Dzieci urodzone w czasach COVID-19 mają silniejszą odporność. Niesamowite wyniki badań

2024-03-17 11:35

"Covidowe dzieci" są zdrowsze? Naukowcy z Irlandii przynoszą optymistyczne wieści: dzieci, które przyszły na świat w trakcie pandemii COVID-19, cieszą się lepszą odpornością. Ograniczenia i izolacja społeczna związane z pandemią spowodowały, że te dzieci mniej chorowały i rzadziej przyjmowały antybiotyki.

Dzieci urodzone w czasach COVID-19 mają silniejszą odporność. Niesamowite wyniki badań

i

Autor: Getty Image Dzieci urodzone w czasach COVID-19 mają silniejszą odporność. Niesamowite wyniki badań

W efekcie mikrobiom jelitowy "covidowych dzieci" jest lepiej skomponowany, co przekłada się na silniejszą odporność oraz mniejszą podatność na alergie.

M jak mama: Objawy bostonki

Dzieci urodzone w czasie pandemii COVID-19 okazują się być bardziej odporne na choroby

Zespół badawczy z RCSI University of Medicine and Health Sciences, Children’s Health Ireland oraz APC Microbiome Ireland badał stan zdrowia dzieci urodzonych w początkowych miesiącach pandemii COVID-19. Okazało się, że dzięki izolacji społecznej te dzieci były mniej narażone na infekcje, a co za tym idzie – przyjmowały mniej antybiotyków. Skutkuje to lepszym składem ich mikrobiomu jelitowego, zwiększając ich odporność na różnorodne choroby, w tym alergie.

Dr Jonathan Hourihane, główny autor badania, podkreślił znaczenie izolacji społecznej we wczesnych etapach życia na kształtowanie się mikrobiomu jelitowego. W ramach badania przeanalizowano próbki kału od 351 dzieci urodzonych podczas lockdownu. Analizy te zestawiono z próbkami od dzieci urodzonych przed pandemią. Wyniki pokazały, że dzieci "covidowe" mają znacznie niższy wskaźnik alergii pokarmowych w pierwszym roku życia w porównaniu z ich rówieśnikami urodzonymi wcześniej. Dodatkowo, badanie uwypukliło negatywny wpływ antybiotyków na mikroflorę jelitową, podkreślając ich wpływ na eliminację pożytecznych bakterii w jelitach.

Pozytywne aspekty lockdownu dla noworodków

Mikrobiom jelitowy, będący zbiorem drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym, odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Skład mikrobiomu noworodka jest kształtowany przez wiele czynników, w tym metodę karmienia i rozszerzanie diety. Wskazuje się, że izolacja społeczna wpłynęła pozytywnie na mikrobiom jelitowy, wpływając na odporność i zdrowie dziecka w późniejszym okresie życia.

W świetle badań irlandzkich naukowców, ukazanych w czasopiśmie „Allergy”, korzyści odnotowane u "dzieci covidowych" przypisuje się m.in. dłuższemu okresowi karmienia piersią podczas lockdownu. Dzieci te otrzymały od swoich matek bardziej korzystne drobnoustroje, co zapobiega rozwojowi chorób alergicznych. Naukowcy planują dalsze badania, aby ustalić, czy obserwowane zmiany w mikrobiomie utrzymają się, gdy dzieci osiągną wiek pięciu lat.

Badania te dostarczają nowych informacji o wpływie pandemii COVID-19 na zdrowie noworodków, sugerując, że pewne aspekty izolacji mogły mieć nieoczekiwanie korzystny wpływ na ich odporność.