Z pleśnią, czyli gatunkiem grzyba, możemy spotkać się zarówno w pomieszczeniach jak i na zewnątrz.
Co to właściwie jest pleśń i jak wygląda?
Pleśnie to organizmy wielokomórkowe, zbudowane ze strzępek, czyli nitkowatych i rozgałęziających się struktur, składających się na grzybnie. Jeśli w ścianie komórkowej strzępek znajduje się barwnik, to pleśń ma określony kolor. Kolory pleśni są różne, pleśń może być m.in. biała, szara, zielonkawa lub czarna.
- tłumaczy lekarz Magdalena Wiercińska na łamach Medycyny PraktycznejPleśń znakomicie czuje się w wilgotnych miejscach. Znakomite warunki do rozwoju ma zarówno na rozkładających się liściach, jak i mokrym karton-gipsie...
Gdzie najczęściej występuje pleść?
Najczęściej pleśń możemy zaobserwować w takich miejscach jak:
- ściany kabin prysznicowych,
- parapety,
- piwnice (gdzie najczęściej daje się wyczuć wyraźną woń stęchlizny).
Gdy tylko stwierdzimy obecność pleśni, jak najszybciej należy się jej pozbyć, najlepiej wraz z czynnikiem, który ją wywołał (czasem wystarczy usprawnić wentylację lub usunąć szczeliny, w których osadza się i rozwija pleśń).
Pleśniowy nalot widujemy również na produktach spożywczych, takich jak:
- pieczywo,
- sery,
- warzywa,
- owoce,
- jogurty.
Wszyscy wiemy, że spleśniałe jedzenie nie nadaje się do spożycia. Wciąż jednak pokutuje przekonanie, że wystarczy odkroić skażony pleśnią kawałek i bez obaw zjeść resztę bochenka chleba, jabłka czy żółtego sera. Większość z nas nie wyrzuca też do śmieci całej łubianki truskawek, tylko dlatego, że znaleźliśmy w niej kilka spleśniałych owoców.
Co z niewidoczną pleśnią? Czy ona też może szkodzić?
Według ekspertów nie unikniemy kontaktu z pleśnią. Ten rodzaj grzybów może być niemal wszędzie - widoczny gołym okiem lub nie - nawet w powietrzu, którym oddychamy.
Problem pojawia się, gdy stwierdzimy objawy alergii na pleśń. Są to:
- katar,
- zaczerwienienie i łzawienie oczu,
- kaszel,
- kichanie,
- ból gardła,
- ból głowy,
- duszności,
- świszczący oddech.
Komplikacje zdrowotne w wyniku kontaktu z pleśnią (również niewidoczną) mogą pojawiać się zwłaszcza u astmatyków i osób cierpiących na inne choroby układu oddechowego. A jakie są objawy zatrucia po spożyciu pleśni? To:
- biegunka,
- wymioty,
- nudności, ale także:
- uszkodzenia wątroby,
- zaburzenia pracy układu nerwowego,
- problemy z nerkami,
- poronienie lub uszkodzenie płodu
Uwaga (również na niewidoczną) pleśń!
Za problemy zdrowotne wynikające z kontaktu z pleśnią odpowiada aż 6 rodzajów toksyn (a dokładnie: mitotoksyn), takich jak:
- patulina,
- aflatoksyna,
- zearalenon,
- fumonizyny,
- ochratoksyna A,
- deoksyniwalenol.
Czy pleśń musi być widoczna, by była szkodliwa? Nie.
Substancje te obecne są nie tylko w widocznej, zepsutej części potrawy, ale znajdują się również w całym zaatakowanym pleśnią warzywie czy owocu. Wnikają one bowiem w głąb produktu, a widoczna na powierzchni pleśń jest jedynie wykwitem grzybni, której niewidoczne gołym okiem „korzenie” są w środku owocu czy warzywa. Nie wystarczy więc odkroić zepsutą część, ponieważ zjedzenie takiego produktu zagraża twojemu zdrowiu i może spowodować zatrucie.
- ostrzegają pracownicy Sanepidu w artykule Uwaga pleśń!