Domowe sposoby na wzmocnienie odporności
Lekarze podkreślają, że kluczem do wspierania odporności jest przede wszystkim zdrowa, zrównoważona dieta. Dostarczenie organizmowi odpowiednich witamin i minerałów nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale również chroni przed infekcjami. Włączenie do codziennego jadłospisu produktów bogatych w naturalne składniki odżywcze może być skutecznym sposobem na wsparcie organizmu w walce z wirusami i bakteriami.
Warzywa i owoce to absolutna podstawa, jeśli chodzi o witaminy i mikroelementy istotne dla odporności i zapobiegania infekcjom, zwłaszcza wirusowym. Regularne jedzenie, najlepiej pięciu posiłków dziennie, jest równie ważne. Kiwi to prawdziwa bomba witaminowa, marchewka obfituje w witaminę A, a cytrusy, jak cytryny i pomarańcze, dostarczają witaminy C. Warto też sięgać po błonnik, który wspiera układ pokarmowy i wpływa na odporność, oraz zdrowe tłuszcze, jak omega-3 i omega-6 z ryb, które pomagają chronić organizm przed infekcjami.
— wyjaśnia ekspert.
Czosnek i imbir – naturalne wsparcie dla odporności
Wielu z nas słyszało, że czosnek i imbir działają jak „naturalne antybiotyki”. Ich korzystne działanie jest niepodważalne, ale czy są odpowiednie dla dzieci?
Od momentu, kiedy dzieci zaczną tolerować smak i zapach, warto wprowadzić czosnek do diety. Niemowlęta raczej go nie zaakceptują, ale starsze dzieci mogą czerpać korzyści z tego warzywa, jak i z imbiru czy cebuli. Substancje zawarte w tych roślinach mają działanie przeciwzapalne, immunostymulujące oraz immunomodulujące, wspierając układ odpornościowy w walce z chorobami, zwłaszcza wirusowymi. Mówi się o nich jako o 'naturalnych antybiotykach', choć nie zabijają bakterii czy wirusów bezpośrednio. Działają raczej wzmacniająco, mobilizując organizm do skuteczniejszej walki z zagrożeniami.
— tłumaczy dr hab. n. med. Adam Sybilski.
Odpowiednie ubranie, czyli nie przegrzewaj dziecka
Jednym z kluczowych kroków przy odporności u dzieci, jest ich ubiór. Nie od dziś wiadomo, że są to małe wulkany energii. Jak je ubierać aby uniknąć przegrzania? Odpowiedź jest prosta - na cebulkę. Jak podkreśla ekspert, dzięki temu unikniemy zarówno zaziębienia jak i przegrzania organizmu. "Dziecko się spoci, potem się rozbierze, wiatr zawieje i to niestety później powoduje przeziębienie." - dodaje.
Na co należy jeszcze zwracać uwagę? Jakie są inne metody na uniknięcie przeziębienia? O tym dowiecie się z odcinka!