ALERGIA U DZIECKA: na co dziecko może mieć uczulenie?

2013-06-29 0:37

Wciąż przybywa dzieci cierpiących na alergię. Już jedna trzecia dzieci w Polsce cierpi na różnego rodzaju uczulenia. Sprawdź, na co dziecko może mieć alergię.

Alergia u dziecka - co warto wiedzieć o ryzyku jej wystąpienia

i

Autor: _photos.com

Czynnik, który wywołuje reakcję alergiczną, to alergen. Alergenem może być wszystko, co nie jest szkodliwe dla organizmu, ale układ immunologiczny zachowuje się tak, jakby było szkodliwe. Najczęstsze wśród dzieci są alergie pokarmowe. Dzieci najczęściej uczulone są na pokarmy pochodzenia zwierzęcego. Alergenami są często produkty powszechnie spożywane. Co uczula najczęściej?

  • białka mleka krowiego (kazeina, laktoalbumina, laktoglobulina) – dziecko z alergią na mleko dobrze toleruje produkty mleczne pozbawione białek (masło, śmietana). Mleko krowie można zastąpić mlekiem kozim, owczym, roślinnym.
  • ryby – mięso ryb może się kryć w przetworach mięsnych, uczulić może też mięso zwierząt karmionych mączką z ryb.
  • jajka – przy alergii na jajka trzeba czytać składy kupowanej żywności, ponieważ jajka dodawane są do bardzo wielu produktów
  • orzechy – mogą wywołać silną reakcję alergiczną, na szczęście na opakowaniach produktów są informacje o zawartości orzechów
  • białka zawarte w zbożu – mogą powodować celiakię i alergię
  • owoce – najczęściej uczulają cytrusy, truskawki, mango, papaja, kiwi.

Alergia u dziecka: alergie wziewne i kontaktowe

Alergie wziewne mogą być powodowane przez pyłki roślin, grzyby i pleśnie, a także kurz i roztocza. Uczula także dym papierosowy i smog.

Częstą przyczyną reakcji alergicznej są detergenty (z proszków do prania, kosmetyków) i zwierzęta (alergeny zawarte są nie w sierści, ale w ślinie psów czy kotów).

Alergenami wstrzykniętymi bezpośrednio do tkanek są jady owadów. Uczulać może też promieniowanie słoneczne.

www.dlarodzinki.pl