Wystarczy tydzień, by wzmocnić odporność dziecka. Siedmiodniowa dieta na przeziębienie

2022-09-21 14:05

Czy istnieje dieta na przeziębienie? Tak! Przez właściwe odżywianie można wzmocnić odporność. Zamiast kupować w aptece reklamówki suplementów, zmień codzienny jadłospis swojej rodziny. Wzbogać go o produkty z witaminą C i cynkiem. Oto tygodniowa dieta na odporność.

dieta na przeziębienie

i

Autor: Getty Images

Dieta na przeziębienie istnieje i warto ją wypróbować. Dlaczego? Częste zmiany pogody są szczególnie niebezpieczne i potrafią położyć do łóżka najsilniejszego. Szczepionka przeciw grypie nie zabezpieczy nas przed katarem i bólem gardła, a łykanie preparatów witaminowych czy tabletek na przeziębienie obciąża wątrobę.

Dlatego warto pomóc swojemu organizmowi i w naturalny sposób wzmocnić jego odporność odpowiednią dietą na przeziębienie, a także wysypiać się i chodzić na długie spacery. Wypróbuj nasz tygodniowy jadłospis na odporność i nie choruj zimą!

Spis treści

  1. Dieta na przeziębienie musi obfitować w witaminę C
  2. Dieta na odporność - jedz produkty z cynkiem
  3. Dieta na przeziębienie i wzmocnienie odporności
Jak wzmacniać odporność dziecka?

Dieta na przeziębienie musi obfitować w witaminę C

O tej porze roku nasz jadłospis wzmacniający odporność powinien być bogaty w witaminę C. Kwas askorbinowy pobudza bowiem do pracy układ odpornościowy, tworząc barierę zabezpieczającą przed chorobami wirusowymi.

Chroni też komórki organizmu przed wolnymi rodnikami i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Jest to szczególnie ważne właśnie o tej porze roku, kiedy delikatne naczynia włosowate znajdujące się w skórze są szczególnie narażone na pękanie pod wpływem nagłych zmian temperatury.

Najlepszym źródłem witaminy C są oczywiście owoce i warzywa, zwłaszcza nać pietruszki, papryka, kiwi oraz cytrusy. Pamiętajmy jednak, że witamina ta jest bardzo nietrwała, dlatego najlepiej jeść zawierające ją produkty na surowo lub krótko gotowane na parze bądź w małej ilości wody.

By jednak działanie witaminy C było skuteczne, potrzebuje ona cynku.

Dieta na odporność - jedz produkty z cynkiem

Ten biopierwiastek czuwa nad właściwymi przemianami kwasu askorbinowego w organizmie i reguluje funkcjonowanie układu odpornościowego. Pomaga też zwalczyć przeziębienie i ból gardła, a także przyspiesza powrót do zdrowia w okresie rekonwalescencji. 

Dużo cynku jest natomiast w orzechach, migdałach oraz rybach. Dbajmy, by ich nie zabrakło w diecie.

Czytaj: Jesień to czas aktywacji wirusów: zobacz, które wirusy zagrażają dziecku

SPOSOBY na ODPORNOŚĆ: jak uniknąć przeziębienia jesienią?

PRZEZIĘBIENIE u niemowlaka: jak zapobiec nawrotom infekcji?

Dieta na przeziębienie i wzmocnienie odporności

Nasz siedmiodniowy jadłospis na odporność potraktuj jak inspirację. Dostarcza on codziennie 10 mg cynku (mężczyzna potrzebuje go nieco więcej: od 15 do 30 mg) oraz od 200 do 400 mg witaminy C (dobowa dawka dla osoby zdrowej nie powinna przekraczać 500 mg). Pozwala też zadbać o figurę, bo jego dzienna wartość wynosi zaledwie 1200-1300 kcal.

Dzień pierwszy

  • Pierwsze śniadanie: szklanka mleka 2-procentowego z 3 łyżkami musli z orzechami i rodzynkami, banan.
  • Drugie śniadanie: pół grahamki z łyżką twarożku ziarnistego wymieszanego z połową łyżeczki cząbru, średnia czerwona papryka, 2 mandarynki, 2 orzechy brazylijskie.
  • Obiad: 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej; 120 g fileta z dorsza duszonego z cebulą i oregano, surówka ze szklanki kiszonej kapusty i tartej marchewki, szklanka soku jabłkowego.
  • Kolacja: sałatka z dużego gotowanego ziemniaka i połowy szklanki fasoli polana sosem z łyżeczki musztardy, 3 łyżek jogurtu i łyżeczki bazylii, szklanka herbaty owocowe.

Dzień drugi

  • Pierwsze śniadanie: owsianka z 2 łyżek płatków owsianych, 3 suszonych moreli i szklanki mleka 2-procentowego, jabłko.
  • Drugie śniadanie: napój ze szklanki jogurtu naturalnego, szklanki soku wielowarzywnego i bazylii; pół grahamki.
  • Obiad: 2 średnie ziemniaki; stek z łososia pieczony w folii z cytryną i cząbrem, surówka z dużej czerwonej papryki, połowy cebuli i połowy szklanki zielonego groszku.
  • Kolacja: sałatka z 4 liści sałaty, dużego pomidora, połowy serka typu feta, 6 oliwek i łyżeczki szałwii, polana sosem winegret, szklanka herbaty ziołowej.

