Dieta SIRT (dieta Adele) - na czym polega i dla kogo jest przeznaczona dieta SIRT

2021-01-26 11:05

Dieta SIRT to dieta dość restrykcyjna, oparta na spożywaniu produktów bogatych w sirtuiny – rodzaj białek enzymatycznych. Jakie są zasady diety SIRT (inaczej diety Adele), czy jest bezpieczna i czy każdy może ją stosować?

Dieta SIRT (dieta Adele) -

i

Autor: Getty images Na czym polega i dla kogo jest przeznaczona dieta SIRT

Dieta SIRT wzięła swoją nazwę od sirtuin – białek znajdujących się w niektórych produktach roślinnych. Białka te mają właściwości przyspieszające metabolizm, ale i oczyszczające organizm z toksyn i zapewniające długowieczność.

Dieta SIRT ma też swoją drugą nazwę – dieta Adele, a to dlatego, że w spektakularny sposób schudła niej słynna angielska piosenkarka. Na czym polega i dla kogo jest przeznaczona dieta SIRT?

Spis treści

  1. Na czym polega dieta SIRT?
  2. Zasady diety SIRT
  3. Jakie produkty są bogate w sirtuiny?
  4. Sirtfood: zielony koktajl i posiłki bogate w sirtuiny
  5. Czy dieta SIRT jest bezpieczna?
  6. Kto może stosować dietę SIRT?

Na czym polega dieta SIRT?

Twórcami diety są naukowcy Aidan Goggins i Glen Matten, którzy badali właściwości sirtuin. Ich obserwacja, a także wcześniejsze badania przeprowadzane na zwierzętach wykazały, że ta grupa białek enzymatycznych aktywuje gen Sirt–1 odpowiedzialny za przyspieszenie i zwiększenie spalanie tłuszczu, zwalczanie stanów zapalnych, a także za ograniczenie apetytu.

Aby proces z udziałem sirtuin miał miejsce, konieczne są dwa warunki: spożywanie określonych produktów bogatych w resweratrol (rodzaj polifenoli) oraz ograniczenie liczby kalorii. – Aktywność sirtuin pobudza ogólną wydajność organizmu, dzięki czemu nie odczuwamy negatywnych skutków związanych z ograniczeniem kalorii w dziennym jadłospisie takich jak stres, osłabianie czy złe samopoczucie – wyjaśnia Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food.

Oblicz swoje BMI i sprawdź, czy musisz się odchudzać

Zasady diety SIRT

Dieta według jej autorów powinna trwać trzy tygodnie i mieć dwie fazy.

Faza pierwsza: 7 dni

  • 1 dzień – 3 zielonych koktajli i jeden posiłek bogaty w Sirtfood – około 1000 kcal.
  • 2–6 dzień: dwa koktajle i dwa posiłki bogate w Sirtfood – około 1500 kcal.

Faza druga: 14 dni.

  • 3 posiłki bogate w Sirtfood i jeden zielony koktajl dziennie.

Zdaniem twórców diety, po jej zakończeniu wystarczy nadal jeść dużo produktów bogatych w sirtuiny. Dietę można jednak rozszerzyć o nowe produkty, takie jak mięso z kurczaka, pieczony łosoś, ciecierzyca czy nawet sery pleśniowe.

Sprawdź: Dieta doktor Dąbrowskiej – działanie, efekty, przykładowy jadłospis

Szukasz diety? Zajrzyj do programu dietetycznego "Jesz co lubisz"

Jakie produkty są bogate w sirtuiny?

Podstawę diety SIRT stanowi ok. 20 produktów. To: daktyle Medjool, borówki, kawa, jarmuż, rukola, pietruszka, seler naciowy, zielone jabłko, soja, truskawki, gorzka czekolada 85 procent, kurkuma, orzechy włoskie, kapary, cebula, lubczyk, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, kasza gryczana, zielona herbata, czerwone wino.

- Składniki te są bogate w polifenole, które aktywują działanie sirtuin w organizmie i przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej– tłumaczy nasza ekspertka Natalia Chybzińska.

Sirtfood: zielony koktajl i posiłki bogate w sirtuiny

Głównym posiłkiem w diecie Adele jest zielony koktajl. Jak go przyrządzić?

  • 70 g jarmużu
  • 30 g rukoli
  • 5 gram pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cm imbiru
  • pół zielonego jabłka
  • cytryna
  • 1/3 szklanki zielonej herbaty

Warzywa wyciśnij lub zblenduj, dodaj sok z cytryny i zieloną herbatą.

A jak przygotować "pełnowartościowy" posiłek SIRT? - W ramach posiłków proponuję rybę lub indyka przyprawione kurkumą, chilli i lubczykiem z duszonym jarmużem, sałatkę lub zupę z ulubionych warzyw z dodatkiem oliwy extra virgin i orzechów włoskich, czy płatki gryczane na mleku roślinnym z jabłkiem i borówkami – mówi Natalia Chybzińska, dietetyk z Kukuła Healthy Food.

– W trakcie diety SIRT niezwykle ważne jest wyeliminowanie żywności wysoko przetworzonej, a także zawierającej dodany cukier i mąkę. Nie zapominajmy też o regularnym nawadnianiu organizmu. Szczególnie polecam wodę i zieloną herbatę. Zalecam także umiarkowaną aktywność fizyczną - dodaje ekspertka.

Czy dieta SIRT jest bezpieczna?

Zdaniem naszej ekspertki, na korzyść diety SIRT przemawia jej "rewolucyjny" sposób odżywiania: codziennie dostarczamy dla naszego organizmu dużą porcję witamin i minerałów pochodzących ze świeżo wyciskanych soków z surowych warzyw i owoców. Dieta pomaga oczyścić organizm z toksyn, a dzięki temu sprzyja lepszemu samopoczuciu.

Według mnie nie powinno się jej jednak stosować dłużej niż dwa tygodnie. Po tym czasie zalecam dobrze zbilansowaną dietę na poziomie 1500 kcal lub inną kaloryczność dobraną przez dietetyka - mówi Natalia Chybzińska.

Kto może stosować dietę SIRT?

- Dieta SIRT jest odpowiednia dla zdrowych osób, które pragną zredukować masę ciała. Nie powinny jej stosować kobiety w ciąży, dzieci, a także ci, którzy cierpią na wszelkiego rodzaju schorzenia, w tym np. cukrzyca i nadciśnienie tętnicze.

Ze względu na niską kaloryczność nie jest ona odpowiednia dla sportowców. Z uwagi na znaczne ograniczenia w pierwszych trzech dniach trwania diety powinniśmy szczególnie obserwować nasz organizm - podpowiada Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food.

Czytaj więcej: Dieta bez węglowodanów. Zasady diety niskowęglowodanowej

Sekrety odchudzania po ciąży, czyli jak schudnąć po porodzie