Zupy dla dzieci: jakie zupy powinny się znaleźć w dziecięcym menu? Podajemy 5 przepisów!

2015-03-16 10:07

Zupy dla dzieci zawsze warto przygotowywać. Odpowiednio dobrane składniki zupy stanowią źródło niezbędnych dla ich prawidłowego rozwoju składników odżywczych. Dlaczego? W końcu łatwo w nich przemycić niemałą porcję warzyw i owoców. Polecamy przepisy na zupy dla dzieci!

Zupy dla dzieci

i

Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com Zupy dla dzieci mogą być przygotowywane na wiele sposobów: na słodko, na słono, w postaci zupy kremu czy jako zupy deserowe.

Spis treści

  1. Zupy dla dzieci: co najczęściej i najchętniej jedzą dzieci?
  2. Zupy dla dzieci: zimowo-wiosenna zupa truskawkowa
  3. Zupy dla dzieci: miks jarzynowy z indykiem
  4. Zupy dla dzieci: kremowa zupa rybna
  5. Zupy dla dzieci: zupa z dyni
  6. Zupy dla dzieci: zupa jabłkowa
Dzień Dobry TVN/x-news

Zupy dla dzieci, jeśli tylko odpowiednio wyglądają, a przy okazji prezentują zdrowe składniki tak, by dziecko nie widziało ich na pierwszy rzut oka, stają się ulubioną potrawą najmłodszych. A (prawie) wszyscy rodzice wiedzą, że przekonanie dziecka, że powinno zjeść coś zdrowego, często graniczy z cudem. Według badań przeprowadzonych w 2010 roku przez naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, 40 procent dwu- i trzylatków grymasi podczas jedzenia, szczególnie często odmawiając skosztowania warzyw i owoców. Z drugiej strony, 25 procent rodziców na siłę próbuje nakarmić dziecko, nawet mimo jego protestów. Tymczasem wystarczy odpowiedni wygląd dania, również zup dla dzieci, oraz dobór właściwych składników, by najmłodsi zjedli je z apetytem. Kompozycja składników musi dziecku smakować, ale również - być zdrowa. Wyniki badań przeprowadzonych w 2011 roku przez Instytut Matki i Dziecka we współpracy z Fundacją NUTRICIA są alarmujące - 100 procent polskich dzieci je za mało owoców i warzyw.

>> Poznaj zasady zdrowego odżywiania, czyli dlaczego dzieci powinny jeść 5 porcji warzyw i owoców dziennie

Zupy dla dzieci: co najczęściej i najchętniej jedzą dzieci?

Dziecięce menu, zarówno to domowe, jak i w restauracjach, składa się zazwyczaj z tych samych potraw. Rodzice i kucharze stawiają na sprawdzone i tradycyjne dania. Jeśli chodzi o zupy dla dzieci, niepodzielnia królują: rosół i pomidorowa. 

- Dzieci wybierają przeważnie to, co lubią i to, co znają. Dlatego my też nie eksperymentujemy. Myślę, że rodzice również wolą nie ryzykować i podają dziecku to, co raz się sprawdziło. U nas wśród zup dla dzieci dostępny jest rosołek i pomidorowa. Oprócz tego kurczaki, makarony, naleśniki i ryba - mówi w rozmowie z "Dzień dobry TVN" Małgorzata Cerlica, właścicielka jednej z restauracji.

>> Dieta dla mózgu. Jakie składniki wpomagają rozwój dziecka?

Jak dodaje Agnieszka Saj, dietetyk, zarówno rodzice, jak i restauratorzy często zapominają, że posiłek przygotowany dla dziecka powinien być przede wszystkim zdrowy. Jak zaznacza: "czego Jaś nie będzie jadł, tego Jan nie będzie lubił". Warto więc zadbać o zdrowe odżywianie dziecka od samego początku. Dlatego dobrze czasem odejść od gotowania tradycyjnych zup dla dzieci i spróbować nowych przepisów. Zapraszamy do zapoznania się z nietypowymi przepisami na zupy dla dzieci!

