Zupa z dyni to bardzo dobra propozycja na chłodniejsze dni - idealnie rozgrzewa, ale też potrafi nasycić. Kiedy dosyć dobrze ją doprawimy, na pewno zadowoli także dziecięce podniebienie. Dynia ma to do siebie, że sama w sobie jest mdła i zwykle dobrze sprawdza się raczej w roli bazy niż głównego składnika. Chyba, że ukoronowana jest wyrafinowanymi przyprawami. Z dynią dobrze komponuje się np. imbir.
Jak zrobić zupę z dyni?
Średniej wielkości dynię obieramy ze skóry, a środek (sam miąższ, bez pestek) kroimy w kostkę. Zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym - tak, by dynia się przykryła, dodajemy przyprawy: sól, pieprz, odrobinę gałki muszkatołowej i imbiru - ponieważ te dwie ostatnie przyprawy są dosyć wyraziste i dla dziecka mogą być za bardzo wyczuwalne nie warto z nimi przesadzać. Całość gotujemy do miękkości. Na koniec blenderem miksujemy zupę do delikatnej, aksamitnej konsystencji. Na koniec zaprawiamy śmietaną 30 proc. Możemy to zrobić już na talerzu.
Czytaj: Pomysły na zdrowe i smaczne dania dla dzieci
Zupa jest niezwykle szybka w przygotowaniu, ale też sycąca i przede wszystkim odżywcza.
Zobacz też jak przygotować ciekawą dekorację jesienną: Wieniec z dyniami!