Napar z pokrzywy: jak go zrobić i jakie właściwości ma herbata z pokrzywy?

2021-01-27 14:42

Napar z pokrzywy jest cenny dla zdrowia. I o ile samą pokrzywę zazwyczaj omijamy z daleka, bo kontakt z nią jest bolesny, o tyle po herbatę z pokrzywy sięgamy chętnie, zwłaszcza gdy mamy problemy zdrowotne. Jakie są właściwości lecznicze naparu z pokrzywy?

Napar z pokrzywy: jak go zrobić i na co pomaga?

i

Autor: Getty Images

Pokrzywa jest byliną rozpowszechnioną w całej Polsce. Traktowana jest przez większość z nas jako chwast, z którym kontakt jest wyjątkowo niemiły, ponieważ jej liście pokryte są włoskami parzącymi.

Ale niegdyś bardzo ją ceniły gospodynie wiejskie. Młode pędy pokrzywy drobniutko siekały i wraz z gotowanymi jajami podawały kurczętom, ponieważ dzięki temu pisklęta lepiej się chowały. Zielarze cenią zaś pokrzywę do dziś. Jak zrobi napar z pokrzywy i jakie właściwości ma herbata z pokrzyw?

Spis treści

  1. Co kryje w sobie napar z pokrzywy?
  2. Pokrzywa – właściwości lecznicze
  3. Jak przygotować napar z pokrzywy?

Co kryje w sobie napar z pokrzywy?

Pokrzywa bogata jest w witaminy (m.in. witaminy C, K, z grupy B), flawonoidy, składniki mineralne. Zawiera też fitosterole (obniżają poziom cholesterolu), garbniki, a także związki zwiększające odporność organizmu na infekcje. Jedzenie świeżej pokrzywy korzystnie jest zatem nie tylko dla zdrowia kurcząt, ale i ludzi.

Wiosną można zbierać całe młode pędy pokrzywy, latem zaś tylko listki z wierzchołków. Po sparzeniu gorącą wodą lub krótkim obsmażeniu na oliwie (tracą wówczas swoje parzące właściwości) można dodawać je do jajecznicy, omletów, sałatek, mielonych mięs i zup.

Czytaj także: ZIOŁA W CIĄŻY. Przewodnik po ziołach dla kobiet w ciąży

Herbata z lipy - właściwości i zastosowanie. Jak parzyć herbatę z lipy?

Zioła dla dziecka - napary roślinne zamiast leków

Pokrzywa – właściwości lecznicze

O pokrzywie mówi się, że czyści krew, ponieważ ułatwia usuwanie z organizmu chlorków, mocznika i szkodliwych produktów przemiany materii. Wpływa również korzystnie na sam proces przemiany materii, dzięki dużej zawartości witamin, soli mineralnych, a wśród nich pierwiastków śladowych niezbędnych do produkcji różnych enzymów i hormonów.

To nie jedyne lecznicze właściwości pokrzywy. Nieco obniża ciśnienie tętnicze krwi, działa przeciwkrwotocznie (dzięki witaminie K i garbnikom). Podobnie jak preparaty ze związkami żelaza zwiększa poziom hemoglobiny i liczbę czerwonych krwinek, przeciwdziała więc niedokrwistości.

Ponadto ułatwia trawienie i jako jedno z niewielu ziół obniża nieznacznie poziom cukru we krwi, bo wpływa na działalność wydzielniczą trzustki. Wzmacnia też odporność organizmu na działanie wirusów i bakterii. Napary i odwary z pokrzywy są dobrze tolerowane przez większość ludzi. U nielicznych, podawane w zbyt dużych dawkach, mogą jednak wywołać reakcje alergiczne i podrażnienie żołądka.

Jak przygotować napar z pokrzywy?

Łatwo go sporządzić z liści pokrzywy kupowanych w saszetkach. Jedną torebkę zalewamy szklanką wrzątku. Parzymy pod przykryciem przez 5-10 minut.

Lepsze jednak efekty daje wywar ze świeżych liści pokrzywy. Jak go zrobić?

  • 2 łyżki ziół zalej 2 szklankami gorącej wody
  • gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut
  • odstaw na 10 minut, przecedź 
  • pijemy po pół szklanki naparu 2-3 razy dziennie.

Napar z pokrzywy poprawia przemianę materii, korzystnie działa na cerę, wzmacnia włosy i paznokcie, zwiększa poziom hemoglobiny i liczbę czerwonych krwinek, poprawia pracę trzustki oraz działa ogólnie wzmacniająco.

Zobacz też: Mięta w ciąży – właściwości. Czy można ją pić w ciąży i podawać małemu dziecku?

8 ziołowych herbat na najczęstsze dolegliwości ciążowe

Anemia w ciąży. Dowiedz się co to jest anemia i co powinnaś o niej wiedzieć

źródło: www.mowimyjak.se.pl