Alergia pokarmowa u dzieci. Zasady żywienia dziecka, które ma uczulenie

2011-06-06 16:21

Alergia pokarmowa u dzieci wymaga zazwyczaj specjalnej diety. Jeśli alergolog zdecyduje, że twojemu dziecku potrzebne są specjalne zasady żywienia, poproś o bardzo szczegółową listę, na której znajdą się produkty zakazane, które je uczulają. W razie jakichkolwiek wątpliwości, dopytuj. Alergia pokarmowa występuje dzisiaj na tyle często, że rodzice zwykle rozumieją, iż zakaz dotyczący mleka obejmuje także jogurty, serki, etc. Ale powinni mieć także świadomość, że ciasteczko-gryzaczek, jeśli zawiera dodatek mleka w proszku, również może zaszkodzić dziecku z alergią pokarmową.

Zasady żywienia dziecka z alergią pokarmową

i

Autor: photos.com

8 zasad żywienia dziecka, któremu dokucza alergia pokarmowa

  1. Jeśli pojawia się alergia pokarmowa u dziecka pamiętaj, że dieta eliminująca niektóre produkty musi być zarazem dietą zastępczą. Nie można po prostu zrezygnować z jakichś składników odżywczych, nie dając nic w zamian. Urozmaicone żywienie dzieci to podstawa ich zdrowia. Jeśli więc dziecko nie może spożywać klasycznego nabiału, w jego miejsce konieczne jest podawanie preparatu mlekozastępczego. Kiedy nie je jakiegoś mięsa, trzeba je zastąpić innym. Zamiast zbóż z glutenem sprawdzają się kukurydza, ryż czy amarantus.
  2. Uwaga na dodatki. Kiedy dziecko nie może jeść jajka, oznacza to w praktyce, że zaszkodzić może także jajeczny makaron, wypieki, do których je dodano czy panierka do kotleta. Nawet niewielka ilość uczulającego składnika może prowadzić do problemów.
  3. Czytaj etykiety. Trzeba to robić zawsze, nawet gdy wybrany produkt wydaje się bezpieczny. Może się bowiem okazać, że do kiełbasy wieprzowej dodano wołowinę, a płatki kukurydziane zaszkodzą dziecku uczulonemu na gluten. Przy ciężkiej postaci alergii albo nietolerancji fakt, że są one produkowane na tych samych maszynach, co płatki ze zbóż glutenowych, już bywa problemem. Lekkie zanieczyszczenie może wywołać niewłaściwą reakcję. Wówczas nawet płatki kukurydziane trzeba kupować w wyspecjalizowanych sklepach, po dokładnej analizie ulotki. Jeśli mieszkasz w niewielkiej miejscowości, pomocny może być sklep wysyłkowy (np. www.bezgluten.pl). W ofercie ma nie tylko preparaty bezglutenowe, ale też uwzględniające inne, rzadkie diety (produkty bez laktozy, zestawy dla chorych na fenyloketonurię).
  4. Zwracaj uwagę na specjalne oznaczenia. Jeśli produkt jest wolny od glutenu, na pewno producent pochwali się taką informacją. Na opakowaniu znajdziesz przekreślony kłos albo wyraźny napis.
  5. Składniki zastępcze także mogą sprawiać kłopoty. Jeśli dziecko nie może jeść jajek i glutenu, producenci specjalnej żywności stosują różne zamienniki, by wyeliminować szkodliwe substancje, a zarazem czymś „skleić” ciasto. Powszechnym zamiennikiem bywa choćby guma guar. Zdarza się jednak, że i ona sprzyja problemom. Wówczas, z pomocą lekarzy, trzeba szukać innych zamienników.
  6. Jeśli nauczysz się samodzielnie przygotowywać pokarmy z produktów dozwolonych, będziesz mieć pewność, że nie zawierają szkodliwych domieszek. Niestety, jeśli twoje dziecko jest na diecie, z wielu produktów gotowych trzeba zrezygnować i np. kupić automat do chleba, by samodzielnie przygotowywać wypieki. Przepisy są też na stronie: www.celiakia.pl
  7. Poprawa stanu dziecka nie pozwala rezygnować z diety. To częsty błąd. Rodzice, widząc, że objawy alergii ustąpiły, próbują po raz kolejny podać produkt, który wywoływał kłopoty. Tymczasem trzeba to zrobić w odpowiednim momencie, pamiętając, że stosowane równocześnie leki mogą zaciemniać obraz (alergia trwa, ale nie daje objawów). Zatem z rozszerzaniem diety trzeba poczekać na decyzję lekarza i robić to ściśle  według jego wskazówek.
  8. Rzadko dieta towarzyszy dziecku przez całe życie. Skłonność do alergii pokarmowych z czasem maleje. Zatem przestrzeganie zaleceń lekarskich, także tych „na wszelki wypadek”, daje szansę, że malec wyrośnie z problemów.

Testy pokarmowe: objawy alergii, rodzaje testów, kiedy wykonać testy alergiczne 

miesięcznik "M jak mama"