Zdrowa dieta: koktajle owocowe i warzywne

2009-08-06 13:35

Koktajle owocowo - warzywne mogą zastąpić posiłek, np. śniadanie lub kolację. Żeby zawierały jak najwięcej cennych dla zdrowia substancji, trzeba wiedzieć, co z czym i jak łączyć.

Koktajle o smaku lata

i

Autor: Jupiterimages

Spis treści

  1. Mleko, jogurt, kefir - z czego robić koktajl?
  2. Które produkty wybierać do zrobienia koktajlu?
  3. Dietetyczne koktajle

Koktajle owocowe i warzywne są dziś w modzie - możemy się ich napić w każdej resaturacji i kawiarni. Są zdrowe, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu, dlatego możemy je przyrządzać również sami w domu. Są doskonałym deserem i ochłodą na upalne dni. Jak i z czego najlepiej przygotować dobre koktajle?

Koktajle robi się na bazie mleka i jego pochodnych. Łączenie jogurtu, kefiru czy śmietany z owocami i warzywami jest bardzo mądrym zwyczajem, który należy stosować w zdrowej diecie. Produkty mleczne zawierają bowiem dużo wapnia, który neutralizuje działanie szczawianów znajdujących się w wielu roślinach. Substancje te upośledzają wchłanianie wielu składników mineralnych. Jak przygotowac zdrowy koktail?

>> Zdrowa dieta dla mam, czyli jak utrzymac zgrabną sylwetkę z pomelo?

Mleko, jogurt, kefir - z czego robić koktajl?

To, którego produktu mlecznego użyjemy, nie zmienia prawie walorów smakowych koktajlu. Jednak w pewnych przypadkach nasz wybór może być bardzo istotny. Świeżego mleka powinni unikać cukrzycy, bo znajduje się w nim laktoza - cukier złożony, który znacznie podnosi poziom glukozy we krwi. Nie mogą go też pić osoby z nietolerancją laktozy. Dla jednych i drugich lepsze będzie mleko fermentowane (kefir i maślanka), bo w nim laktoza została rozłożona przez naturalne bakterie z grupy Lactobacillus.

>> Jak przygotowac mleko... bez mleka?

Mleka w żadnej postaci nie mogą natomiast dodawać do koktajli osoby uczulone na znajdujące się w nim białko. W ich przypadku lepsze będą napoje sporządzone z owoców, warzyw i wody. Nie powinny one jednak zastępować śniadania czy obiadu, nawet jeśli jest bardzo gorąco, ponieważ nie stanowią pełnowartościowego posiłku.

>> Co robić, gdy dziecko ma uczulenie na mleko?

Dobrze wiedzieć

Koktajle to posiłki płynne, a więc łatwe do przyswojenia przez organizm, i jednocześnie bardzo odżywcze. Dlatego zaleca się je zwłaszcza osobom chorym i w okresie rekonwalescencji. Jedynymi przeciwwskazaniami są ciężkie choroby jelit i wątroby.Koktajl należy wypić tuż po przyrządzeniu, bo tlen rozkłada zawartą w owocach i warzywach witaminę C. Zniknie ona już po upływie 20 minut. Jeśli masz kłopoty z trawieniem i często męczą cię wzdęcia, dodawaj do koktajli (również tych owocowych) takich ziół, jak kminek, majeranek, melisa, tymianek, mięta czy bazylia.

>> Przepisy na zdrowe koktajle owocowe i warzywne!

Które produkty wybierać do zrobienia koktajlu?

Wybieraj zwłaszcza te produkty, które zawierają dużo witaminy C, np. czarne porzeczki, truskawki, maliny, pomidory, czerwoną paprykę. Ponieważ bardzo dużo tej witaminy jest pod skórką, zrezygnuj z obierania warzyw i owoców - tylko dokładnie je umyj. Unikaj częstego dodawania ogórków czy rzodkiewki, bo zawierają paroksydazę - enzym, który utlenia witaminę C znajdującą się w innych warzywach i owocach. Cenne ze względu na obecność np. beta-karotenu, witamin z grupy B czy kwasu foliowego są jagody, marchew, buraki oraz zielone dodatki: koperek i natka pietruszki.

>> Co jeść, żeby nie przytyć na urlopie?

Dietetyczne koktajle

Do niskokalorycznego koktajlu użyj mleka z 0,5 proc. tłuszczu, maślanki 0,5-1 proc. lub kefiru do 1,5 proc. Zapomnij o śmietance i nie stosuj zbyt dużo cukru - dojrzałe owoce mają go pod dostatkiem! Wykorzystuj raczej warzywa, bo są mniej słodkie niż owoce. Do koktajlu nie używaj soku, tylko przecieru. Zawiera dużo błonnika, który daje uczucie sytości i przyśpiesza przemianę materii. Możesz dodać pietruszki, bo działa moczopędnie i uwalnia nadmiar wody nagromadzony w organizmie.

miesięcznik "Zdrowie"