Spis treści
Prawidłowe żywienie dzieci to wyzwanie dla współczesnych rodziców. Sposób odżywiania naszych dzieci zależy w ogromnej mierze od nas, dorosłych – warto od najwcześniejszych lat kształtować u dziecka zdrowe nawyki i zachęcać je, by jadło zdrowe produkty. Ale nasze dzieci przepadają za fast foodami, które uważane są za najgorszy rodzaj żywności. Oczywiście nic się nie stanie, jeśli raz na jakiś czas pozwolimy dziecku zjeść kawałek pizzy czy hamburgera. Ale starajmy się, by zdarzało się to jak najrzadziej. Jeśli nasza pociecha przepada za jedzeniem tego typu, wybierzmy tzw. „mniejsze zło” i przygotujmy dania fast food w domu. Frytki, pizza czy hamburger przyrządzone własnoręcznie, dają przynajmniej gwarancję, że produkty użyte do przygotowania potraw były świeże. Możesz się również pokusić o ulepszenie domowych fast foodów i sprawienie, by były zdrowsze. Postaraj się również zachęcić swoje dziecko, by pomagało ci w przygotowaniach. Dzięki temu na pewno chętniej spróbuje domowych przysmaków.
Zdrowe odpowiedniki fastfoodowych dań – hamburger
Składniki:
- bułka ciemna (najlepsze będzie pieczywo wieloziarniste) lub kajzerka,
- mięso mielone drobiowe (można poprosić w sklepie o zmielenie np. piersi z kurczaka),
- pomidor,
- kapusta pekińska, lub kapusta biała/czerwona,
- ogórek i papryka,
- ketchup
Przygotowanie: Przyprawione i uformowane kotlety z drobiowego mięsa mielonego smażymy na beztłuszczowej patelni lub pieczemy w piekarniku. Gdy kotlety będą gotowe, wkładamy je do rozkrojonych bułek. Następnie bułki z kotletami wkładamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Na koniec, gdy będą podgrzane, do środka wkładamy po plasterku pomidora i ogórka, kawałek papryki, odrobinę kapusty pekińskiej, białej lub czerwonej i polewamy odrobiną ketchupu.
Zdrowe odpowiedniki fastfoodowych dań – kebab
Składniki:
- 4 pomidory,
- 2 świeże ogórki,
- 2 cebule,
- koperek,
- chlebki pita,
- 80 dag wieprzowiny, cielęciny lub mięsa drobiowego,
- jogurt naturalny,
- ketchup,
- oliwa,
- czosnek,
- zioła prowansalskie,
- przyprawę do kebaba
Przygotowanie sosu: jogurt naturalny mieszamy z ziołami prowansalskimi, koperkiem i czosnkiem.Przygotowanie mięsa: mięso kroimy na cienkie paseczki. Dodajemy do niego 3 łyżki oliwy i posypujemy przyprawą do kebaba. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso należy usmażyć na beztłuszczowej patelni lub upiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym.Przygotowanie kebaba: bułkę pita pieczemy w piekarniku, następnie smarujemy sosem, wkładamy do niej mięso, warzywa i polewamy odrobiną sosu oraz ketchupu.
Życzymy smacznego!