W PRL-u ubóstwiany, dziś zapomniany. Szkoda, ten deser to skarbnica zdrowia!

2024-11-12 14:01

Zajadali się nim nasi rodzice, uwielbiali go nasi dziadkowie. Często gościł na polskich stołach w PRL-u. I choć niektórzy stwierdzą, że czasy świetności tego deseru słusznie minęły wraz z komunizmem, to mimo wszystko warto włączyć go do diety rodziny. Jest słodki, sycący, a jedzony z umiarem korzystnie wpływa na zdrowie.

Chałwa

i

Autor: Getty Images Chałwa była uwielbiana w PRL-u

Dla wielu z nas przysmakiem z dzieciństwa z czasów PRL-u jest chałwa. Z biegiem lat jej popularność malała, a dziś niewielu już o niej pamięta. Tymczasem chałwa, choć niezwykle kaloryczna, jedzona z umiarem może mieć korzystny wpływ na nasz organizm. Ostatnio na szczęście wraca do łask, a to za sprawą popularności Turcji jako wakacyjnego kierunku najchętniej wybieranego przez Polaków.

Zobacz także: Ta dziewczynka skończyła 8 lat i nigdy nie jadła cukru. Jak dziś wygląda?

Chałwa: skład. Czy chałwa zawiera dużo cukru?

Chałwa wyrabiana jest z karmelu oraz miazgi nasion oleistych i pochodzi z Iranu. Cieszy się jednak dużą popularnością na Bałkanach, w zachodniej Azji i w krajach śródziemnomorskich. Ma niewątpliwie wyjątkowy smak, który nie wszystkim może przypadać do gustu. Niezwykle słodka, krucha, często zawiera bakalie i orzechy. Odmian chałwy jest bardzo dużo. W wielu przypadkach do jej stworzenia wykorzystuje się ziarna sezamu, ale także mak, orzechy czy nasiona słonecznika.

Co ciekawe, w południowej Azji do wyrobienia chałwy wykorzystuje się kaszę manną. Z kolei chałwę indyjską robi się z tartej marchewki, którą wcześniej gotuje się w mleku z przyprawami. To właśnie z Indii chałwa przywędrowała do Europy na początku XX wieku.

W czasach PRL-u przysmak ten był prawdziwym rarytasem.

Chałwę robi się z wcześniej przygotowanej miazgi oleistej. Nasiona obiera się z łupin i praży, a następnie szybko schładza do temperatury 50 stopni Celsjusza. Kolejnym krokiem jest mielenie. Do uzyskanej miazgi dodaje się masę karmelową i dodatki smakowo-zapachowe. Mieszanie odbywa się ręcznie do uzyskania odpowiedniej struktury. Masa powinna być sprężysta, pulchna o jasnokremowym odcieniu.

Ostatnim krokiem jest formowanie i pakowanie.

Czy można jeść chałwę codziennie?

Nie da się ukryć, że chałwa jest niezwykle kaloryczna. W 100 gramach tego produktu znajduje się aż 550 kcal. Warto jednak podkreślić, że jej skład i właściwości zdrowotne mają całą gamę zalet dla naszego organizmu.

Należy jednak pamiętać, aby nie spożywać chałwy w nadmiernych ilościach.

Sezamowa chałwa jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika oraz białka. Dodatkowo ten wyjątkowy przysmak jest dobrym źródłem magnezu, żelaza, fosforu, cynku, a także witamin z grupy B.

Czy chałwa jest zdrowa?

Ze względu na wysoki indeks glikemiczny chałwa nie jest odpowiednią przekąską dla cukrzyków.

W pozostałych przypadkach chałwa jedzona w ograniczonych ilościach:

  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • wspiera pracę układu nerwowego,
  • poprawia metabolizm,
  • hamuj działanie wolnych rodników,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • wzmacnia kości i naczynia krwionośne.

Dzięki dużej zawartości błonnika zapewnia na długo uczucie sytości i może wspomóc walkę o szczupłą sylwetkę.

Czytaj także: Wystarczy tydzień, by wzmocnić odporność dziecka. Siedmiodniowa dieta na przeziębienie

Są zdrowe, ale częściej mają niedowagę. Naukowcy ocenili rozwój dzieci na diecie wegetariańskiej

Olej lniany, olej rzepakowy, olej kokosowy - w ciąży wybieraj zdrowe tłuszcze!