Dzień trzeci

  • Pierwsze śniadanie: 5 łyżek płatków kukurydzianych, łyżka tartych migdałów i łyżka rodzynek wymieszane ze szklanką mleka 2-procentowego, pół grejpfruta.
  • Drugie śniadanie: pół grahamki z łyżką twarożku kanapkowego posypanego tymiankiem, duża gruszka, łyżka orzechów laskowych.
  • Obiad: 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej, 120 g fileta z mintaja duszonego w sosie przygotowanym z 1/3 szklanki mleka, łyżeczki mąki ziemniaczanej i łyżeczki oregano, krótko gotowana niewielka różyczka brokuła, szklanka soku pomarańczowego.
  • Kolacja: surówka ze szklanki białej kapusty, połowy pomarańczy, łyżki pestek słonecznika i 3 marynowanych śliwek, polana sosem z łyżki majonezu i 3 łyżek jogurtu, szklanka herbaty ziołowej.

Dzień czwarty

  • Pierwsze śniadanie: owsianka z 2 łyżek płatków owsianych, 2 fig i szklanki mleka 2-procentowego, jabłko.
  • Drugie śniadanie: pół grahamki z 2 plasterkami szynki drobiowej, liściem sałaty i łyżeczką koncentratu pomidorowego, duży pomidor, 2 łyżki orzechów pistacjowych.
  • Obiad: 2 średnie ziemniaki, 120 g fileta z morszczuka pieczonego w folii z cząbrem, surówka z 2 ogórków kiszonych, połowy cebuli, jabłka, szklanki fasolki szparagowej, szklanka soku z czarnej porzeczki.
  • Kolacja: sałatka ze szklanki zielonego groszku, jaja na twardo i średniego ogórka, polana sosem z łyżki majonezu i 3 łyżek jogurtu, szklanka herbaty ziołowe.

Dzień piąty

  • Pierwsze śniadanie: szklanka mleka 2-procentowego z 3 łyżkami musli z orzechami i rodzynkami, średnia gruszka.
  • Drugie śniadanie: pół grahamki z łyżeczką margaryny i 2 plasterkami polędwicy, średnia czerwona papryka; pomarańcza.
  • Obiad: 3/4 szklanki gotowanego brązowego ryżu, stek z łososia pieczony w folii z cytryną i oregano; surówka z 4 liści sałaty, dużego pomidora i połowy cebuli, szklanka krótko gotowanego kalafiora, szklanka kefiru.
  • Kolacja: sałatka z krótko gotowanych warzyw: kilku różyczek brokuła, połowy szklanki żółtej fasolki szparagowej i marchewki wymieszana z łyżką natki i 3 łyżkami jogurtu, szklanka herbaty owocowej.

Dzień szósty

  • Pierwsze śniadanie: 5 łyżek płatków kukurydzianych i 4 suszone śliwki ze szklanką mleka 2-procentowego, kiwi.
  • Drugie śniadanie: pół grahamki z łyżeczką margaryny i plastrem żółtego sera, duża gruszka.
  • Obiad: 2 średnie ziemniaki, 120 g fileta z dorsza duszonego z marchewką, cebulą, małym selerem i 2 orzechami włoskimi, przyprawionego łyżką koncentratu pomidorowego i oregano, surówka ze szklanki kiszonej kapusty z kminkiem, szklanka kefiru.
  • Kolacja: surówka ze średniej papryki, dużego pomidora, połowy cebuli, 2 łyżek twarożku ziarnistego i łyżeczki bazylii, szklanka herbaty owocowe.

Dzień siódmy

  • Pierwsze śniadanie: owsianka z 2 łyżek płatków owsianych, 3 suszonych moreli i szklanki mleka 2-procentowego, pół grejpfruta.
  • Drugie śniadanie: pół grahamki z łyżeczką margaryny i plastrem szynki z indyka średni ogórek, 2 łyżki orzechów laskowych, jabłko.
  • Obiad: 3/4 szklanki ugotowanego pęczaku, 100 g wątróbek drobiowych duszonych z cebulą, surówka z dużej marchwi, połowy selera, jabłka, kilku orzechów włoskich polana łyżeczką oliwy szklanka soku jabłkowego.
  • Kolacja: sałatka z krótko gotowanych warzyw: połowy szklanki żółtej fasolki szparagowej, połowy szklanki zielonej fasolki szparagowej, marchwi i połowy szklanki brokułów z łyżeczką estragonu i sokiem cytrynowym szklanka herbaty owocowej.

Czytaj:  Jak wzmocnić odporność i uniknąć przeziębienia w ciąży

Żywienie niemowlęcia. Dieta bogata w prebiotyki, by wzmocnić odporność dziecka

Jakie warzywa i owoce jeść, aby nie chorować w ciąży?