Cukinia to warzywa, na które szczyt sezonu przypada na przełomie lipca i sierpnia. Cukinie są wtedy najsłodsze i mają najwięcej składników odżywczych. Warto wprowadzić je do swojej diety nie tylko dlatego, że zawierają dużo witamin i mikroelementów, ale też dlatego, że mają uniwersalny smak i dzieci zwyczajnie je lubią.
Właściwości odżywcze cukinii
Cukinia należy do warzyw z rodziny dyniowatych. Ma delikatny smak, można ją jeść w formie surowej, smażyć czy piec. Jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę A wspierającą pracę narządu wzroku oraz witaminę C, która wspomaga układ odpornościowy. W cukinii znajduje się również wiele ważnych mikroelementów, m.in. wapń, potas, fosfor czy jod.
Warzywo bogate w magnez
Cukinia zawiera magnez (18 mg na 100 g warzywa), co w połączeniu z zawartością witamin z grupy B sprawia, że doskonale wspomaga układ nerwowy. Sezon na cukinie trwa w sierpniu, dlatego warto jak najczęściej przygotowywać z niej różne dania i podawać dzieciom. To dobry sposób na wzmocnienie ich organizmu przed szkołą, poprawę odporności czy wspomnianej wyżej koncentracji i uwagi. Produkty bogate w magnez powinny stanowić ważny element diety również dla dzieci, które są nadpobudliwe lub mają problemy z koncentracją.
Co zrobić z cukinii?
Cukinia jest na tyle uniwersalna, że można ją dodawać do potrawek warzywnych, szaszłyków, sosów mięsnych. Dzieci często lubią ją w formie placków, które są pyszne i bardzo sycące. W połączeniu z marchewką smakują bardzo dobrze i dostarczają dużej ilości witamin.
Dobrym pomysłem na wykorzystanie cukinii w kuchni jest zrobienie spaghetti. Jeśli mamy w domu specjalną obieraczkę do warzyw, możemy pokroić cukinię w paski i stworzyć z niej warzywny makaron. Takie danie świetnie smakuje w połączeniu z pomidorkami, natką pietruszki czy serem żółtym.
Niektórzy przygotowują nawet desery z cukinii. Jej łagodny smak sprawia, że można ją wykorzystać do robienia zdrowych ciast czy omletów.