Pokrzywa jest byliną rozpowszechnioną w całej Polsce. Traktowana jest przez większość z nas jako chwast, z którym kontakt jest wyjątkowo niemiły, ponieważ jej liście pokryte są włoskami parzącymi.
Ale niegdyś bardzo ją ceniły gospodynie wiejskie. Młode pędy pokrzywy drobniutko siekały i wraz z gotowanymi jajami podawały kurczętom, ponieważ dzięki temu pisklęta lepiej się chowały. Zielarze cenią zaś pokrzywę do dziś. Jak zrobi napar z pokrzywy i jakie właściwości ma herbata z pokrzyw?
Spis treści
Co kryje w sobie napar z pokrzywy?
Pokrzywa bogata jest w witaminy (m.in. witaminy C, K, z grupy B), flawonoidy, składniki mineralne. Zawiera też fitosterole (obniżają poziom cholesterolu), garbniki, a także związki zwiększające odporność organizmu na infekcje. Jedzenie świeżej pokrzywy korzystnie jest zatem nie tylko dla zdrowia kurcząt, ale i ludzi.
Wiosną można zbierać całe młode pędy pokrzywy, latem zaś tylko listki z wierzchołków. Po sparzeniu gorącą wodą lub krótkim obsmażeniu na oliwie (tracą wówczas swoje parzące właściwości) można dodawać je do jajecznicy, omletów, sałatek, mielonych mięs i zup.
Czytaj także: ZIOŁA W CIĄŻY. Przewodnik po ziołach dla kobiet w ciąży
Herbata z lipy - właściwości i zastosowanie. Jak parzyć herbatę z lipy?
Zioła dla dziecka - napary roślinne zamiast leków
Pokrzywa – właściwości lecznicze
O pokrzywie mówi się, że czyści krew, ponieważ ułatwia usuwanie z organizmu chlorków, mocznika i szkodliwych produktów przemiany materii. Wpływa również korzystnie na sam proces przemiany materii, dzięki dużej zawartości witamin, soli mineralnych, a wśród nich pierwiastków śladowych niezbędnych do produkcji różnych enzymów i hormonów.
To nie jedyne lecznicze właściwości pokrzywy. Nieco obniża ciśnienie tętnicze krwi, działa przeciwkrwotocznie (dzięki witaminie K i garbnikom). Podobnie jak preparaty ze związkami żelaza zwiększa poziom hemoglobiny i liczbę czerwonych krwinek, przeciwdziała więc niedokrwistości.
Ponadto ułatwia trawienie i jako jedno z niewielu ziół obniża nieznacznie poziom cukru we krwi, bo wpływa na działalność wydzielniczą trzustki. Wzmacnia też odporność organizmu na działanie wirusów i bakterii. Napary i odwary z pokrzywy są dobrze tolerowane przez większość ludzi. U nielicznych, podawane w zbyt dużych dawkach, mogą jednak wywołać reakcje alergiczne i podrażnienie żołądka.
Jak przygotować napar z pokrzywy?
Łatwo go sporządzić z liści pokrzywy kupowanych w saszetkach. Jedną torebkę zalewamy szklanką wrzątku. Parzymy pod przykryciem przez 5-10 minut.
Lepsze jednak efekty daje wywar ze świeżych liści pokrzywy. Jak go zrobić?
- 2 łyżki ziół zalej 2 szklankami gorącej wody
- gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut
- odstaw na 10 minut, przecedź
- pijemy po pół szklanki naparu 2-3 razy dziennie.
Napar z pokrzywy poprawia przemianę materii, korzystnie działa na cerę, wzmacnia włosy i paznokcie, zwiększa poziom hemoglobiny i liczbę czerwonych krwinek, poprawia pracę trzustki oraz działa ogólnie wzmacniająco.
Zobacz też: Mięta w ciąży – właściwości. Czy można ją pić w ciąży i podawać małemu dziecku?
8 ziołowych herbat na najczęstsze dolegliwości ciążowe
Anemia w ciąży. Dowiedz się co to jest anemia i co powinnaś o niej wiedzieć
źródło: www.mowimyjak.se.pl