Spis treści
- Jak schudnąć po świętach: kasza jaglana ze ślwiką
- >> Czytaj także: Przekąski na karnawał-poznaj 5 pysznych przepisów! >>
- Jak schudnąć po świętach: zapiekane warzywa z kminkiem
- >> Sprawdź też: Jedzenie, które WZMACNIA ODPORNOŚĆ DZIECKA >>
- Jak schudnąć po świętach: zupa brokułowa
- >> Zobacz również: JEDZENIE: prawdy i mity. Jakie jedzenie rzeczywiście nam szkodzi? >>
- Jak schudnąć po świętach: zupa marchewkowa z imbirem
- >> Czytaj także: PRODUKTY DLA DZIECI tylko pozornie zdrowe. Zobacz jak łatwo się oszukać! >>
- Jak schudnąć po świętach: omlet z kaszą jaglaną
- >> Zobacz również: Zdrowe dania dla dzieci: przepisy na smaczne i tanie potrawy >>
- Jak schudnąć po świętach: bukiet kolorowych sałat
- >> Sprawdź też: 5 smacznych i zdrowych koktajli dla kobiet w ciąży >>
- Jak schudnąć po świętach: ziołowy łosoś z warzywami
- >> Czytaj także: Żywienie dziecka: zdrowe jedzenie w szkole >>
Dania przygotowywane na wigilię to często smażone ryby, pierogi czy krokiety. Tradycja mówi, że należy spróbować każdego dania przynajmniej po trochu. Kiedy już nie możemy nic w siebie zmieścić na stole pojawiają się ciasta oraz inne słodkości. Taki tryb życia pozwala w kilka dni zdobyć wiele dodatkowych kilogramów. Przedstawiamy smaczne i lekkie przepisy, które pomogą ci schudnąć!
>> Jak badania genetyczne pomagają w kształtowaniu właściwych nawyków żywieniowych?
Jak schudnąć po świętach: kasza jaglana ze ślwiką
Kasza jaglana to jeden z najzdrowyszych składników każdej diety, ponieważ usprawnia ona pracę żołądka. Jest sycąca, co sprawia, że zapominamy o jedzeniu na kilka dobrych godzin.
Składniki:
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 10 dużych śliwek
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 3 łyżki masła klarowanego
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Wykonanie:
Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzącą wodą na sitku o małych oczkach, a następnie wsypujemy do garnka i zalewamy wodą 1 cm powyżej powierzchni kaszy. Gotujemy 10 minut na małym ogniu oraz dodajemy łyżkę masła i cukier wanilinowy. Przykrywamy pokrywką, aby kasza napęczniała. W tym czasie każdą śliwkę kroimy na dwie części i wyjmujemy pestki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier puder, przyprawę do piernika, a po wymieszaniu także śliwki. Całość podsmażamy do momentu, aż śliwki zmiękną. Gorącą kaszę przekładamy do miseczek, na wierzch wykładamy śliwki i jeszcze gorącą podajemy na stół.
>> Czytaj także: Przekąski na karnawał-poznaj 5 pysznych przepisów! >>
Jak schudnąć po świętach: zapiekane warzywa z kminkiem
Warzywa w każej postaci są bardzo zdrową potrawą. Po tłustych, wigilijnych daniach uzuepłnią braki witamin oraz poprawią nasze sampopoczucie.
Składniki:
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula
- pieprz i sól
- 2 średnie ziemniaki
- masło
- 1 kolba kukurydzy
- 2 średnie marchewki
- 1 łyżka kminku
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w talarki i podsmażamy na średnim ogniu na patelni z oliwą. W tym czasie obieramy marchewki i ziemniaki, a następnie kroimy je w talarki o grubości ok. 1 cm. Kolbę kukurydzy kroimy w 2 cm krążki. Tak przygotowane warzywa wsypujemy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody, solimy i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut. Kiedy będą gotowe, odcedzamy je z wody, łączymy z cebulką, dodajemy kminek oraz sól i pieprz do smaku, a także odrobiną masła. Całość mieszamy, przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
>> Sprawdź też: Jedzenie, które WZMACNIA ODPORNOŚĆ DZIECKA >>
Jak schudnąć po świętach: zupa brokułowa
Zupa brokułowa jest bardzo sycącą, a zarazem lekką w smaku potrawą. Przyspiesza metabolizm i smakuje także dzieciom.
