Dieta lekkostrawna: co jeść? Zasady, jadłospis, dozwolone produkty

2019-08-27 14:02

Dieta lekkostrawna to jadłospis stosowany w specjalnych przypadkach m.in. u osób z chorobami układu pokarmowego, z objawami takimi jak zgaga i zaparcia oraz przed zabiegami chirurgicznymi. Co jeść na diecie lekkostrawnej, a czego kategorycznie nie?

dieta lekkostrawna

i

Autor: Getty images

Dieta lekkostrawna, nazywana także łatwostrawną, to dobre rozwiązanie na kilka dni, które łagodzi wiele dolegliwości pokarmowych. Jeśli ma być stosowana dłużej i na konkretne schorzenia, musi być skonsultowana z lekarzem. Dzięki niej żołądek nie jest obciążony, przez co funkcjonowanie całego układu pokarmowego jest lepsze.

Czy zatem dieta lekkostrawna jest dobrym sposobem odżywiania na stałe? Dowiedz się, jakie są zasady jej stosowania, a także czy jest bezpieczna dla kobiet w ciąży.

Spis treści:

  1. Na czym polega dieta lekkostrawna? – zasady
  2. Co można jeść na diecie lekkostrawnej, a czego nie wolno?
  3. Dieta lekkostrawna – kto może stosować?
  4. Czy dieta lekkostrawna jest zdrowa? – efekty diety
  5. Czy dieta lekkostrawna jest bezpieczna w ciąży?

Na czym polega dieta lekkostrawna? – zasady

Dieta lekkostrawna w praktyce to lekko zmodyfikowana, dobrana do jednostki chorobowej bądź objawów, zdrowa dieta, która jest zgodna z aktualną piramidą żywieniową oraz zasadami zalecanymi przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) i promowaną przez specjalistów.

Różni się niektórymi składnikami jadłospisu, w którym wszystkie produkty muszą być łatwe w trawieniu, przez co układ pokarmowy nie musi być nastawiony na ciężką pracę. Dlatego też, jej kaloryczność i tym samym ilość dostarczanej energii jest taka sama, jak w zdrowej diecie stosowanej u osób bez dolegliwości i schorzeń pokarmowych.

Zaleca się także, aby w diecie lekkostrawnej spożywać więcej posiłków, ale w mniejszych porcjach, czyli ok. 5 posiłków dziennie, w odstępach co ok. 3 godziny (ostatni posiłek należy zjeść na 2 godziny przed snem).

Dieta lekkostrawna zakłada również, aby potrawy były przyrządzany we właściwy sposób. W praktyce oznacza to, by produkty gotować na parze lub w wodzie, dusić bądź piec np. z użyciem folii lub rękawa i bez dodatku tłuszczu. Podczas stosowania tego sposobu odżywiania nie zaleca się smażenia, grillowania i zapiekania produktów.

W jadłospisie warto znaleźć miejsce na rosół lub inne, pożywne zupy (np. z kawałkami warzyw i mięs lub zupy kremy). Dodatkowo, należy także podkreślić, że wśród zasad diety lekkostrawnej istotne są także procesy przygotowawcze, które sprawiają, że składniki odżywcze są łatwiej dostępne, a samo pożywienie szybciej trawione.

Zalicza się do nich obróbkę składników poprzez np. miksowanie, blendowanie, ścieranie na tarce lub gotowanie.

Dodatkowo, aby dieta była łatwostrawna, należy zadbać, by produkty w niej zawarte zawierały mniej błonnika niż w standardowej diecie, gdyż utrudnia on trawienie (zaleca się by we włóknie surowym było go 7 g, czyli ok. 24 g błonnika pokarmowego). Dlatego też w jadłospisie tej diety znajdują się m.in. młode warzywa oraz dojrzałe owoce.

Ponadto, redukcję błonnika osiąga się także poprzez zjadanie składników bez skórki oraz pestek, które należy wcześniej usunąć z owoców i warzyw.

Czytaj: Dieta bez węglowodanów. Zasady diety niskowęglowodanowej

Dieta w ciąży: co jeść, by nie przytyć nadmiernie w ciąży

Co można jeść na diecie lekkostrawnej, a czego nie wolno?

Na diecie lekkostrawnej jadłospis powinien zawierać konkretne produkty, które nie będą obciążały układu pokarmowego. Z produktów zbożowych można spożywać drobne kasze (np. jęczmienną, mannę, kukurydzianą), ryż i drobne makarony.

Z mięs, ryb i wędlin należy wybierać te chude, czyli np. cielęcinę, dorsza, pstrąga, polędwicę, szynkę wieprzową itp. Można także spożywać jajka (najlepiej gotowane, w koszulkach, w formie jajecznicy i omletu, ale smażone bez tłuszczu typu smalec), nabiał (np. biały ser, jogurt, kefir) oraz tłuszcze (masło, oleje roślinne).

