoce minikiwi są także bogate w:
- potas
- witaminę E
- witaminy z grupy B
- polifenole
- kwasy organiczne
Minikiwi na odporność
Witamina C to jedna z ważniejszych witamin, która uszczelnia naczynia krwionośne i wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Kilka owoców wprowadzonych do diety dziecka (np. na podwieczorek) może zaspokoić większość dziennego zapotrzebowania na tę witaminę i jednocześnie wspomóc układ odpornościowy. Witamina C to przeciwutleniacz, który zwalcza wolne rodniki i drobnoustroje, dzięki czemu może zapobiegać infekcjom.
Owoc ten może także poprawiać nastrój oraz koncentrację. Zawiera witaminy z grupy B, które wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego. Włączenie minikiwi do diety jesienią może więc poprawić nam humor i ułatwić adaptację do nowych warunków atmosferycznych.
Jak jeść minikiwi?
Minikiwi można jeść w postaci surowej. Owocu nie trzeba obierać ze skórki, wystarczy dokładnie go umyć, by zmyć z niego wszystkie zanieczyszczenia. Następnie można pokroić go w plasterki lub na drobne kawałki. Minikiwi świetnie sprawdzi się jako dodatek do owocowych sałatek, smoothie czy deserów. Zwłaszcza dla dzieci, które uwielbiają te owoce z powodu ich drobnych rozmiarów i ciekawego wyglądu.
Czytaj także: Cytrusy, banany i mango w diecie niemowlaka