Spis treści
- Canneloni z truskawkami i jagodami
- Pierożki z jagodami w sosie śmietanowo-truskawkowym
- Miniburgery w bułce bez glutenu z warzywami
Canneloni z truskawkami i jagodami
Do przygotowania tego dania potrzebujesz: makaronu canneloni, jagód, truskawek, mozarelli, śmietany 36 procent, jajka, mascarpone i cukru pudru. Makaron gotujemy al-dente. Wkładamy do środka truskawki, jagody i serek mascarpone, układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość zapiekamy przez 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos: ubijamy śmietanę, żółtko, cukier puder i mascarpone. Gotowe canneloni polewamy sosem i dekorujemy świeżą miętą.
Pierożki z jagodami w sosie śmietanowo-truskawkowym
Aby przygotować to danie, potrzebujesz: 0,5 kg mąki pszennej, szklankę ciepłej wody, pół płaskiej łyżeczki soli, jagody, truskawki, mascarpone, śmietanka 30 procent. Mieszamy składniki na ciasto (mąkę, wodę, sól), wałkujemy. Nadziewamy jagodami.
Pierożki gotujemy, w międzyczasie przygotowujemy sos ze śmietanki, mascarpone i truskawek. Ugotowane pierożki polewamy sosem. I voila!
Mały alergik może zajadać się takimi samymi przysmakami jak jego koledzy. I nawet nie zauważy różnicy, jeśli będziecie sprytnie przyrządzać różne dania. Jakie 3 potrawy można wyczarować dla małego alergika?
Miniburgery w bułce bez glutenu z warzywami
Aby przygotować miniburgery, potrzebujesz: bułki grahamki lub innej, niezawierającej glutenu, 0,5 kg mięsa do zmielenia, 1 cebuli, 1 czosnku, jajka, sera żołtego, płatków kukurydzianych, pomidora, ogórka i sałaty rzymskiej.
Mięso mielimy, następnie mieszamy z posiekaną wcześniej cebulą, czosnkiem i jajkiem. Smażymy na grillowej patelni, nie dodając oliwy ani żadnego innego tłuszczu. Bułkę wkładamy do piekarnika, podgrzewamy, aby była chrupiąca. Do środka kładziemy sałatę, mięso, płatki kukurydzy, pomidora i ogórka.
Dzień Dobry TVN/x-news