Choć na dworze już ciepło, nie powinnyśmy zaniedbywać dbania o odporność. Warto więc sięgać po naturalne sposoby wzmacniające funkcjonowanie układu odpornościowego. Jednym z klasycznych owoców, które wykorzystywane były do tego celu w czasach PRL-u, jest aronia. I choć sezon na świeżą aronię przypada dopiero pod koniec lata - warto już teraz zajrzeć do sklepów w poszukiwaniu soku z aronii. Dlaczego? Tłumaczymy poniżej.
Aronia na lepszą odporność
Owocem bogatym w składniki mineralne, antyoksydanty i polifenole, jest aronia. To jeden z ciemnych owoców zaliczanych do tzw. superfoods, mających udowodnione działanie prozdrowotne. To z aronii nasze babcie przygotowywały soki, syropy czy nalewki, których celem było wzmocnienie organizmu przed zimą i szybsze wychodzenie z infekcji. Owoce aronii posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe, dlatego mogą wspomagać komórki odpornościowe w walce z infekcją.
Właściwości prozdrowotne aronii
Owoce aronii:
- wspomagają funkcjonowanie górnych dróg oddechowych
- mają właściwości przeciwzapalne
- aktywizują system obronny organizmu
- wspierają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego
- wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn i szkodliwych substancji
Wartości odżywcze aronii
W owocach aronii kryje się bogactwo witamin i składników mineralnych. Znajdziemy tam przede wszystkim:
- witaminę A wspomagającą funkcjonowanie narządu wzroku, a także skóry, włosów i paznokci
- witaminę E, nazywaną witaminą młodości
- witaminy z grupy B, wspierające pracę układu nerwowego
- witaminę K
- magnez
- potas
- wapń
- żelazo
- pektyny
- antyoksydanty
- polifenole
Sok z aronii na przeziębienie
Owoce aronii najlepiej wykorzystać do przygotowania soków lub syropów. Mają one wiele cennych witamin i składników odżywczych, a przygotowanie z nich soku nie jest trudne. Wystarczy zebrać owoce aronii (np. 500 g), dokładnie je umyć pod biężącą wodą i wsypać do garnka. Warto włożyć tam również kilka listków z krzaka, które mają podobne właściwości co owoce. Całość zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem.
Gdy sok się zagotuje, odstawiamy go do wystudzenia i czekamy. Następnie przecedzamy, dodajemy 1 szklankę cukru i wyciskamy sok z połowy cytryny. Gotujemy do rozpuszczenia cukru, następnie wlewamy gotowy sok do wyparzonych i czystych butelek.
Taki napój jest najlepszy na przeziębienie, infekcje górnych dróg oddechowych oraz choroby wirusowe. Wspomaga organizm, stymuluje produkcję komórek odpornościowych i sprawia, że możemy szybciej zwalczyć infekcję.
