Borówki amerykańskie są od lat uważane za superfood, czyli wyjątkowo zdrowe owoce. Czemu zawdzięczają to miano? Składnikom, takim jak antyoksydanty (antocyjany, flawanole), które - co potwierdzają naukowcy - mają doskonały wpływ na umysł. Borówki nie tylko sprzyjają jego funkcjonowaniu, ale i "naprawiają" błędy, które w nim powstają.
Sok z borówek podawany osobom starszym znacznie poprawił ich funkcję pamięci - mówią badania. Jak borówki mogą poprawić funkcjonowanie twojego mózgu?
Spis treści
Borówki - skarbnica cennych składników
Mózgi osób, które uwzględniają borówki w swojej diecie, pracują jak komputery lub jak mózg Einsteina. Wszystko dzięki wyjątkowym składnikom, które znajdują się w tych niewielkich owocach.
Wyjątkowa moc borówek opiera się na wysokim stężeniu antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, które pomagają niszczyć wolne rodniki w organizmie, co zapobiega starzeniu się komórek i wpiera ich prawidłowe funkcjonowanie.
To oczywiście nie wszystkie zalety borówek. Owoce te zawierają błonnik, witaminę C, K i mangan. Każda jagoda zawiera około 85% wody, za to mało cukru i kalorii, co sprawia, że to doskonałe danie na upalne dni.
Regularne spożywanie borówek sprawi, że cenne dla mózgu składniki pomogą poprawić funkcjonowanie mózgu w każdym wieku. Badania wykazały, że dodanie jagód do diety może zwiększyć wskaźnik urodzeń komórek mózgowych w hipokampie – regionie mózgu odpowiedzialnym za pamięć - twierdzą naukowcy. Ich zdaniem owoce te obniżają też ryzyko demencji, zaburzeń pamięci i choroby Alzheimera.
Czytaj również: Przez ten błąd owsianka traci swoje cenne właściwości. Tego unikaj
Te owoce mogą pomóc zwalczyć pasożyty u dziecka. Teraz będą najsmaczniejsze
Antyoksydanty - pokarm dla mózgu
Dużo antyoksydantów i mało wolnych rodników to gwarancja zdrowia - odwrotna sytuacja nazywana stresem antyoksydacyjnym jest źródłem powstawania nowotworów i wielu innych chorób. Także tych związanych z mózgiem. Stres oksydacyjny przyspiesza proces starzenia się mózgu i powstawania w nim nieprawidłowych zmian.
Badania potwierdziły, że przeciwutleniacze obecne w jagodach spowalniają te zmiany, co przekłada się na lepsze funkcjonowanie ludzkiej pamięci. Przez 12 tygodni grupa starszych osób otrzymywała do picia sok z borówek. Po tym czasie zaobserwowano u nich wzrost aktywności mózgu, przepływu krwi, a nawet poprawę pamięci.
Podobne badania przeprowadzono na grupie 68-latków z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi, którym podawano proszek z suszonych borówek. Po 16 tygodniach ich pamięć poprawiła się, poprawie uległy też funkcje poznawcze. Jak to możliwe? Lekarze tłumaczą to zjawisko wpływem borówek, a raczej znajdujących się w nich składników, na tzw. neurotroficzny czynnik pochodzenia mózgowego, czyli rodzaj białka wydzielanego przez neurony mózgowe, odpowiedzialnego za procesy poznawcze, pamięć, koncentrację, kojarzenie, zdolność uczenia się itd., a także za powstawanie nowych neuronów.
czytaj również: Odżywianie mózgu: składniki wspierające mózg dziecka
Borówki świeże czy mrożone?
Borówki są uprawiane w Polsce od lat - co więcej, jesteśmy jednym z głównych światowych producentów tych owoców. Borówki najlepsze są latem - są wówczas tanie, świeże i naprawdę smaczne, dlatego warto je kupować i mrozić na zimę. Od listopada do marca sklepowe borówki są bowiem dostarczane z Ameryki Południowej, co wpływa na ich cenę i jakość.
Dietetycy uspokajają, że mrożone borówki (zwłaszcza gdy są zamrożone w momencie zbioru) są tak samo cenne odżywczo, jak te prosto z krzaka. Badanie z 2004 roku opublikowane w Journal of Biomedicine and Biotechnology wykazało, że suszenie i zamrażanie borówek nie ma wpływu na aktywność przeciwutleniającą antocyjanów. Tak wiec niezależnie od tego, czy świeże, mrożone, w puszkach czy jako sok, mają niezliczone korzyści zdrowotne.
Także forma spożywania borówki nie ma znaczenia. Owoce te można jeść same, dodawać do muesli, jogurtów, koktajli, ciast.