Składniki:
- 4 kulki ziela angielskiego
- sól i pieprz
- 2 liście laurowe
- paczka mrożonych brokułów
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki tymianku
Przygotowanie:
Brokuły gotujemy z zielem angielskim, liściem laurowym, tymiankiem i solą przez ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy masło, wyjmujemy liść laurowy a następnie całość blendujemy. Doprawiamy pieprzem. Podajemy z makaronem lub grzankami.
>> Zobacz również: JEDZENIE: prawdy i mity. Jakie jedzenie rzeczywiście nam szkodzi? >>
Jak schudnąć po świętach: zupa marchewkowa z imbirem
Poprzez zupę marchewkową możesz przemycić do diety swoich dzieci warzywa. Dzięki jej delikatnemu, słodkiemu smakowi oraz zapachowi przypadnie do gustu nawet najmłodszym członkom rodziny.
Składniki:
- 2-3 kostki bulionowe
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 duże ziemniaki
- sól i pieprz
- 6 dużych marchewek
- 2 łyżki suszu z pietruszki
Wykonanie:
Kostki rosołowe gotujemy z wodą, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodajemy obraną marchew i ziemniaki, gotujemy ok. 30 minut. Całość blendujemy na gładką masę, dodajemy sól, susz z pietruszki, doprawiamy imbirem i pieprzem. W razie potrzeby rozrzedzamy wodą.
>> Czytaj także: PRODUKTY DLA DZIECI tylko pozornie zdrowe. Zobacz jak łatwo się oszukać! >>
Jak schudnąć po świętach: omlet z kaszą jaglaną
Omlet to szybka propozycja na śniadanie, którą wielu z nas preferuję. Poprzez dodanie kaszy jaglanej można sprawić, że będzie to pełnowartościowy posiłek, który zaspokoi głód na dłuższy czas.
Składniki:
- ½ łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego
- 2 łyżki ugotowanej i wystudzonej kaszy jaglanej
- 1/4 cebuli cukrówki
- szczypiorek lub koperek do posypania
- 1 jajko
- sól i pieprz
Wykonanie:
Patelnię wysmaruj niewielką ilością oleju. Cebulę poszatkuj i delikatnie zrumień na rozgrzanej patelni. Jajko starannie roztrzep, dodaj odrobinę soli i pieprzu, dorzuć kaszę jaglaną i wymieszaj. Całość wylej na gorącą cebulę i podsmaż chwilę z obu stron aż białka jaja się zetną. Posyp szczypiorkiem lub koperkiem i gotowe!
>> Zobacz również: Zdrowe dania dla dzieci: przepisy na smaczne i tanie potrawy >>
Jak schudnąć po świętach: bukiet kolorowych sałat
Sałatka to zdrowy dodatek do każdego posiłku. Bukiet zawiera mnóstwo witamin, a podany z odpowiednim sosem nada potrawie wyjątkowego charakteru.
Składniki:
- 2 dojrzałe avokado, obrane i pokrojone w cząstki
- 2 łyżki orzeszków pini
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 opakowania mieszanki sałat
- 2 łyżki łuskanych orzeszków włoskich
- 2 łyżki pestek dyni
Do dressingu:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli morskiej i płatków chilli
- 1 łyżka syropu klonowego
- sok z cytryny
Wykonanie:
Wszystkie składniki dressingu zmiksować w blenderze i ewentualnie doprawić do smaku. Mieszankę sałat wymieszać z pozostałymi elementami sałatki, polać przygotowanym wcześniej dressingiem. Przed samym podaniem delikatnie wymieszać.
>> Sprawdź też: 5 smacznych i zdrowych koktajli dla kobiet w ciąży >>
Jak schudnąć po świętach: ziołowy łosoś z warzywami
Łosoś z warzywami to szybka w przygotowaniu, lekkostrawna potrawa. Bogata jest w kwasy omega 3, które odpowiedzialne są za chamowanie starzenia się komórek, a nawet mają działanie przeciwnowotworowe.
Składniki:
- zioła prowansalskie
- pęczek szczypiorku
- oliwa
- pieprz, gruba sól morska
- filety z łososia (po 20 dag na osobę)
- mrożone warzywa,
Przygotowanie:
Filety połóż na blasze do pieczenia posmarowanej oliwą. Oprósz solą, pieprzem i ziołami, skrop oliwą. Piecz w piekarniku 15–20 minut w temperaturze 200ºC. Warzywa włóż do szybkowaru, zalej wodą, gotuj 3 minuty. Filety posyp szczypiorkiem, podawaj z warzywami.