Nie wyrzucaj skórek z mandarynek. Zrób z nich syrop na przeziębienie dla całej rodziny

2023-11-25 12:24

Mandarynki to owoce bogate w witaminę C, dzięki czemu doskonale wzmacniają odporność. Nie każdy jednak wie, że równie cenne jak owoce są skórki od mandarynek.

Mandarynki

i

Autor: Getty Images Ze skórek mandarynek można zrobić wzmacniający napój

Mandarynki to owoce, które dzieci chętnie jedzą. Są nie tylko niewielkie, dzięki czemu bez problemu mieszczą się w dziecięcych rączkach, ale i pełne słodyczy. Zimą to jedne z chętniej kupowanych owoców, którymi zajada się cała rodzina.

Warto jednak wiedzieć, że mandarynki można dodatkowo wykorzystać do przygotowania wzmacniającego naparu dla całej rodziny. A konkretnie ich skórki. Są to owoce, które zawierają ogromną dawkę cennych składników wspomagających funkcjonowanie układu odpornościowego.

Jak wzmacniać odporność dziecka?

Wartości odżywcze mandarynek

Mandarynki to owoce bogate w witaminę C, która uszczelnia naczynia krwionośne i wzmacnia układ odpornościowy. Zima warto spożywać jak najwięcej tej witaminy, by w naturalny sposób stymulować układ immunologiczny. Mandarynki są dobrym jej źródłem, ponieważ zawierają aż 26,7 mg wit. C.

Oprócz tego w owocach tych znajdziemy duże ilości wapnia i fosforu, a także ogromną ilość potasu, wspomagającego układ krwionośny. Mandarynki są także źródłem cynku o działaniu przeciwzapalnym.

Napar ze skórek od mandarynek

Warto jednak wiedzieć, że ze skórek mandarynek można przygotować wzmacniający napar. W tym celu należy dokładnie oczyścić skórki od mandarynek i umyć z zanieczyszczeń, kurzu i pestycydów. Następnie skórki ścieramy na tarce i dodajemy do herbaty z miodem i imbirem. Taki napój świetnie rozgrzeje w zimny dzień, wzmocni układ odpornościowy i poprawi krążenie. Osoby przeziębione mogą dodać do niego trochę soku malinowego, który ma działanie napotne.

Syrop ze skórek od mandarynek

Skórki mandarynek można wykorzystać także do przygotowania syropu na przeziębienie. Robi się dokładnie tak samo jak rozgrzewający napar: skórki należy oczyścić, umyć i zetrzeć na tarce. Później zasypujemy je cukrem (lub w zdrowszej wersji zalewamy miodem) i odstawiamy na kilka godzin. Taki syrop można pić nie tylko wtedy, kiedy zauważymy pierwsze objawy infekcji, ale i profilaktycznie, by wspomóc odporność.

Czytaj: Cytrusy, banany i mango w diecie niemowlaka