Polecany artykuł:
W sezonie przeziębień wielu rodziców interesuje się tym jak poprawić odporność dziecka. Oczywiście o to, by jesienią i zimą maluch nie łapał infekcji za infekcją warto troszczyć się przez cały rok, a duże znaczenie ma tutaj dieta. Powinna obfitować w witaminy, które znajdziemy w warzywach i owocach. Białe pieczywo lepiej zastąpić ciemnym, zrezygnować z dużej ilości słodyczy, pamiętać o odpowiedniej porcji snu i aktywności na świeżym powietrzu.
Niestety, fakty są takie że przegrzewamy dzieci na potęgę, a hartowanie to dobry sposób na to, by dziecko było bardziej odporne na choroby.
Chcesz zadbać o odporność dziecka? Miód przechowuj właściwie
Miód, bo właśnie o tym składniku diety mowa, to doskonałe uzupełnienie diety w witaminy A, C i E oraz witaminy z grupy B. Naturalny miód pszczeli dostarcza także żelaza, manganu, magnezu i polifenoli, które obniżają ciśnienie krwi.
Miód na odporność stosowany jest od wieków, jednak nie wszyscy wiedzą, że kluczowy dla zachowania jego cennych właściwości jest sposób przechowywania. Miód należy trzymać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.
Temperatura pokojowa, a więc ta od 20 do 25 stopni Celsjusza może okazać się zbyt wysoka, zwłaszcza że w kuchni często ulega ona wahaniom.
Jeśli trzymasz miód w szafce kuchennej, zwłaszcza w pobliżu piekarnika lub płyty, bardzo możliwe, że zamiast miodu masz słodzik, a więc jedynym, co pozostało w twoim miodzie jest cukier. Codzienne podawanie go dziecku właściwie mija się z celem, chyba że nie dbasz o to, by jakkolwiek poprawiał odporność dziecka.
Źle przechowywany miód traci swoje potencjalne przeciwzapalne, przeciwbakteryjne czy przeciwwirusowe właściwości.
Podgrzewasz miód? Warto z tego zrezygnować
Miód jest dość popularnym składnikiem domowego syropu z cebuli, rodzice podają go także dzieciom podczas kaszlu licząc, że nawilży gardło i kaszel zniknie. Gorąca herbata z miodem, imbirem i cytryną to napój, po który chętnie sięgają także dorośli przy pierwszych oznakach przeziębienia. Z dzieciństwa wielu z nas pamięta też inny: gorące mleko z dodatkiem miodu i masła.
Czy to znaczy, że musisz rezygnować z ciepłego napoju z miodem? Niekoniecznie, jednak dodaj go dopiero wtedy, gdy temperatura płynu spadnie do 45 stopni.
Ostatnio mówi się także o tym, że w wyniku długotrwałego podgrzewania miodu wytwarza się 5-hydroksymetylofurfural (HMF), substancja, której nadmiar w diecie może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Wciąż jednak nie wiadomo, czy w istocie jest szkodliwa.