Zupy dla dzieci: zimowo-wiosenna zupa truskawkowa

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonych truskawek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • słodka śmietana
  • delikatny makaron

Sposób przygotowania: Rozmrożone truskawki zalej wrzątkiem i gotuj przez 5 minut. Szybko, by nie wystygły, zmiksuj i dodaj cukru do smaku. Podgrzewając je na małym ogniu, wymieszaj z mąką ziemniaczaną, rozmieszaną z wodą. Podawaj z delikatnym makaronem i kleksami śmietany (śmietanę możesz też ubić).

>> Przeczytaj, jak przechowywać żywność, by jak najdłużej zachowała świeżość

Zupy dla dzieci: miks jarzynowy z indykiem

Składniki:

  • 1 marchewka
  • mały kawałek selera
  • mały ziemniak
  • łyżeczka gotowanego mięsa z indyka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pół szklanki wody

Sposób przygotowania: Drobno pokrojone warzywa (lub, co wygodniejsze i szybsze - starte na tarce) zalej gorącą wodą, dodaj odrobinę oliwy (by beta karoten z marchewki nie uciekł) i pod przykryciem ugotuj, aż zmiękną. Dodaj łyżkę ugotowanego wcześniej mięsa z indyka i resztę oliwy, zmiksuj w blenderze. Zupka gotowa!

>> Jak wpoić dziecku zdrowe nawyki żywieniowe?

Zupy dla dzieci: kremowa zupa rybna

Składniki:

  • 30 dag filetów rybnych (dorsz, łosoś)
  • pęczek włoszczyzny
  • cytryna
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki śmietany do zup
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • biały pieprz
  • gotowe grzanki

Sposób przygotowania: Filety opłucz, włoszczyznę oczyść. Wraz z liściem laurowym i zielem włóż do szybkowaru, zalej 1 i 1/4 l wody, posól, ugotuj (6 minut; 30 minut w zwykłym garnku). Wywar przecedź, dodaj mąkę wymieszaną z odrobiną wody i śmietaną, zagotuj. Przypraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną startej skórki cytrynowej. Rozdrobnione filety dodaj do zupy. Posyp grzankami.

>> Jak nauczyć dziecko regularnego odżywiania?

Zupy dla dzieci: zupa z dyni

Składniki:

  • 1 l biulionu z indyka lub kurczaka bez kości
  • miąższ z połowy dyni pokrojony w kostkę
  • 2 łyżki zimnego masła
  • niewielka szczypta soli, suszonego imbiru i cynamonu

Sposób przygotowania: Zagotuj bulion i wrzuć do niego kawałki dyni. Gotuj przez około 20 minut, aż kawałki dyni będą miękkie. Dodaj sól, masło i przyprawy (jeśli zupę ma zjeść niemowlak, ilość przypraw musi być minimalna). Zmiksuj. Następnie odlej porcję dla dziecka (ok. 200 ml). Resztę, przeznaczoną dla rodziców lub starszych dzieci, dopraw mocniej solą, pieprzem, imbirem i cynamonem. Zupę można przed podaniem posypać startym serem żółtym oraz prażonymi pestkami dyni albo podać z grzankami.

>> Jakie warzywa dziecko powinno jeść jesienią?

Zupy dla dzieci: zupa jabłkowa

Składniki:

  • pół kilograma jabłek
  • 70 g cukru
  • 100 ml śmietany
  • 2 cm laski cynamonu
  • goździki
  • 4 łyżeczki żurawin lub konfitury żurawinowej

Sposób przygotowania: Jabłka umyj, obierz ze skórki, wytnij z nich gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki i zalej litrem wrzątku. Następnie dodaj cukier do smaku, cynamon, goździki i gotuj na małym ogniu tak długo, aż jabłka całkowicie się rozgotują. Po schłodzeniu zupę przetrzyj przez sito. Dopraw śmietaną, ewentualnie dosłodź, ostudź i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Schłodzoną zupę podawaj z konfiturą z żurawin. W zimie mogą to być świeże żurawiny wymieszane 15 minut wcześniej z cukrem. Można też udekorować zupę pocukrzonymi plastrami jabłek, upieczonymi na nasmarowanej tłuszczem blasze.

Życzymy smacznego!