10 produktów, które przyspieszą przemianę materii

2021-09-01 10:39

Wśród produktów spożywczych istnieją takie, które przyspieszają przemianę materii, a tym samym sprzyjają walce z nadprogramowymi kilogramami. Oto 10 produktów, dzięki którym przemiana materii przyspiesza, idealne dla młodych mam, które chcą bezpiecznie i zdrowo schudnąć po ciąży.

10 produktów, które przyspieszą przemianę materii

i

Autor: Getty images Które produkty przyspieszą przemianę materii?

 Co jeść, aby przyspieszyć przemianę materii? Na metabolizm, czyli przemianę materii, wpływ ma wiele czynników. Choć naukowcy ostatnio obalili teorię dotyczącą wpływu wieku - ponoć metabolizm jednak nie zwalnia wraz z wiekiem, dzieje się to dopiero około 60. roku życia, to jednak na jego tempo wpływ ma tryb życia, aktywność fizyczna, a także spożywane produkty. Warto więc wiedzieć, które z produktów należy spożywać, aby przyspieszyć przemianę materii.

Spis treści

  1. Produkty, które przyspieszą metabolizm - woda
  2. Herbata
  3. Arbuz
  4. Pełnoziarniste produkty
  5. Cynamon
  6. Imbir
  7. Owoce morza
  8. Pokrzywa
  9. Warzywa strączkowe
  10. Owoce cytrusowe
Jak schudnąć i mieć płaski brzuch?

Produkty, które przyspieszą metabolizm - woda

Nawodnienie organizmu to podstawa. Dorosła osoba powinna wypijać około dwóch litrów czystej wody. Woda nie tylko przyspiesza metabolizm, ale działa niczym naturalny filtr - usuwa toksyny. Regularne picie wody w ciągu dnia zapewnia także uczucie sytości, niechęć do sięgania po przekąski.

Co również istotne, odwodnienie organizmu może wywoływać złudne uczucie głodu. Gdy więc poczujesz, że masz ochotę coś przekąsić, choć niedawno jadłaś śniadanie lub obiad, sięgnij lepiej po szklankę wody! Dobrze jest też wiedzieć, że picie zimnej wody może podkręcić metabolizm poprzez wywołanie termogenezy.

Polega ona na tym, że organizm musi ogrzać dostarczoną wodę, a więc tym samym uruchamia procesy energotwórcze i spala dzięki temu kilka nadprogramowych kalorii.

Herbata

Warto sięgać przede wszystkim po czerwoną herbatę, która jest źródłem tainy, naturalnych enzymów i garbników, które są nazywane polifenolami. Te składniki przyspieszają i jednocześnie usprawniają metabolizm tłuszczy. Dzięki nim nie ma mowy o odkładaniu się tłuszczu w różnych miejscach ciała, bo ten mikroskładnik jest przerabiany na energię.

Jakby tego było mało, polifenole mają również zdolność regulacji procesów trawiennych w żołądku i wydzielania żółci przez trzustkę, co również korzystnie wpływa na metabolizm.

Czytaj również: Co pić w czasie karmienia piersią, żeby schudnąć i nie zaszkodzić dziecku?

Jak schudnąć po cesarskim cięciu?

Arbuz

Ten owoc składa się z aż 90 procent wody! Owszem, ma sporo cukru, ale jednocześnie również mnóstwo minerałów, likopen, który jest przeciwutleniaczem, a także witaminy A i C. Śmiało można go jeść, bo dzięki dużej zawartości wody skutecznie wypełnia żołądek, dając poczucie sytości.

Pełnoziarniste produkty

Mając na uwadze przyspieszenie przemiany materii, warto zamienić produkty z białej mąki na pełnoziarniste. To właśnie one na dłużej sycą, wypełniając żołądek, a także mają dużą zawartość błonnika, który wspomaga trawienie. Po jakie produkty sięgać? Pełnoziarniste makarony, kasze, chleby.

Sprawdź, co pomoże ci schudnąć po porodzie - galeria

Cynamon

Ta przyprawa to prawdziwy super food! Ma mnóstwo korzystnych dla organizmu właściwości, działa przeciwzapalnie, a do tego doskonale poprawia smak potraw. To jednak nie są jedyne korzyści. Udowodniono, że cynamon pomaga w stabilizacji poziomu cukru we krwi, a tym samym wpływa na zmniejszenie apetytu. Warto dodawać cynamon do herbaty, kawy czy owocowych koktajli i owsianek.

Imbir

To kolejna przyprawa, która powinna się znaleźć w codziennym menu, jeśli chce się podkręcić swój metabolizm. Imbir zawiera m.in. gingerol, który przyspiesza spalanie tłuszczu magazynowanego w brzuchu oraz w organach wewnętrznych. Oprócz tego imbir działa przeciwzapalnie i żółciopędnie.

Pobudza pracę przewodu pokarmowego, ułatwia trawienie i jednocześnie przyspiesza metabolizm. Imbir można dodawać zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań. Można także dodawać go do herbaty.

Owoce morza

Owoce morza są źródłem tłuszczów, które są bogate w kwasy omega-3, korzystnie wpływających na organizm i procesy w nim zachodzące. Tłuszcze te pozytywnie działają na układ krwionośny, ale także przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Do tego owoce morza są źródłem białka, które również polecane jest w diecie redukcyjnej, ponieważ syci na dłużej.

Pokrzywa

Napar z pokrzywy świetnie przyspiesza metabolizm. Działa moczopędnie, dzięki czemu można pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, a także toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Pokrzywa likwiduje również obrzęki.

Warzywa strączkowe

Warzywa strączkowe, takie jak fasola czy soczewica, zawierają dużo białka, a także błonnika. Są sycące, poprawiają przemianę materii, ułatwiają trawienie. Warto dodawać je do codziennych potraw. Można z nich robić kotlety czy pasty do kanapek. Nadają się także doskonale jako dodatek do sałatek.

Czytaj również: Sekrety odchudzania po ciąży, czyli jak schudnąć po porodzie

Czym zastąpić cukier w ciąży? Zdrowe zamienniki cukru: ksylitol, stewia, erytrol

Owoce cytrusowe

Nie tylko są pełne witamin i minerałów, ale także pobudzają spalanie tłuszczów i przyspieszają przemianę materii. Zdecydowanie częściej sięgaj przede wszystkim po grejpfruta, który ma także dużą zawartość pektyn, które poprawiają pracę jelit, reguluj gospodarkę węglowodanową oraz tłuszczową, a także pomaga usuwać toksyny z organizmu.