Spis treści
Truskawki bogate w witaminy i mikroelementy
Porcja 100 g truskawek zawiera 60 mg witaminy C, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie. Jest w nich też sporo witamin z grupy B, a także niewielkie ilości witaminy A i E, oraz mikroelementy: chroniące przed anemią żelazo, wzmacniające kości wapń i fosfor. Truskawki maja działanie bakteriobójcze, wspomagają zwalczanie stanów zapalnych, np. jamy ustnej. Poleca się je reumatykom, cierpiącym na schorzenia wątroby – regulują poziom kwasów, wydzielanie żółci i pracę wątroby, a także nerek – są bowiem moczopędne. Owoce te działają dobroczynnie na serce: są krwiotwórcze, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie.
Truskawki - ulubione owoce dzieci
Trudno znaleźć dziecko, które nie lubi tych owoców. Unikają ich zazwyczaj tylko te, które są na nie uczulone. Bo truskawki mogą wywoływać reakcje alergiczne w postaci pokrzywki, która jest wynikiem nadprodukcji histaminy w organizmie. Dlatego lekarze zalecają, by nie podawać ich maluchom wcześniej niż przed ukończeniem 10 miesiąca życia. Ci bardziej ortodoksyjni przesuwają tę granicę abstynencji nawet do dwóch lat.
Zalety truskawek
Truskawki są niskokaloryczne (tylko 28 kcal/100 g), w 90 proc. składają się z wody. Mogą je więc jadać osoby dbające o linię, tym bardziej że truskawki zawierają bromelinę – enzym rozkładający białka. Ze względu na dużą ilość pektyn poprawiają przemianę materii, ułatwiają trawienie. Zawarte w nich mikroelementy poprawiają kondycję włosów, a maseczkę z truskawek stosowały już nasze prababcie, by nawilżyć i wygładzić cerę.