Nawet niewidoczna pleśń może być groźna. Ciężarne i małe dzieci muszą uważać

2024-11-14 15:45

Objawy zatrucia pleśnią mogą być groźne zwłaszcza dla kobiet w ciąży i dzieci. Czy każda szkodliwa pleśń musi być widoczna gołym okiem? Wielu z nas wciąż nie wyrzuca całego bochenka chleba, gdy pleśń widzimy jedynie na kawałku, który można odkroić... A co z pleśnią na ścianach czy na tkaninach, którymi pokryte są nasze kanapy i fotele?

Czy pleśń musi być widoczna, by szkodziła?

i

Autor: Getty Images Uwaga na pleśń

Z pleśnią, czyli gatunkiem grzyba, możemy spotkać się zarówno w pomieszczeniach jak i na zewnątrz.

Co to właściwie jest pleśń i jak wygląda?

Pleśnie to organizmy wielokomórkowe, zbudowane ze strzępek, czyli nitkowatych i rozgałęziających się struktur, składających się na grzybnie. Jeśli w ścianie komórkowej strzępek znajduje się barwnik, to pleśń ma określony kolor. Kolory pleśni są różne, pleśń może być m.in. biała, szara, zielonkawa lub czarna.

- tłumaczy lekarz Magdalena Wiercińska na łamach Medycyny PraktycznejPleśń znakomicie czuje się w wilgotnych miejscach. Znakomite warunki do rozwoju ma zarówno na rozkładających się liściach, jak i mokrym karton-gipsie...

Gdzie najczęściej występuje pleść?

Najczęściej pleśń możemy zaobserwować w takich miejscach jak:

  • ściany kabin prysznicowych,
  • parapety,
  • piwnice (gdzie najczęściej daje się wyczuć wyraźną woń stęchlizny).

Gdy tylko stwierdzimy obecność pleśni, jak najszybciej należy się jej pozbyć, najlepiej wraz z czynnikiem, który ją wywołał (czasem wystarczy usprawnić wentylację lub usunąć szczeliny, w których osadza się i rozwija pleśń).

Pleśniowy nalot widujemy również na produktach spożywczych, takich jak:

  • pieczywo,
  • sery,
  • warzywa,
  • owoce,
  • jogurty.

Wszyscy wiemy, że spleśniałe jedzenie nie nadaje się do spożycia. Wciąż jednak pokutuje przekonanie, że wystarczy odkroić skażony pleśnią kawałek i bez obaw zjeść resztę bochenka chleba, jabłka czy żółtego sera. Większość z nas nie wyrzuca też do śmieci całej łubianki truskawek, tylko dlatego, że znaleźliśmy w niej kilka spleśniałych owoców.

Co z niewidoczną pleśnią? Czy ona też może szkodzić?

Według ekspertów nie unikniemy kontaktu z pleśnią. Ten rodzaj grzybów może być niemal wszędzie - widoczny gołym okiem lub nie - nawet w powietrzu, którym oddychamy.

Problem pojawia się, gdy stwierdzimy objawy alergii na pleśń. Są to:

  • katar,
  • zaczerwienienie i łzawienie oczu,
  • kaszel,
  • kichanie,
  • ból gardła,
  • ból głowy,
  • duszności,
  • świszczący oddech.

Komplikacje zdrowotne w wyniku kontaktu z pleśnią (również niewidoczną) mogą pojawiać się zwłaszcza u astmatyków i osób cierpiących na inne choroby układu oddechowego. A jakie są objawy zatrucia po spożyciu pleśni? To:

  • biegunka,
  • wymioty,
  • nudności, ale także:
  • uszkodzenia wątroby,
  • zaburzenia pracy układu nerwowego,
  • problemy z nerkami,
  • poronienie lub uszkodzenie płodu

Uwaga (również na niewidoczną) pleśń!

Za problemy zdrowotne wynikające z kontaktu z pleśnią odpowiada aż 6 rodzajów toksyn (a dokładnie: mitotoksyn), takich jak:

  • patulina,
  • aflatoksyna,
  • zearalenon,
  • fumonizyny,
  • ochratoksyna A,
  • deoksyniwalenol.

Czy pleśń musi być widoczna, by była szkodliwa? Nie.

Substancje te obecne są nie tylko w widocznej, zepsutej części potrawy, ale znajdują się również w całym zaatakowanym pleśnią warzywie czy owocu. Wnikają one bowiem w głąb produktu, a widoczna na powierzchni pleśń jest jedynie wykwitem grzybni, której niewidoczne gołym okiem „korzenie” są w środku owocu czy warzywa. Nie wystarczy więc odkroić zepsutą część, ponieważ zjedzenie takiego produktu zagraża twojemu zdrowiu i może spowodować zatrucie.

- ostrzegają pracownicy Sanepidu w artykule Uwaga pleśń!