Zupa z dyni na wesoło! PRZEPIS

2014-10-21 17:26

Sezon na dynię trwa w najlepsze! Idealnym sposobem podania dziecku tego charakterystycznego warzywa jest zupa. Aby wyśmienicie smakowała, powinna być dobrze przyprawiona (inaczej będzie mdła) i przede wszystkim atrakcyjnie, dla małego oka, podana!

zupa z dyni

i

Autor: _photos.com

Zupa z dyni to bardzo dobra propozycja na chłodniejsze dni - idealnie rozgrzewa, ale też potrafi nasycić. Kiedy dosyć dobrze ją doprawimy, na pewno zadowoli także dziecięce podniebienie. Dynia ma to do siebie, że sama w sobie jest mdła i zwykle dobrze sprawdza się raczej w roli bazy niż głównego składnika. Chyba, że ukoronowana jest wyrafinowanymi przyprawami. Z dynią dobrze komponuje się np. imbir.

Jak zrobić zupę z dyni?

Średniej wielkości dynię obieramy ze skóry, a środek (sam miąższ, bez pestek) kroimy w kostkę. Zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym - tak, by dynia się przykryła, dodajemy przyprawy: sól, pieprz, odrobinę gałki muszkatołowej i imbiru - ponieważ te dwie ostatnie przyprawy są dosyć wyraziste i dla dziecka mogą być za bardzo wyczuwalne nie warto z nimi przesadzać. Całość gotujemy do miękkości. Na koniec blenderem miksujemy zupę do delikatnej, aksamitnej konsystencji. Na koniec zaprawiamy śmietaną 30 proc. Możemy to zrobić już na talerzu.

Czytaj: Pomysły na zdrowe i smaczne dania dla dzieci

Zupa jest niezwykle szybka w przygotowaniu, ale też sycąca i przede wszystkim odżywcza.

Zobacz też jak przygotować ciekawą dekorację jesienną:  Wieniec z dyniami!