Niewinne substancje, które mogą zabić. Zobacz, jak działają alergeny

2022-03-31 12:19

Alergeny to substancje, które przez organizm są rozpoznawane jako obce (szkodliwe) i wywołują reakcję alergiczną. Alergenem może być w zasadzie każda substancja, zarówno pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, a także różne proste związki chemiczne, np. rozpuszczalniki czy leki. Dowiedz się więcej o alergenach.

Niewinne substancje, które mogą zabić. Zobacz, dlaczego alergeny mogą być groźne

i

Autor: Getty images Zobacz, dlaczego alergeny mogą być groźne

Alergia to reakcja na substancje, które są nieszkodliwe dla większości ludzi. Substancje te są znane jako alergeny i znajdują się w kurzu, na sierści zwierząt, w pyłkach roślin, jadzie owadów, pleśniach, żywności i niektórych lekach.

Kiedy osoba uczulona na dany alergen wejdzie z nim w kontakt, pojawia się reakcja alergiczna, wyzwalająca produkcję przeciwciał. Przeciwciała przyczepiają się do komórek tucznych, które uwalniając histaminę. te proces powoduje stan zapalny zwany reakcja alergiczną.

Spis treści

  1. Czym są alergeny?
  2. Alergeny, które najczęściej wywołują reakcję alergiczną to:

Czym są alergeny?

Alergeny można podzielić w zależności od drogi, jaką alergen wnika do organizmu, by wywołać reakcję alergiczną:

  • alergeny wziewne (np. pyłki traw), wdychane wraz z powietrzem, mogące wywołać u osoby uczulonej atak astmy lub katar alergiczny,
  • alergeny kontaktowe (np. składniki proszków do prania), działające w wyniku kontaktu ze skórą,
  • alergeny pokarmowe (związki obecne w pokarmach, np. w żółtku jaja kurzego), mogące wywoływać wysypki skórne, biegunkę, a także objawy ze strony dróg oddechowych, z reguły jednak mniej nasilone niż spowodowane przez alergeny wziewne,
  • alergeny wstrzyknięte bezpośrednio do tkanek (np. jad owadów wstrzyknięty pod skórę), które mogą powodować szereg objawów: od obrzęku w miejscu wstrzyknięcia po ciężką reakcję całego organizmu (wstrząs anafilaktyczny).

Testy pokarmowe: objawy alergii, rodzaje testów, kiedy wykonać testy alergiczne 

Alergia pokarmowa u dzieci - jak jej uniknać

Alergeny, które najczęściej wywołują reakcję alergiczną to:

  • dym papierosowy i smog. W skład smogu miejskiego wchodzi kurz o silnym potencjale alergizującym, podejrzewa się także udział węglowodorów aromatycznych, obecnych także w dymie papierosowym i odpowiedzialnych za jego właściwości alergogenne,
  • roztocze – szczególnie alergogenne są gatunki z rodzajów Dermatophagoides oraz Euroglyphus. Alergeny pochodzące z roztoczy to enzymy jelitowe obecne w ich odchodach (grupa 1 alergenów roztoczy) oraz białka tkanek (grupa 2 alergenów roztoczy),kurz – jego potencjał alergizujący jest często związany z istnieniem w nim roztoczy, ich odchodów lub fragmentów tkanek. Gatunkiem odpowiedzialnym zwykle za alergiczne właściwości kurzu jest Dermatophagoides pteronyssinus,
  • pyłki roślin, wywołujące alergię szczególnie często i występujące w okresie od marca do października,
  • sierść zwierzęca,
  • pasożyty, np. owsiki