Z tego owocu nasze babcie w PRL-u robiły sok na odporność. Ale nie jedz go na surowo

2023-08-17 12:12

Ten owoc cieszył się dużą popularnością w PRL-u, a nasze babcie przygotowywały z niego soki wspomagające układ odpornościowy. Dowiedz się, dlaczego warto wrócić do tych przyzwyczajeń.

Sok z aronii

i

Autor: Getty Images Sok z aronii działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.

Pandemia osłabiła nasze układy odpornościowe i sprawiła, że częściej łapiemy infekcje. Z tego względu warto sięgnąć po naturalne sposoby wzmacniające funkcjonowanie układu odpornościowego, zwłaszcza teraz, gdy mamy pod ręką wiele warzyw, owoców i roślin bogatych w witaminy i minerały.

Beszamel: Aronia

Aronia na lepszą odporność

Owocem bogatym w składniki mineralne, antyoksydanty i polifenole, jest aronia. To jeden z ciemnych owoców zaliczanych do tzw. superfoods, mających udowodnione działanie prozdrowotne. To z aronii nasze babcie przygotowywały soki, syropy czy nalewki, których celem było wzmocnienie organizmu przed zimą i szybsze wychodzenie z infekcji. Owoce aronii posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe, dlatego mogą wspomagać komórki odpornościowe w walce z infekcją. Zaleca się spożywać go głównie w sezonie jesienno-zimowym, gdy nasze organizmy są mocniej narażone na wychłodzenie.

Właściwości prozdrowotne aronii

Owoce aronii:

  • wspomagają funkcjonowanie górnych dróg oddechowych
  • mają właściwości przeciwzapalne
  • aktywizują system obronny organizmu
  • wspierają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego
  • wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn i szkodliwych substancji

Wartości odżywcze aronii

W owocach aronii kryje się bogactwo witamin i składników mineralnych. Znajdziemy tam przede wszystkim:

  • witaminę A wspomagającą funkcjonowanie narządu wzroku, a także skóry, włosów i paznokci
  • witaminę E, nazywaną witaminą młodości
  • witaminy z grupy B, wspierające pracę układu nerwowego
  • witaminę K
  • magnez
  • potas
  • wapń
  • żelazo
  • pektyny
  • antyoksydanty
  • polifenole

Sok z aronii na przeziębienie

Owoce aronii najlepiej wykorzystać do przygotowania soków lub syropów. Mają one wiele cennych witamin i składników odżywczych, a przygotowanie z nich soku nie jest trudne. Wystarczy zebrać owoce aronii (np. 500 g), dokładnie je umyć pod biężącą wodą i wsypać do garnka. Warto włożyć tam również kilka listków z krzaka, które mają podobne właściwości co owoce. Całość zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem.

Gdy sok się zagotuje, odstawiamy go do wystudzenia i czekamy. Następnie przecedzamy, dodajemy 1 szklankę cukru i wyciskamy sok z połowy cytryny. Gotujemy do rozpuszczenia cukru, następnie wlewamy gotowy sok do wyparzonych i czystych butelek. 

Taki napój jest najlepszy na przeziębienie, infekcje górnych dróg oddechowych oraz choroby wirusowe. Wspomaga organizm, stymuluje produkcję komórek odpornościowych i sprawia, że możemy szybciej zwalczyć infekcję.