Dla wielu z nas przysmakiem z dzieciństwa z czasów PRL-u jest chałwa. Z biegiem lat jej popularność malała, a dziś niewielu już o niej pamięta. Tymczasem chałwa, choć niezwykle kaloryczna, jedzona z umiarem może mieć korzystny wpływ na nasz organizm. Ostatnio na szczęście wraca do łask, a to za sprawą popularności Turcji jako wakacyjnego kierunku najchętniej wybieranego przez Polaków.
Zobacz także: Ta dziewczynka skończyła 8 lat i nigdy nie jadła cukru. Jak dziś wygląda?
Chałwa: skład. Czy chałwa zawiera dużo cukru?
Chałwa wyrabiana jest z karmelu oraz miazgi nasion oleistych i pochodzi z Iranu. Cieszy się jednak dużą popularnością na Bałkanach, w zachodniej Azji i w krajach śródziemnomorskich. Ma niewątpliwie wyjątkowy smak, który nie wszystkim może przypadać do gustu. Niezwykle słodka, krucha, często zawiera bakalie i orzechy. Odmian chałwy jest bardzo dużo. W wielu przypadkach do jej stworzenia wykorzystuje się ziarna sezamu, ale także mak, orzechy czy nasiona słonecznika.
Co ciekawe, w południowej Azji do wyrobienia chałwy wykorzystuje się kaszę manną. Z kolei chałwę indyjską robi się z tartej marchewki, którą wcześniej gotuje się w mleku z przyprawami. To właśnie z Indii chałwa przywędrowała do Europy na początku XX wieku.
W czasach PRL-u przysmak ten był prawdziwym rarytasem.
Chałwę robi się z wcześniej przygotowanej miazgi oleistej. Nasiona obiera się z łupin i praży, a następnie szybko schładza do temperatury 50 stopni Celsjusza. Kolejnym krokiem jest mielenie. Do uzyskanej miazgi dodaje się masę karmelową i dodatki smakowo-zapachowe. Mieszanie odbywa się ręcznie do uzyskania odpowiedniej struktury. Masa powinna być sprężysta, pulchna o jasnokremowym odcieniu.
Ostatnim krokiem jest formowanie i pakowanie.
Czy można jeść chałwę codziennie?
Nie da się ukryć, że chałwa jest niezwykle kaloryczna. W 100 gramach tego produktu znajduje się aż 550 kcal. Warto jednak podkreślić, że jej skład i właściwości zdrowotne mają całą gamę zalet dla naszego organizmu.
Należy jednak pamiętać, aby nie spożywać chałwy w nadmiernych ilościach.
Sezamowa chałwa jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika oraz białka. Dodatkowo ten wyjątkowy przysmak jest dobrym źródłem magnezu, żelaza, fosforu, cynku, a także witamin z grupy B.
Czy chałwa jest zdrowa?
Ze względu na wysoki indeks glikemiczny chałwa nie jest odpowiednią przekąską dla cukrzyków.
W pozostałych przypadkach chałwa jedzona w ograniczonych ilościach:
- wzmacnia układ odpornościowy,
- wspiera pracę układu nerwowego,
- poprawia metabolizm,
- hamuj działanie wolnych rodników,
- reguluje ciśnienie krwi,
- obniża poziom cholesterolu,
- wzmacnia kości i naczynia krwionośne.
Dzięki dużej zawartości błonnika zapewnia na długo uczucie sytości i może wspomóc walkę o szczupłą sylwetkę.
Czytaj także: Wystarczy tydzień, by wzmocnić odporność dziecka. Siedmiodniowa dieta na przeziębienie
Są zdrowe, ale częściej mają niedowagę. Naukowcy ocenili rozwój dzieci na diecie wegetariańskiej
Olej lniany, olej rzepakowy, olej kokosowy - w ciąży wybieraj zdrowe tłuszcze!