Żywienie dziecka: zdrowe przekąski zamiast chipsów i słodyczy

Zdrowe żywienie dziecka to jedno, ale jak pogodzić to z wszechobecnymi batonikami, chipsami i fast foodami, bez których najmłodsi nie wyobrażają sobie zazwyczaj życia? Przecież nie należą one do zdrowych produktów, nie zawierają witamin tylko puste kalorie. Czy twoje dziecko lubi podjadać między posiłkami? Jeśli nie potrafisz go od tego odzwyczaić, dawaj mu wyłącznie zdrowe przekąski.

zdrowe przekąski

i

Autor: Getty images W sklepie znajdziemy wiele zdrowych i smacznych przekąsek, tylko trzeba się za nimi lepiej rozejrzeć.

Zdrowe żywienie dziecka trudno pogodzić z jego chęcią zjedzenia parówki, frytek, chipsów, batonika, żelek czy kremu czekoladowego. To ulubione, choć niezdrowe przekąski dla dzieci. Mają wyrazisty, słony lub słodki smak, dlatego chętnie jedzą je nawet niejadki. Ale wcale nie są zdrowe.  W nadmiarze powodują bóle brzuszka, zaparcia, nadwagę, odbierają też apetyt na bardziej wartościowe pokarmy. Dowiedz się, jak zastąpić chipsy i słodycze zdrowymi i smacznymi przekąskami.

Otyłośc u dzieci

Przekąski niezdrowe zastąp zdrowymi

  • Bakalie. Czyli orzechy – laskowe, włoskie, pistacjowe, kokosowe, nerkowca lub macadamia, ale uwaga – nie solone!. Także rodzynki, migdały, pestki dyni i słonecznika. Są cennym źródłem witamin i mikroelementów. Na początku podawaj je dziecku pojedynczo by sprawdzić, czy nie jest uczulone na któryś z nich.
  • Owoce sezonowe. Latem niech będą to truskawki, czereśnie, brzoskwinie i nektarynki, arbuzy, zimą – banany, pomarańcze, mandarynki i kiwi. Ważne, by były soczyste i słodkie, by malec się nie zniechęcił.
  • Surowa marchewka - klasyk, do którego warto przyzwyczaić swoje dziecko. Jest nie tylko zdrowa, ale jej gryzienie wzmacnia mięśnie żuchwy, co wspomaga prawidłowe artykułowanie głosek.
  • „Drzewka warzywne” – ugotowane na parze kawałki brokuł czy kalafiora można ustawić pionowo tak, by wyglądały jak małe drzewka. Jeśli się przewracają, ubij ziemniaki ustaw je w ubitych ziemniakach.
  • Miniomlety z jajek i gotowanych warzyw – masę omletową smaży się tak, jak racuszki.
  • Suszone owoce – banany, śliwki (bez pestek), daktyle. Są zdrowe, a przy tym sycące i słodkie, zaspakajają więc apetyt na słodycze.
  • Chipsy jabłkowe – ze sklepu lub domowe. Jabłko wystarczy pociąć na cienkie plasterki i suszyć w nagrzanym piekarniku, aż zrobią się chrupkie.
  • Chipsy z buraka - bez problemów znajdziesz nawet w popularnych dyskontach.
  • Lody sorbetowe – rozdrobnione owoce wymieszaj z twarożkiem homogenizowanym i zamroź w pojemniczkach. Możesz też zrobić lody z samych owoców – np, soczystych truskawek czy brzoskwiń – rozdrobnionych w blenderze na papkę i zamrożonych.
  • Koktajle owocowe - ulubione owoce zblenduj z dodatkiem wody, jogurtu naturalnego lub kefiru. Aby napój miała słodszy smak zmiksuj także dojrzałego banana. Podawaj w słoiczku z rurką lub ładnej szklance - to dodatkowo zachęci dziecko do próbowania nowych smaków.
  • Naleśniki pełnoziarniste – zamiast klasycznej wersji, rób naleśniki z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Dżem zastąp rozgniecionym bananem.
  • Kolorowe frytki z piekarnika - buraka, selera, pietruszkę, marchewkę i batata pokrój tak jak na frytki i upiecz w piekarniku. Będziecie zaskoczeni, jak słodki smak mają te warzywa w wersji pieczonej.
  • Pieczywo chrupkie - w różnej postaci: pszenne, żytnie i ryżowe. Dzieci je uwielbiają - zwłaszcza jak widzą, że rodzice też po nie sięgają.

Przeczytaj: Otyłość u dzieci, zespół metaboliczny: jak walczyć z nadwagą u dziecka?