Czym karmić małych alergików w wakacje? [FILM]

2014-07-15 16:31

Wakacyjna kuchnia dla małego alergika nie musi być nudna i monotonna. Można serwować dziecku różnorodne potrawy, praktycznie takie same, jakie jedzą inne dzieci. Wystarczy tylko zastąpić niektóre składniki i oczywiście mieć pomysł!

Kuchnia dla dzieci

i

Autor: x-news Alergicy mogą jeść same przysmaki. Wystarczy zastąpic niektóre składniki dań produktami, które tolerują.

Spis treści

  1. Canneloni z truskawkami i jagodami
  2. Pierożki z jagodami w sosie śmietanowo-truskawkowym
  3. Miniburgery w bułce bez glutenu z warzywami

Canneloni z truskawkami i jagodami

Do przygotowania tego dania potrzebujesz: makaronu canneloni, jagód, truskawek, mozarelli, śmietany 36 procent, jajka, mascarpone i cukru pudru. Makaron gotujemy al-dente. Wkładamy do środka truskawki, jagody i serek mascarpone, układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość zapiekamy przez 10 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos: ubijamy śmietanę, żółtko, cukier puder i mascarpone. Gotowe canneloni polewamy sosem i dekorujemy świeżą miętą.

Pierożki z jagodami w sosie śmietanowo-truskawkowym

Aby przygotować to danie, potrzebujesz: 0,5 kg mąki pszennej, szklankę ciepłej wody, pół płaskiej łyżeczki soli, jagody, truskawki, mascarpone, śmietanka 30 procent. Mieszamy składniki na ciasto (mąkę, wodę, sól), wałkujemy. Nadziewamy jagodami.

Pierożki gotujemy, w międzyczasie przygotowujemy sos ze śmietanki, mascarpone i truskawek. Ugotowane pierożki polewamy sosem. I voila!

Mały alergik może zajadać się takimi samymi przysmakami jak jego koledzy. I nawet nie zauważy różnicy, jeśli będziecie sprytnie przyrządzać różne dania. Jakie 3 potrawy można wyczarować dla małego alergika?

Miniburgery w bułce bez glutenu z warzywami

Aby przygotować miniburgery, potrzebujesz: bułki grahamki lub innej, niezawierającej glutenu, 0,5 kg mięsa do zmielenia, 1 cebuli, 1 czosnku, jajka, sera żołtego, płatków kukurydzianych, pomidora, ogórka i sałaty rzymskiej.

Mięso mielimy, następnie mieszamy z posiekaną wcześniej cebulą, czosnkiem i jajkiem. Smażymy na grillowej patelni, nie dodając oliwy ani żadnego innego tłuszczu. Bułkę wkładamy do piekarnika, podgrzewamy, aby była chrupiąca. Do środka kładziemy sałatę, mięso, płatki kukurydzy, pomidora i ogórka.

Dzień Dobry TVN/x-news