Ocet jabłkowy tworzy się z jabłek, do których należy dodać drożdży. Z cukru zawartego w owocach tworzy się alkohol, który następnie jest fermentowany do kwasu octowego. Jabłka z dodatkiem drożdży należy zalać wodą i pozostawić na kilka, bądź kilkanaście tygodni w pojemniku z dostępem do tlenu.
Na co pomaga i kiedy stosuje się ocet jabłkowy? Oto wyjątkowe właściwości octu jabłkowego.
Spis treści
- Właściwości octu jabłkowego
- Ocet jabłkowy - zastosowanie
- Ocet jabłkowy - jaki wybrać?
- Kto powinien unikać octu jabłkowego?
Właściwości octu jabłkowego
Mnogość zastosowań octu jabłkowego wynika z jego bogatego składu. Zawiera on mnóstwo składników wpływających pozytywnie na zdrowie człowieka. Należą do nich witaminy A, B1, B2, B12, E i K oraz pierwiastki takie jak potas, wapń, magnez, chlor, sód, siarkę, selen i miedź.
Witaminy i minerały poprawiają odporność, stan skóry, włosów oraz paznokci, a także wspomagają koncentrację i pamięć. Sam kwas octowy, będący jego głównym składnikiem ma właściwości antybakteryjne i antyseptyczne. Pomaga także obniżyć poziom glukozy we krwi oraz obniżyć ciśnienie i poziom cholesterolu LDL, potoczne określanego złym cholesterolem.
Kwas jabłkowy ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Jest on też silnym antyoksydantem, co oznacza, że przeciwdziała szkodliwemu wpływowi wolnych rodników na organizm.
W skład octu wchodzą też pektyny, które stanowią rozpuszczalny błonnik, dzięki czemu wspomagają pracę jelit, zapobiegają zaparciom i zapewniają dłuższe poczucie sytości po posiłku. Dodatkowo wpływają również na obniżenie poziomu cukru we krwi, obniżenie ciśnienia i cholesterolu LDL.
Czytaj również: Grzybicze zapalenie gardła
Jak powstaje stan zapalny i jak pomóc dziecku?
Ocet jabłkowy - zastosowanie
- Infekcje bakteryjne i grzybice
Właściwości octu spowalniają rozwój bakterii i usprawniają działanie układu odpornościowego, dzięki czemu lepiej może on poradzić sobie z infekcją. Wyjątkowo pomocny może być w przypadku infekcji układu pokarmowego, gdyż hamuje on kolonie bakterii E.coli oraz S.aureus, które są elementem naturalnej flory bakteryjnej, ale w niektórych warunkach może dochodzić do ich nadmiernego rozrostu, co powoduje nieprzyjemne objawy.
Ocet zwalcza także grzyby Candida albicans, które rozwijają się w układzie pokarmowym u osób z obniżoną odpornością. Popularne jest także stosowanie octu jabłkowego powierzchniowo w postaci okładów i płukanek, które wspomagają gojenie się ran oraz leczenie stanów zapalnych i grzybic. Szczególnie powszechne jest wykorzystywanie go w przypadku grzybicy paznokci.
- Choroby układu sercowo-naczyniowego
Właściwości kwasu octowego i pektyn związane z obniżaniem poziomu „złego” cholesterolu LDL oraz obniżaniem ciśnienia są niezmiernie istotne w przypadku chorób układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo również kwas chlorogenowy, zawarty w occie, ma działanie przeciwutleniające, dzięki czemu chroni cząsteczki „dobrego” cholesterolu HDL przed reakcją utlenienia.
Wysoki poziom cholesterolu LDL sprawia, że odkłada się on w naczyniach krwionośnych, zmniejszając ich światło i prowadząc do wzrostu ciśnienia. Dbając o odpowiedni poziom cholesterolu zmniejszamy ryzyko miażdżycy, choroby wieńcowej, udarów oraz zawałów. Jest to niezwykle ważne, biorąc pod uwagę fakt, że choroby układu sercowo-naczyniowego są najczęstszą przyczyną śmierci wśród Polaków.
- Zaburzenia gospodarki węglowodanowej
Osoby cierpiące na problemy z regulacją gospodarki węglowodanowej, korzyści odnoszone ze stosowania octu jabłkowego, zawdzięczają głównie zawartym w nim pektynom. Są to cukry złożone, których rozkład zajmuje w organizmie więcej czasu.
