Konfitura z tego owocu to witaminowa bomba. Żadna inna nie ma takiej dawki witaminy C

2023-09-21 11:03

Okres jesienno-zimowy to czas wielu infekcji, szczególnie w przedszkolach i w szkołach. Rodzice szukają wówczas sposobów na zwiększenie odporności u dziecka. Z tego owocu można przygotować przepyszną konfiturę, która jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C.

Konfitura z dzikie róży

i

Autor: Getti Images Konfitura z tego owocu to witaminowa bomba. Żadna inna nie ma takiej dawki witaminy C

Jesień to doskonały czas na zbieranie owoców dzikiej róży. Na przetwory najlepiej zbierać je w październiku. Przed pierwszymi przymrozkami, gdy są dojrzałe, ale jeszcze niezbyt miękkie. Te przejrzałe tracą swoje właściwości zdrowotne.

Dzika róża to najlepsze źródło witaminy C. Przygotowując z dzikiej róży konfiturę, możesz w prosty i pyszny sposób przemycić dziecku dawkę zdrowia, która wesprze jego układ odpornościowy.

Zobacz także: Jak rozwija się odporność u dziecka? Odporność od narodzin do wieku nastoletniego

dzika róża

i

Autor: GettyImages Tak wygląda owoc dzikiej róży gotowy do zerwania i przygotowania przetworów
Poradnik Zdrowie: Zdrowo Odpytani, odc. 13 Witamina C

Dzika róża – źródło wielu witamin i minerałów

Dzika róża to popularny krzew, który często możemy spotkać przy drogach. Jej właściwości lecznicze są znane już od czasów starożytnych.

Największą wartość zdrowotną mają pseudo - owoce dzikiej róży. Owoc właściwy ma postać twardego orzecha i znajduje się pod mięsistą pomarańczowo-czerwoną okrywą.

Owoce dzikiej róży są doskonałym źródłem witaminy C. Surowe pseudo - owoce zawierają od 300 do nawet 1700 mg kwasu askorbinowego w 100 gramach. Niektóre odmiay mają nawet 3000 mg witaminy C w 100 gramach. Mało który owoc ma tak duże ilości tej witaminy. Ponadto dzika róża zawiera rutynę, likopen, beta-karoten i flawonoidy.

Dzika róża to także źródło witaminy E, K, witamin z grupy B, kwasów organicznych w tym jabłkowego i cytrynowego oraz kwasu foliowego. Owoc ten zawiera również olejki eteryczne i składniki mineralne takie jak potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, miedź, mangan i cynk.

Dzika róża – właściwości zdrowotne

Duża zawartość witaminy C sprawia, że dzika róża doskonale wspiera układ odpornościowy organizmu i zmniejsza ilość przeziębień.

Ponadto właściwości zdrowotne dzikiej róży to:

  • neutralizacja wolnych rodników,
  • wzmacnia naczynia krwionośne i wspiera pracę serca,
  • pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie,
  • pomaga obniżyć cholesterol,
  • obniża ryzyko wystąpienia nowotworów,
  • zmniejsza dolegliwości ze strony układu pokarmowego,
  • działanie moczopędne i oczyszczające,
  • działanie uspokajające,
  • ułatwia zasypianie,
  • redukuje napięcie.

Należy jednak podkreślić, że dzikiej róży nie można jeść na surowo. Owoc spożywa się jedynie po obróbce.

Konfitura z dzikiej róży — jak przygotować konfiturę z dzikiej róży?

Dzięki temu prostemu przepisowi przygotujesz wspaniałą konfiturę, która wzmocni organizm w okresie zwiększonego ryzyka infekcji i przeziębień. To prawdziwa bomba witaminowa dla całej rodziny.

Do przygotowania konfitury potrzebne będzie:

  • 2 kg świeżych owoców róży,
  • 2 owoce pomarańczy,
  • 1 cytryna,
  • szklanka cukru,
  • szklanka wody.

Przed obróbką owoce należy dokładnie umyć, odciąć końcówki, przeciąć na pół i wydrążyć pestki. Tak przygotowane owoce wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Następnie dodajemy cukier, otartą skórkę z połowy cytryny i z połowy pomarańczy, a także sok wyciśnięty z 2 pomarańczy i cytryny.

Całość powinna się gotować na małym ogniu około 20-25 minut. Owoce dzikiej róży powinny nabrać zeszklonego odcienia i być miękkie. Chcąc uzyskać gładką konfiturę, owoce można zblendować. Tak przygotowaną konfiturę należy przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć.

Po pasteryzowaniu przez 15 minut produkt należy przechowywać w ciemnym miejscu.

Wystarczą dwie łyżeczki dziennie jedzone przez 3 tygodnie, aby zwiększyć odporność.

Czytaj także: Nadmiar cukru w diecie dziecka: jakie są skutki jedzenia słodyczy u dzieci?

Szybkie płukanie to za mało. Tylko tak usuniesz z jagód groźne jaja bąblowca

Co robić, by dziecko mniej chorowało? 7 sposobów na wzmocnienie odporności