Sok z tego owocu to hit PRL-u na odporność. Babcie znały jego moc

2025-04-21 9:45

Aronia była hitem w czasach PRL-u – babcie robiły z niej soki na odporność. Dziś znów wraca do łask jako naturalne wsparcie zdrowia. Sprawdź, dlaczego warto przypomnieć sobie ten domowy sposób na wzmocnienie organizmu.

Sok z tego owocu to hit PRL-u na odporność. Babcie znały jego moc

i

Autor: Getty Images Sok z tego owocu to hit PRL-u na odporność. Babcie znały jego moc

Choć na dworze już ciepło, nie powinnyśmy zaniedbywać dbania o odporność. Warto więc sięgać po naturalne sposoby wzmacniające funkcjonowanie układu odpornościowego. Jednym z klasycznych owoców, które wykorzystywane były do tego celu w czasach PRL-u, jest aronia. I choć sezon na świeżą aronię przypada dopiero pod koniec lata - warto już teraz zajrzeć do sklepów w poszukiwaniu soku z aronii. Dlaczego? Tłumaczymy poniżej.

Aronia na lepszą odporność

Owocem bogatym w składniki mineralne, antyoksydanty i polifenole, jest aronia. To jeden z ciemnych owoców zaliczanych do tzw. superfoods, mających udowodnione działanie prozdrowotne. To z aronii nasze babcie przygotowywały soki, syropy czy nalewki, których celem było wzmocnienie organizmu przed zimą i szybsze wychodzenie z infekcji. Owoce aronii posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe, dlatego mogą wspomagać komórki odpornościowe w walce z infekcją.

Właściwości prozdrowotne aronii

Owoce aronii:

  • wspomagają funkcjonowanie górnych dróg oddechowych
  • mają właściwości przeciwzapalne
  • aktywizują system obronny organizmu
  • wspierają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego
  • wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn i szkodliwych substancji

Wartości odżywcze aronii

W owocach aronii kryje się bogactwo witamin i składników mineralnych. Znajdziemy tam przede wszystkim:

  • witaminę A wspomagającą funkcjonowanie narządu wzroku, a także skóry, włosów i paznokci
  • witaminę E, nazywaną witaminą młodości
  • witaminy z grupy B, wspierające pracę układu nerwowego
  • witaminę K
  • magnez
  • potas
  • wapń
  • żelazo
  • pektyny
  • antyoksydanty
  • polifenole

Sok z aronii na przeziębienie

Owoce aronii najlepiej wykorzystać do przygotowania soków lub syropów. Mają one wiele cennych witamin i składników odżywczych, a przygotowanie z nich soku nie jest trudne. Wystarczy zebrać owoce aronii (np. 500 g), dokładnie je umyć pod biężącą wodą i wsypać do garnka. Warto włożyć tam również kilka listków z krzaka, które mają podobne właściwości co owoce. Całość zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem.

Gdy sok się zagotuje, odstawiamy go do wystudzenia i czekamy. Następnie przecedzamy, dodajemy 1 szklankę cukru i wyciskamy sok z połowy cytryny. Gotujemy do rozpuszczenia cukru, następnie wlewamy gotowy sok do wyparzonych i czystych butelek. 

Taki napój jest najlepszy na przeziębienie, infekcje górnych dróg oddechowych oraz choroby wirusowe. Wspomaga organizm, stymuluje produkcję komórek odpornościowych i sprawia, że możemy szybciej zwalczyć infekcję.

M jak Mama Google News