Spis treści
- Smak orientu: postaw na imbir
- Smak orientu: zaprzyjaźnij się z kardamonem
- Smak orientu: poznaj anyż, doskonały dodatek do mięs i pieczywa
Na początek cynamon, który nie tylko wspaniale smakuje, uszlachetniając potrawę, ale również wpływa odprężająco i kojąco na układ nerwowy. Najlepiej jest kupować cynamon w formie laski, czyli ususzonej, zwiniętej kory, ponieważ podobnie jak inne przyprawy w proszku, szybko traci swój smak. Cynamon powinien być przechowywany z dala od światła, w szczelnym pojemniku i utłuczony w moździerzu lub starty na tarce bezpośrednio przed przyprawieniem nim dania. Jego głęboki, korzenny aromat i słodko-gorzki smak świetnie pasuje do szarlotki, piernika, korzennych ciasteczek, deserów czy rozgrzewających napojów, jak kawa i herbata. Napoje można aromatyzować, wrzucając do szklanki z gorącym naparem całą laskę cynamonu.
>> Dania z kasz idealne na jesień i zimę? >>
Smak orientu: postaw na imbir
Kolejną przyprawą, którą warto mieć w kuchni podczas zimowej zawieruchy, jest imbir. Imbir jest dostępny w postaci sproszkowanej lub w formie świeżego korzenia. Coraz popularniejsze surowe kłącza mają ostry smak oraz słodki, cytrusowy aromat. Doskonale pasują do dań kuchni azjatyckiej i orientalnej, sałatek, dipów i marynat.
Suszony imbir cechuje się przyjemnym korzennym aromatem i świetnie sprawdza się jako składnik marynat czy przyprawa do piernika. Świetnie aromatyzuje i zaostrza również smak napojów, takich jak piwo czy herbata. Co szczególnie ważne podczas zimowej aury, imbir ma działanie rozgrzewające i napotne.
Smak orientu: zaprzyjaźnij się z kardamonem
Kolejnym panaceum na zimowe chłody jest kardamon powszechnie uznawany za jedną z najcenniejszych przypraw. Żeby nie stracić nic z cennego aromatu tej niezwykłej przyprawy, należy kupować ją w ziarenkach i dopiero bezpośrednio przed użyciem wyłuskiwać i utłuc w moździerzu. Ze względu na mocny korzenny aromat z intensywną świeżą, cytrynową nutą , kardamonu lepiej używać w niewielkich ilościach. Przyprawa ta doskonale pasuje do wszelkich mięs i grzańców, wzbogaca smak korzennych ciast i co istotne zimą - ma właściwości rozgrzewające.
>> Jakimi przyprawami zastąpisz sól w diecie? >>
Smak orientu: poznaj anyż, doskonały dodatek do mięs i pieczywa
Słodki i pachnący anyż w smaku zbliżony jest do kopru włoskiego z wyczuwalną nutą lukrecji. Nasiona anyżu najlepiej kupować w całości i trzymać w szczelnym pojemniku z dala od światła, w przeciwnym razie szybko zwietrzeje. Bezpośrednio przed przyprawieniem najlepiej dokładnie utłuc je w moździerzu. Możesz z powodzeniem przyprawiać nim ciasta, pieczywo i słodycze domowej roboty jak również potrawy mięsne, kompoty z suszu czy poncze. Złagodzisz nim również męczący kaszel przy przeziębieniu i grypie.