Zdrowe żywienie dzieci: kontroluj, ile czego twoje dziecko je

2008-05-20 13:53

Żywienie dzieci tylko z pozoru jest proste. Zanim położysz coś dziecku na talerzu, sprawdź czy nie zaszkodzisz mu w rozwoju teraz, a co gorsza również w dorosłym życiu. Zastanawiasz się czy twoje dziecko je to, co powinno i tyle, ile powinno? Martwisz się, że nie urośnie? To przypomnij sobie, co dziecko zjadło między posiłkami i wyciągnij wnioski. Pewnie było tego sporo. I miało sporo kalorii. Przeczytaj co zrobić, by nie doprowadzić do dziecięcej nadwagi i jak dbać aby dieta twojego dziecka była zdrowa.

Talerzyk pod lupą

i

Autor: Jupiterimages

Spis treści

  1. Żywienie dzieci: ile kalorii potrzebuje przedszkolak a ile uczeń?
  2. Zdrowe żywienie dziecka to zrównoważona dieta
  3. Zdrowe żywienie dziecka to również witaminy i minerały
  4. Jak uniknąć nadwagi u dziecka?
  5. Zdrowe żywienie dziecka, gdy już jest otyłe

Zdrowe żywienie dzieci jest bardzo trudne, wszędzie pełno chipsów, fast foodów i słodyczy. A dzieci zamiast zdrowej diety, złożonej z warzyw i owoców, wolą śmieciowe przekąski. Jednak taka dieta dziecka może doprowadzić do wielu problemów ze zdrowiem: otyłością oraz niedoboru witamin i minerałów. Jak zadbać o to by nasze dziecko odżywiało się zdrowo, niskokalorycznie i smacznie?

Żywienie dzieci: ile kalorii potrzebuje przedszkolak a ile uczeń?

Im dziecko młodsze, tym więcej w stosunku do swoich rozmiarów kalorii potrzebuje, bo szybciej się rozwija i rośnie. Kto ile potrzebuje?

  • przedszkolak - około 1700 kcal,
  • uczniowie od pierwszej do czwartej klasy – 2 400 kcal,
  • 11-15 latek powinien zjadać od 2 200 do 2 700 kcal (oczywiście chłopcy zazwyczaj nieco więcej niż dziewczynki).

Kalorie powinny być podzielone na pięć posiłków: śniadanie (20-25 proc.), drugie śniadanie (10 proc.), obiad (30 proc.), podwieczorek (10 proc.) i na kolację (20-25proc). I zero tolerancji dla przekąsek!

Zdrowe żywienie dziecka to zrównoważona dieta

Ważne by w jego jadłospisie znalazły się w odpowiednich proporcjach wszystkie niezbędne składniki:

  • białka (z ryb, mięsa, jaj oraz mleka i jego przetworów - serów, twarogów, jogurtów czy kefirów) – muszą pokrywać 15-20 proc. dziennych potrzeb energetycznych
  • tłuszcze mogą zaspokajać potrzeby maksymalnie do 30 proc., z tym, że ilość tych pochodzenia zwierzęcego, zwiększających stężenie cholesterolu we krwi, powinna być jak najbardziej ograniczona – lepiej podawać gotowane lub duszone chude mięso, drób bez skórki, a jeśli już smażyć, to na olejach roślinnych lub oliwie.
  • węglowodany to nie więcej niż 50-55 proc. dziennej porcji kalorii i najlepiej, gdy będą to cukry złożone, pochodzące z jarzyn, owoców, gruboziarnistego pieczywa, a nie cukry proste zawarte w ciastkach i cukierkach.

Zdrowe żywienie dziecka to również witaminy i minerały

Ich brak czy niedobór może hamować wzrost, uszkadzać układ immunologiczny, wpływać na zdolność do nauki, decydować o rozwoju wad postawy, chorób oczu czy zębów. Lekarze nazywają je skutkami tzw. głodu ukrytego. Sprzyja mu dieta oparta na wysoko przetworzonej żywności, fast foodach, chipsach i słodyczach, a uboga w warzywa i owoce, które dietetycy zalecają podawać do każdego posiłku. Jeśli nie jesteś pewna, czy twoje dziecko zjada tyle witamin, ile powinno, skonsultuj się ze swoim pediatrą. A poza tym nigdy nie zaszkodzi podawany zgodnie z ulotką preparat witaminowy dla dzieci.

Jak uniknąć nadwagi u dziecka?

Lekarze alarmują, że co dziesiąte dziecko ma problemy nie tylko z nadwagą, ale i z otyłością. Nadmiar kilogramów sprawia, że coraz młodsze dzieci mają kłopoty z krążeniem i cholesterolem. Zdarzają się wśród nich nawet przypadki zaawansowanej miażdżycy tętnic. A przecież wystarczy przestrzegać od niemowlęctwa kilku zasad, by uchronić dziecko przed tymi kłopotami:

  • nie karm dziecka za każdym razem, gdy płacze - pierś nie jest uspokajaczem,
  • używasz mieszanek - nie wsypuj więcej proszku niż trzeba; nie powiększaj dziurki w smoczku i nie zmuszaj dziecka do zjadania całej porcji;
  • zamiast słodkiej herbatki czy soczku podawaj wodę
  • nigdy nie poganiaj dziecka przy jedzeniu
  • nie nagradzaj jedzeniem za dobre sprawowanie
  • staraj się, by miało jak najwięcej ruchu
  • pilnuj przekąsek – dzieci mają wielki talent do niekontrolowanego podjadania

I nigdy nie wpychaj dziecku jedzenia na siłę – jak zgłodnieje, samo poprosi.

Zdrowe żywienie dziecka, gdy już jest otyłe

Nie stosuj żadnej diety cud, a po prostu ogranicz ilość kalorii, przede wszystkim tych z tłuszczu i słodyczy oraz:

  • serwuj, najlepiej o tych samych porach 5–6 posiłków
  • wprowadź rygorystyczny zakaz podjadania między posiłkami
  • zlikwiduj chipsy, hamburgery, słodkie napoje i wszystko co jest wysokoenergetyczne
  • postaw na owoce i warzywa, ale uważaj, bo nie wszystkie owoce są niskokaloryczne
  • ogranicz dostęp do komputera i telewizji (godzina w sumie wystarczy)
  • zachęć dziecko do uprawiania sportu (rower, basen a może judo?)

Efekty będą widoczne już po kilku miesiącach.