W związku z tym zmniejszają one rozkład enzymatyczny cukrów prostych i glukoza do krwi uwalniana jest dużo wolniej. Chroni to przed gwałtownymi skokami poziomu glukozy i zmniejsza ryzyko cukrzycy.
- Problemy z układem pokarmowym
Ocet jabłkowy wspomaga trawienie pokarmu w żołądku, przyspieszając jego przedostawanie się dalej do jelita cienkiego, co zapobiega cofaniu się treści pokarmowej do przełyku. Pomaga on przywrócić prawidłowe pH w żołądku, które powinno wynosić 1-2,5. Dzięki temu przeciwdziała zgadze, nietolerancjom pokarmowym, niedoborom niektórych składników.
Ocet nie tylko chroni jelita przed nieprawidłowymi rozrostami bakteryjnymi, ale także wzmacnia naturalną florę. Zwiększa on bowiem liczebność bakterii z gatunków Lactobacillus oraz Bifidobacterium, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Może więc stanowić on naturalny probiotyk. Ocet może też zapobiegać biegunkom oraz zaparciom i łagodzić ich przebieg.
- Zmniejszanie masy ciała
Bardzo często ocet jest wykorzystywany przez osoby pragnące zrzucić zbędne kilogramy. Jest on przydatny w procesie odchudzania ze względu na kilka mechanizmów. Wspomniana już wcześniej regulacja poziomu cukru we krwi chroni przed napadami łaknienia po spożyciu wysoko węglowodanowego posiłku. Kwas octowy i chlorogenowy zwiększają termogenezę, a co za tym idzie, zwiększają ilość zużywanych kalorii.
Wzmaganie uczucia sytości zachodzi dzięki pektynom, które będąc naturalnym błonnikiem spowalniają opróżnianie żołądka. Kwas octowy aktywuje też enzym AMK, zwiększający spalanie tłuszczu i zmniejsza gromadzenie tłuszczu w wątrobie. Wszystkie te cechy octu jabłkowego mogą okazać się bardzo pomocne, jednak nie należy zapominać, że najważniejszy w zmniejszaniu masy ciała jest deficyt kaloryczny.
- Kosmetyka
Istnieje wiele produktów kosmetycznych zawierających w składzie ocet jabłkowy. Dowodzi to jego wyjątkowych właściwości. Stosowanie octu na skórę głowy oraz włosy w postaci wcierek lub płukanek chroni przed łupieżem , zmniejsza wydzielanie sebum, przyspiesza porost włosów oraz domyka ich łuski, zapobiegając puszeniu i nadaje pięknego blasku.
Ocet doceniają także osoby zmagające się z trądzikiem, gdyż rozpuszcza on sebum i ułatwia oczyszczanie porów. Dzięki zawartości kwasu jabłkowego ma on działanie złuszczające, natomiast obecne w nim witaminy A i E wspomagają procesy odbudowy skóry.
Kwasy organiczne biorą udział w utrzymaniu odpowiedniego pH skóry, a antyoksydanty chronią przed działaniem wolnych rodników. Ocet może być więc z powodzeniem stosowany w walce z przebarwieniami i zmarszczkami.
Ocet jabłkowy - jaki wybrać?
Aby w pełni korzystać z dobrodziejstw, które niesie regularne używanie octu jabłkowego, należy wybrać jego odpowiedni produkt. Najbardziej wartościowy ocet będzie powstawał w wyniku naturalnej fermentacji, wytworzony z całych jabłek i naturalnie mętny. Podczas zakupów trzeba też zwrócić uwagę, czy jest on niepasteryzowany, niefiltrowany, bez dodatku konserwantów i innych sztucznych dodatków.
Kto powinien unikać octu jabłkowego?
Pomimo szeregu niezwykle cennych właściwości, w niektórych przypadkach ocet może być przeciwwskazany. Osoby cierpiące na choroby przewlekłe układu pokarmowego, zwłaszcza żołądka i wątroby, powinny skonsultować możliwość stosowania octu z lekarzem. Jest on przeciwwskazany szczególnie u chorych borykających się z wrzodami.
Więcej szkód niż pożytku może też wywołać w przypadku problemów ze szkliwem zębów. Po rozpoczęciu jego stosowania należy dokładnie obserwować organizm i w przypadku wystąpienia jakiejkolwiek niepokojącej reakcji alergicznej skonsultować się z lekarzem.
Czytaj również: Wcierki do włosów - kiedy stosować, jakie wybrać, na co pomagają wcierki do włosów?
Sekrety odchudzania po ciąży, czyli jak schudnąć po porodzie