Na diecie lekkostrawnej można także jeść sporo poddanych obróbce warzyw np. kalafior, marchewkę, dynię, seler, buraki oraz surowe np. pomidory (bez skórki), zieloną sałatę, cykorię itp. Można spożywać również owoce takie jak jabłka, banany, brzoskwinie, pomarańcze.

Z powodzeniem na tej diecie je się także miód, kisiele (np. z siemienia lnianego) i dżemy z owoców bez pestek. Dodatkowo, potrawy przyprawia się tylko solą, kminkiem, majerankiem lub koperkiem. Do picia zaleca się wodę, słabą herbatę lub napary ziołowe (np. z rumianku, majeranku itp.), soki warzywne i owocowe lub kawę zbożową.

Czytaj: Jak znaleźć zdrową rybę bez metali ciężkich?

Warto wiedzieć

Lista produktów, których nie wolno jeść na diecie lekkostrawnej:

  • tłuste produkty - np. smalec, tłuste wędliny, podroby, wieprzowina, łosoś itp.,
  • produkty wędzone i marynowane,
  • produkty bogate w błonnik,
  • niektóre warzywa - np. kapustne, czosnek, cebula, nasiona roślin strączkowych, bób, fasola, papryka, szczypior itp.,
  • owoce niedojrzałe i suszone,
  • orzechy, pestki, nasiona,
  • produkty zbożowe - np. żytni chleb, grube makarony i kasze (pęczak, gryczana),
  • sery pleśniowe i topione,
  • tłuste desery i słodycze, guma do żucia,
  • niektóre napoje - np. mocna kawa i herbata, napoje gazowane (w tym woda gazowana),
  • używki - alkohol,
  • niektóre przyprawy - np. pieprz, ostra papryka, ocet, gałka muszkatołowa.

Dieta lekkostrawna – kto może stosować?

Dieta lekkostrawna jest dietą, którą można zastosować u każdego. Znajduje zastosowanie najczęściej u osób, które mają objawy nieprawidłowo funkcjonującego układu pokarmowego, czyli m.in. zgaga, niestrawność, biegunki, wzdęcia, ból brzucha, a także u osób z gorączką (np. podczas infekcji).

Dodatkowo, stosuje się ją jako dietę leczniczą w różnorakich schorzeniach, w tym chorobach żołądka, dwunastnicy, jelit, stanach zapalnych błony śluzowej żołądka, nowotworach przewodu pokarmowego oraz w chorobach przyzębia. To także dieta stosowana u osób przed leczeniem operacyjnym oraz podczas rekonwalescencji po nim. Dieta lekkostrawna zalecana jest także u osób starszych.

Czytaj: Ból żołądka w ciąży - przyczyny i leczenie bólu żołądka

Choroby przyzębia w ciąży: Czym grozi ciążowe zapalenie dziąseł

Czy dieta lekkostrawna jest zdrowa? – efekty diety

Dieta lekkostrawna zalecona przez specjalistę może przynieść wiele korzyści. Wśród nich znajduje się przede wszystkim odciążenie układu pokarmowego, które nie musi pożytkować na procesy trawienne tyle energii, co standardowo. Tym samym, zazwyczaj stosowana jest celowo i najczęściej trwa do 4-6 tygodni.

Dzięki temu możliwe jest złagodzenie dolegliwości trawiennych, co pozwala przywrócić organizm do zdrowia. Warto także podkreślić, że dieta lekkostrawna nie jest dietą odchudzającą i chociaż wyklucza z jadłospisu niektóre produkty, to jej kaloryczność jest indywidualnie dobrana do pacjenta i z reguły nie różni się od standardowej.

Swoją lekkostrawność dieta zawdzięcza przede wszystkim wykluczeniu trudnych do strawienia produktów, a także wykorzystywaniu tylko niektórych technik przygotowania potraw.

Czytaj: ODCHUDZANIE PO CIĄŻY: jak skutecznie schudnąć po ciąży

Dieta paleo: zasady, efekty. Jadłospis diety, którą zachwalała Anna Lewandowska

Czy dieta lekkostrawna jest bezpieczna w ciąży?

Dieta lekkostrawna jest stosowana na specjalne zalecenie lekarza u przyszłych mam np. gdy kobieta ma zgagę lub biegunki. Sama ciężarna nie powinna wprowadzać diety lekkostrawnej z własnej inicjatywy, a już z pewnością nie na stałe.

Zgodnie z zaleceniami specjalistów, dieta w ciąży powinna być zbilansowana, różnorodna i powinna zawierać także posiłki lekkostrawne. Jednak chociaż dieta lekkostrawna w ciąży zastosowana pod okiem lekarza jest bezpieczna, to nie powinna być wprowadzona bez konsultacji, a także na dłuższy czas niż do usunięcia dolegliwości lub schorzenia.

Czytaj: Zdrowe odżywianie w ciąży: jak powinna wyglądać dieta w ciąży .

Produkty zakazane w ciąży: zobacz, czego nie wolno ci jeść