Awokado to egzotyczny owoc, który ma wiele właściwości leczniczych. Szczególnie jest zalecany kobietom, które starają się o dziecko i ciężarnym. Awokado zawiera bowiem duże ilości kwasu foliowego, który w ciąży jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu.
W ostatnim czasie wokół awokado pojawiło się jednak bardzo dużo kontrowersji. Tak mocnych, że wiele osób rezygnuje z jedzenia tego owocu.
Zobacz także: Suplementy w ciąży. Najważniejsze witaminy i minerały w ciąży, które powinnaś przyjmować
Właściwości zdrowotne awokado
Awokado składa się z 80% zdrowego tłuszczu i ma niską zawartość cholesterolu. Ponadto owoc ten jest bogaty w błonnik, kwasy tłuszczowe, wapń, fosfor i witaminy. Dzięki zawartości niskiego indeksu glikemicznego i małej ilości cukrów prostych jest dobrym uzupełnieniem diety cukrzyków.
Właściwości awokado:
- reguluje poziom cukru we krwi,
- reguluje ciśnienie krwi,
- przeciwzapalne,
- obniża poziom cholesterolu,
- wspomaga walkę z miażdżycą,
- poprawia pracę mózgu,
- stymuluje układ odpornościowy,
- zmniejsza ryzyko chorób serca i udarów,
- wspomaga narząd wzroku.
Ponadto awokado poprawia stan skóry i pozytywnie wpływa na gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu.
Jak rozpoznać dojrzałe awokado?
Dojrzałe awokado można rozpoznać po szypułce. Jeżeli po usunięciu szypułki miejsce jest jasnozielone, to owoc jest niedojrzały. Żółty kolor oznacza produkt dojrzały i gotowy do spożycia. Jeśli kolor jest brązowawy, owoc już przejrzał. Do niedojrzałego awokado warto z powrotem przyłożyć szypułkę, żeby nie zaczęło w tym miejscu ciemnieć.
Awokado - owoc śmierci
Ogromne właściwości zdrowotne awokado to jednak jedna strona medalu. Drugą jest uprawa tego owocu.
Awokado potrzebuje bardzo dużej ilości wody. Jak podaje portal smoglab.pl, do wyprodukowania pół kilograma awokado potrzeba około 272 litrów wody. Ta jest pobierana z rzek i podglebia, co wiążę się z rycykiem susz i pożarów. Uprawa awokado potrzebuje również odpowiedniego miejsca. Nowe plantacje nie powstają jednak na obszarach rolniczych, ale w miejsce karczowanych pod uprawę lasów deszczowych. W stanie Michoacán w Meksyku rocznie wycina się 20 tysięcy hektarów lasów, z tego od 6 do 8 tysięcy hektarów zajmuje uprawa awokado, co ma fatalne skutki dla miejscowej fauny i flory. Zwierzęta tracą swoje domy oraz źródła pożywienia, przez co nierzadko giną.
Ponadto, chcąc doczekać się dorodnych i dużych owoców, plantacje są spryskiwane pestycydami. Wpływa to nie tylko na stan środowiska, ale także na zdrowie lokalnej ludności. Co więcej, kartele narkotykowe z Meksyku, które kontrolują plantacje, wyzyskują pracę miejscowych rolników.
Osoby, które szczególnie dbają o naturę i chcą żyć z nią w zgodzie, dlatego właśnie rezygnują z jedzenia awokado. W końcu nie jest nam potrzebne do życia. Awokado można zastąpić innymi produktami, taki jak orzechy, oliwa z oliwek, masło orzechowe. Bardziej świadomi konsumenci mogą również szukiwać na sklepowych półkach owoców oznaczonych certyfikatem „Fair Trade” (czyli sprawiedliwy handel) oraz informacją, że pochodzą ze zrównoważonych upraw.
Źródło:
- foodispower.org
- smoglab.pl
Czytaj także: Dieta w ciąży: jak powinno wyglądać zdrowe odżywianie przyszłej mamy?
Dieta i istotne składniki odżywcze dla dziecka w wieku 1-3 lata. Skomponuj idealne menu!