Koktajle warzywne to popularny element zdrowej diety. Osoby dbające o kondycję swojego organizmu coraz większą uwagę zwracają na dbanie o siebie nie tylko od zewnątrz - poprzez regularną aktywność fizyczną, ale i od wewnątrz - pilnując odpowiedniej ilości snu i zbilansowanej diety.
Koktajle warzywne doskonale wpisują się w ten trend. Sprawdź, dlaczego koktajle warzywne są zdrowe i z jakich warzyw najlepiej je przyrządzać?
Spis treści
- Z jakich warzyw przyrządzać koktajle warzywne?
- Dlaczego koktajle warzywne są takie modne?
- Wpływ koktajli warzywnych na zdrowie
Z jakich warzyw przyrządzać koktajle warzywne?
Przepisów na koktajle warzywne w internecie jest mnóstwo. Jak jednak wybrać warzywa najlepsze dla siebie? Oczywiście dobrze jest eksperymentować z różnymi połączeniami, aby odkryć swoje ulubione smaki, ale warto też brać pod uwagę właściwości poszczególnych warzyw.
Pomidory
Swoją czerwoną barwę pomidory zawdzięczają niezwykłemu barwnikowi, likopenowi. Jest to naturalny antyoksydant, który zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Wpływa on także na zmniejszenie syntezy cholesterolu.
Pomidory mają dobry wpływ na pracę serca również dzięki wysokiej zawartości potasu. W koktajlach nie zaleca się łączenia pomidorów z ogórkami, ponieważ w ogórkach zawarty jest enzym rozkładający witaminę C pochodzącą z pomidorów.
Ogórki
Mimo swoich właściwości rozkładających witaminę C, ogórki wciąż są bardzo wartościowe. Zawierają dużo potasu, który obniża ciśnienie krwi. Duża ilość wody nadaje im działania moczopędnego. Właściwości przeciwnowotworowe zawdzięczają kukurbitacynom - związkom odpowiadającym za gorzki smak ogórków.
Marchew
Najbardziej znanym źródłem beta-karotenu jest marchew. Beta-karoten, czyli prowitamina A odpowiada nie tylko za zdrową skórę, ale jest także niezbędny dla dobrego funkcjonowania wzroku. Pektyny obecne w marchwi obniżają poziom cholesterolu i przeciwdziałają miażdżycy.
Jednak nie każdy może spożywać to warzywo bez ograniczeń. Uważać powinny osoby z cukrzycą. Problemem jest indeks glikemiczny. W przypadku surowej marchwi jest on niski, jednak znacznie wzrasta po obróbce termicznej.
Dynia
Dynia podobnie jak marchew jest świetnym źródłem beta-karotenu i pektyn. Wysoka zawartość witamin A, C i E pomaga zachować zdrową i piękną skórę oraz świetną odporność. Warto także pamiętać o pestkach dyni, które można dodać do koktajlu jako chrupiący element. Są one bogate w kukurbitacyny, mające właściwości przeciwpasożytnicze.
Burak
Buraki zawierają witaminy A, C, E, K oraz witaminy z gruby B, w tym kwas foliowy, niezwykle ważny dla kobiet w wieku rozrodczym. Po buraki szczególnie często powinny sięgać osoby cierpiące na anemię, gdyż obecność witamin z grupy B i żelaza wspomaga proces tworzenia krwinek czerwonych. Czerwony barwik - betanina nadaje burakom właściwości antyoksydacyjnych oraz przeciwzapalnych, dzięki czemu poprawiają odporność.
Szpinak
Niezwykłe właściwości prozdrowotne szpinak zawdzięcza wysokiej zawartości magnezu, potasu, żelaza i kwasu foliowego. Obecna nim witamina K jest niezbędna w procesach krzepnięcia krwi. Ze względu na obecność kwasu foliowego jest on zalecany również kobietom w ciąży. Przeciwutleniacze zawarte w szpinaku to beta-karoten, witamina C oraz luteina.
Kapusta
Kapusta bogata jest w witaminy z grupy B, witaminę A, E, K oraz siarkę, wapń, potas, magnez i żelazo. Spożywanie jej jest szczególnie zalecane w przypadku anemii. Dodatkowo można w niej odnaleźć indole, czyli związki chemiczne zmniejszające ryzyko raka o podłożu hormonalnym.
Uważać na kapustę powinny jednak osoby z chorą tarczycą. Zawiera ona bowiem substancje wolotwórcze, takie jak goitryna i progoitrna, które zmniejszają wchłanianie niezbędnego jodu z posiłków.
Czytaj również: Jak łączyć witaminy i składniki mineralne, by poprawić ich wchłanianie?
4 pyszne przepisy na jesień: dania z cukinii, papryki, pomidorów i szarlotka!
Wyciskane soki - bomba witaminowa dla kobiet w ciąży
Dlaczego koktajle warzywne są takie modne?
Koktajle z warzyw zyskały na popularności, ponieważ są zdrowym i szybkim w przygotowaniu posiłkiem. Nie potrzeba specjalnych umiejętności kulinarnych, wystarczy wybrane warzywa przygotować i wrzucić do blendera. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie dla ludzi zabieganych i niemających dużo czasu na gotowanie.
Dodatkowo koktajle takie świetnie sprawdzają się jako drugie śniadanie na wynos, do szkoły czy pracy. Nie wymagają podgrzewania, należy jedynie przelać je do odpowiedniego pojemnika i zabrać ze sobą.
Kolejna zaletą tego typu posiłków jest fakt, że są bardzo sycące. Duża ilość błonnika pochodzącego z warzyw łatwo zaspokaja głód, mimo stosunkowo niedużej ilości kalorii.
Wpływ koktajli warzywnych na zdrowie
Piramida żywienia nie bez przyczyny jako najcenniejsze produkty przedstawia właśnie warzywa. Koktajle z nich zrobione są prawdziwą bombą witaminową! Dostarczają do organizmu ogromne ilości antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki, dzięki czemu chronią przed powstawaniem nowotworów, spowalniają proces starzenia i wzmacniają odporność.
Zawarte w warzywach składniki mineralne zapewniają zdrowie kości oraz zębów, a także regulują gospodarkę hormonalną i kwasowo-zasadową. Duża ilość błonnika wzmaga poczucie sytości, dzięki czemu pomaga w utracie zbędnych kilogramów i ma zbawienny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Redukuje stężenie cholesterolu oraz zmniejsza wchłanianie tłuszczów.
Usprawnia również perystaltykę jelitową, co pomaga w walce z zaparciami. Węglowodany złożone obecne w takich koktajlach biorą udział w regulacji gospodarki cukrowej i zapobiegają cukrzycy. Warzywa strączkowe mogą też być świetnym źródłem białka. Wszystkie te drogocenne właściwości sprawiają, że warzywa powinny być podstawą żywienia człowieka.
Czytaj również: 5 smacznych i zdrowych koktajli dla kobiet w ciąży
Czerwone koktajle warzywne - naturalne źródło zdrowia i energii