W sklepach znajdziemy dużo żywności bez laktozy. Czym jest laktoza i dlaczego jest niekiedy niewskazana? Wyjaśniamy, jakie produkty nie zawierają laktozy i są bezpieczne dla osób z nietolerancją laktozy.
Spis treści
- Co to jest laktoza?
- Jakie produkty zawierają laktozę?
- Nietolerancja laktozy – dozwolone produkty
- Nietolerancja laktozy – czym jest?
- Nietolerancja laktozy - objawy
Co to jest laktoza?
Laktoza to dwucukier, zbudowany z dwóch cukrów prostych, glukozy i galaktozy, połączonych ze sobą wiązaniem chemicznym. Aby mogła dostać się do organizmu człowieka, musi zostać rozłożona przez specjalne enzymy znajdujące się w komórka jelita cienkiego.
Jeżeli nie zostanie wchłonięta w tym odcinku przewodu pokarmowego, wędruje dalej i jest rozkładana przez bakterie znajdujące się w jelicie grubym. Nietolerancja laktozy wiąże się z nieprzyjemnymi objawami, które mogą mieć bardzo różne nasilenie ze względu na stopień nietolerancji.
Czytaj również: Dieta dziecka z nietolerancją laktozy: co powinno jeść dziecko z nietolerancją laktozy?
Specjalna żywność dla małego alergika bez laktozy, mleka i glutenu
Jakie produkty zawierają laktozę?
Laktoza kojarzy się z pewnością przede wszystkim z wszelkimi produktami mlecznymi. Z tego powodu, w przypadku nietolerancji laktozy, z jadłospisu osoby z nietolerancją powinny zniknąć wszelkie produkty zawierające ten dwucukier.
Przede wszystkim trzeba zrezygnować z mleka, serów, jogurtów, serków wiejskich, lodów, masła, a nawet bitej śmietany. Odstawienie tych produktów z pewnością złagodzi objawy związane z nietolerancją laktozy.
Laktoza, choć nazywana jest cukrem mlecznym, występuje nie tylko w produktach mlecznych. Z tego też powodu warto zawsze czytać etykiety, aby upewnić się, że dany artykuł spożywczy nie zawiera w swoim składzie laktozy.
Laktoza znajduje się nie tylko w mleku krowim, ale także innych ssaków. Z tego powodu, w przypadku nietolerancji laktozy z diety należy wykluczyć również produkty zawierające w swoim składzie mleko kozie czy też owcze. Innymi artykułami, które mogą zawierać małe ilości laktozy są m.in. chipsy, ciasta, sosy, pieczywo, a także niektóre leki.
Nietolerancja laktozy – dozwolone produkty
W przypadku nietolerancji laktozy dozwolone są wszystkie produkty, które nie zawierają tego cukru. Ilość produktów oznaczonych podpisem „bez laktozy” dostępnych w sklepach zwiększa się z roku na roku.
Nie musisz zatem rezygnować z kawy z mlekiem czy też swojego ulubionego ciasta aby pozbyć się nieprzyjemnych objawów. Produktami, które możesz bezpiecznie spożywać cierpiąc na nietolerancje laktozy są m.in. mleko bez laktozy, napoje roślinne takie jak np. mleko ryżowe czy sojowe, masło bez laktozy, sery wegańskie czy mleko kokosowe. Dozwolone są również wszelkie produkty oznaczone przekreśloną butelką na opakowaniu.
Nietolerancja laktozy – czym jest?
Jak zostało wspomniane we wstępie, aby laktoza mogła zostać rozłożona na galaktozę i glukozę, potrzebny jest odpowiedni enzym. Jest nim laktaza, która znajduje się w komórkach jelita cienkiego. W przypadku niedostatecznej aktywności tego enzymu, laktoza nie może być rozłożona, a tym samym przyswojona z pokarmu.
Dwucukier wędruje dalej układem pokarmowym, aby ostatecznie trafić do jelita grubego, gdzie zostaje rozłożony przez znajdujące się tam bakterie. W trakcie tych procesów powstaje m.in. kwas mlekowy, metan, dwutlenek węgla czy wodór. Nagromadzenie tych gazów powoduje nieprzyjemne doznania oraz dolegliwości.
O nietolerancji laktozy mówimy wtedy, kiedy po spożyciu produktów mlecznych występują nieprzyjemne dolegliwości związane z układem pokarmowym.
Aktywność laktazy w komórkach przewodu pokarmowego nie jest stała przez całe życie człowieka i zmniejsza się wraz z wiekiem. Stan ten określany jest jako hipolaktaza. Według szacunków, nietolerancja laktozy spowodowana niedostateczna aktywnością laktazy może dotyczyć nawet 30% osób dorosłych i co piątego nastolatka.
Istnieje również schorzenie, w którym występuję całkowity brak laktazy. Choroba ta uwarunkowana jest genetycznie i występuje niezwykle rzadko. Stanowi również jedno z niewielu bezwzględnych przeciwwskazań do karmienia piersią.
Czytaj również: Jak komponować dietę dziecka z alergią na mleko, jajka lub gluten?
W czym jest gluten – produkty dozwolone i zakazane w diecie bezglutenowej [LISTA]
Nietolerancja laktozy - objawy
Nietolerancja laktozy objawia się jako problemy i dolegliwości przewodu pokarmowego. Do najczęstszych zaliczamy:
- wzdęcia
- słyszalna perystaltyka (tzw. „przelewanie się”)
- uczucie pełności oraz napięcia brzucha
- ból brzucha
- biegunka
Jeżeli zauważysz, że po spożyciu produktów mlecznych bardzo często pojawiają się wyżej wymienione objawy, skonsultuj się z lekarzem w celu diagnostyki.
Nietolerancja laktozy – ogólne zalecenia
U każdego człowieka stopień nietolerancji laktozy jest różny. Z tego powodu nie zawsze istnieje konieczność, aby odstawiać wszelkie produkty zawierające ten cukier. Niekiedy, aby ograniczyć uciążliwe dolegliwości związane z nietolerancją laktozy, wystarczy jedynie ograniczyć produkty mleczne w codziennej diecie.
Jeżeli nie przyniesie to oczekiwanego skutku, lekarz może zdecydować się na całkowite wyeliminowanie laktozy z twojej diety.
Niekiedy możliwe jest również zastosowanie preparatów zawierających sztuczną laktazę. Pozwala to na skuteczniejsze trawienie cukru mlecznego i tym samym ustąpienie uporczywych objawów. Pamiętaj jednak, aby zawsze stosować się do zaleceń lekarza, który w oparciu o posiadaną wiedzę oceni jaki sposób leczenia będzie w Twoim przypadku najlepszy.