Wielu rodziców podaje go swoim dzieciom. Nie wiedzą, że tak przechowywany traci właściwości

2025-01-02 13:28

Jest świetny na odporność rodziny, ale źle go przechowujemy. Zazwyczaj przypominamy sobie o nim w sezonie chorobowym, jednak warto sięgać po niego regularnie. Tylko zanim to zrobisz upewnij się, że nie stracił swoich cennych właściwości.

Wielu rodziców podaje go swoim dzieciom. Nie wiedzą, że tak przechowywany traci właściwości

i

Autor: Getty images Wielu rodziców podaje go swoim dzieciom. Nie wiedzą, że tak przechowywany traci właściwości

W sezonie przeziębień wielu rodziców interesuje się tym jak poprawić odporność dziecka. Oczywiście o to, by jesienią i zimą maluch nie łapał infekcji za infekcją warto troszczyć się przez cały rok, a duże znaczenie ma tutaj dieta. Powinna obfitować w witaminy, które znajdziemy w warzywach i owocach. Białe pieczywo lepiej zastąpić ciemnym, zrezygnować z dużej ilości słodyczy, pamiętać o odpowiedniej porcji snu i aktywności na świeżym powietrzu.

Niestety, fakty są takie że przegrzewamy dzieci na potęgę, a hartowanie to dobry sposób na to, by dziecko było bardziej odporne na choroby.

Chcesz zadbać o odporność dziecka? Miód przechowuj właściwie

Miód, bo właśnie o tym składniku diety mowa, to doskonałe uzupełnienie diety w witaminy A, C i E oraz witaminy z grupy B. Naturalny miód pszczeli dostarcza także żelaza, manganu, magnezu i polifenoli, które obniżają ciśnienie krwi.

Miód na odporność stosowany jest od wieków, jednak nie wszyscy wiedzą, że kluczowy dla zachowania jego cennych właściwości jest sposób przechowywania. Miód należy trzymać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.

M jak Mama Google News
Autor:

Temperatura pokojowa, a więc ta od 20 do 25 stopni Celsjusza może okazać się zbyt wysoka, zwłaszcza że w kuchni często ulega ona wahaniom.

Jeśli trzymasz miód w szafce kuchennej, zwłaszcza w pobliżu piekarnika lub płyty, bardzo możliwe, że zamiast miodu masz słodzik, a więc jedynym, co pozostało w twoim miodzie jest cukier. Codzienne podawanie go dziecku właściwie mija się z celem, chyba że nie dbasz o to, by jakkolwiek poprawiał odporność dziecka.

Źle przechowywany miód traci swoje potencjalne przeciwzapalne, przeciwbakteryjne czy przeciwwirusowe właściwości.

Podgrzewasz miód? Warto z tego zrezygnować

Miód jest dość popularnym składnikiem domowego syropu z cebuli, rodzice podają go także dzieciom podczas kaszlu licząc, że nawilży gardło i kaszel zniknie. Gorąca herbata z miodem, imbirem i cytryną to napój, po który chętnie sięgają także dorośli przy pierwszych oznakach przeziębienia. Z dzieciństwa wielu z nas pamięta też inny: gorące mleko z dodatkiem miodu i masła.

Czy to znaczy, że musisz rezygnować z ciepłego napoju z miodem? Niekoniecznie, jednak dodaj go dopiero wtedy, gdy temperatura płynu spadnie do 45 stopni.

Ostatnio mówi się także o tym, że w wyniku długotrwałego podgrzewania miodu wytwarza się 5-hydroksymetylofurfural (HMF), substancja, której nadmiar w diecie może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Wciąż jednak nie wiadomo, czy w istocie jest szkodliwa.

Czy twoja rodzina zdrowo się odżywia?
Pytanie 1 z 7
Czy w waszym domu dzieci jedzą to samo co rodzice?