W PRL-u zajadały się nim nie tylko dzieci. Znasz ten domowy przysmak?

2023-09-25 13:59

Czarne kluski to danie, które było bardzo popularne w PRL-u i często przyrządzane na co dzień. Dziś jest niemal zapomniane, a młode pokolenie zupełnie nie ma pojęcia, czym ono jest.

Czarne kluski

i

Autor: Getty Images Czarne kluski to przysmak z PRL-u.

Czarne kluski to duże, okrągłe kluski bardzo popularne na Śląsku w epoce PRL-u. To proste danie często było przyrządzane na co dzień, ponieważ jest sycące i.... tanie. Czym są czarne kluski i jak je zrobić?

Makaron z pomidorkami. Obiad w 15 minut.

Czarne kluski — kulinarny hit z PRL-u

Czarne kluski to danie przygotowywane z surowych i gotowanych ziemniaków. To właśnie połączenie surowych i gotowanych ziemniaków odpowiada za ich słynny, ciemny kolor. Prosty, nieskomplikowany przepis sprawiał, że wykonywano je w wielu polskich domach w czasie PRL-u, gdy żywność była na kartki, a w sklepach brakowało towarów. Do przygotowania czarnych klusek wystarczyły 4 główne składniki.

Dlaczego czarne kluski są czarne?

Kluski w czasie gotowania przybierają bardzo charakterystyczny kolor ze względu na to, że zawierają surowe ziemniaki. To pozwala odróżnić je od tradycyjnych klusek śląskich. Często podaje się je ze skwarkami lub ze śmietaną, ale można je również przygotować z serem czy mięsem mielonym. To już jednak współczesne wariacje dawnego przepisu.

Jak zrobić czarne kluski dla dzieci?

Czarne kluski mogą być ciekawą alternatywą we współczesnej kuchni. Jeśli nie masz pomysłu na obiad i nie wiesz, co zrobić dzieciom, by zainteresować je jedzeniem, przygotuj czarne kluski. Wystarczy kupić ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, sól oraz jaja.

Jak zrobić takie kluski jak z czasów dzieciństwa?

  1. Obierz 1 kg ziemniaków — połowę zetrzyj na tarce, połowę ugotuj z podwójnym dodatkiem soli (dodaj 2 łyżki)
  2. Odstaw surowe ziemniaki, by nabrały ciemnego koloru
  3. Połącz ugotowane i przetarte przez praskę ziemniaki z surowymi startymi na tarce
  4. Do masy wbij jajko i dodaj trochę mąki ziemniaczanej
  5. Z ciasta formuj duże kluski i spłaszczaj je dłonią, by kształtem przypominały kluski śląskie
  6. Wrzuć je do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotuj przez 6-8 minut do momentu aż wypłyną
  7. Ostudź i podawaj z ulubionymi dodatkami, np. śmietanką. Smacznego!

Czytaj: Jak gotować warzywa, by nie straciły wartości odżywczych?