Syrop z cebuli nie bez powodu chwalony jest od wieków, jako naturalny lek na przeziębienie i kaszel. Od lat, w domowych zakątkach powstają różne przepisy na syrop z cebuli, który jak dziś wiadomo, zawiera wiele witamin o działaniu silnie dezynfekującym i łagodzącym.
Uzupełnia niedobory witaminy C, A, B1, B2, PP oraz wielu mikroelementów: cynku budującego odporność przeciwwirusową, przeciwmiażdżycowego selenu, fosforu oraz wapnia będącego budulcem kości.
Spis treści
- Właściwości syropu z cebuli - na co działa syrop z cebuli?
- Przepis na syrop z cebuli - jak zrobić syrop z cebuli?
- Przepis na syrop z cebuli i czosnku
- Przepis na syrop z cebuli i miodu
- Dawkowanie syropu z cebuli
- Przechowywanie - czy syrop z cebuli trzeba trzymać w lodówce?
- Czy syrop z cebuli mogą pić dzieci i kobiety w ciąży?
Właściwości syropu z cebuli - na co działa syrop z cebuli?
Syrop z cebuli jest dobry na:
Skąd te cudowne właściwości syropu z cebuli? Przede wszystkim cebula łagodzi przeziębienie i kaszel. Wszystko dlatego, że zawiera substancje bakteriobójcze oraz składniki odżywcze wpływające pozytywnie na odporność i biorące udział w walce z wirusami.
Syrop z cebuli działa również wykrztuśnie (związki występujące w cebuli rozrzedzają wydzielinę powstałą wskutek infekcji).
Inne lecznicze właściwości syropu z cebuli:
- Sok z cebuli stanowi świetny antyseptyk – likwiduje infekcje skórne i ułatwia gojenie się ran. Uśmierza pieczenie po ukąszeniu owadów i przynosi ulgę przy poparzeniach.
- Enzymy zawarte w cebuli usprawniają trawienie.
- Syrop z cebuli można stosować nie tylko w leczeniu przeziębienia, ale także chorób pęcherza, ponieważ zawarte w cebuli flawonoidy działają moczopędnie. Pomagają także w przypadku zwiększonej zawartości mocznika we krwi (uremii) i przy obecności białka w moczu.
- Spożywanie cebuli jest wskazane przy artretyzmie czy reumatyzmie oraz wszelkim schorzeniach, którym towarzyszy opuchlizna, ze względu na to, że usuwa nadmiar wody z organizmu.
- Cebula zawiera związki wyrównujące ciśnienie krwi i zapobiegające zakrzepom.
- Spożywanie cebuli na surowo minimalizuje ryzyko zawałów, dzięki właściwościom pobudzającym krążenie i poprawiającym pracę serca.
- Ze względu na właściwości grzybobójcze spożywanie cebuli jest wskazane przy wszelkich schorzeniach grzybiczych.
- Zawarta w cebuli glukinina zapobiega rozwojowi cukrzycy.
- Cebula zawiera kwercetynę i związki fitochemiczne, które zwalczają wolne rodniki i zapobiegają rozwojowi nowotworów.
Przepis na syrop z cebuli - jak zrobić syrop z cebuli?
Oprócz właściwość zdrowotnych niewątpliwą zaletą syropu z cebuli jest prosty sposób jego przygotowania. Aby go przyrządzić, potrzebujesz zaledwie kilku składników (w zależności od wariantu), które zwykle masz w swojej kuchni. Do wersji podstawowej syropu wystarczy cebula i cukier.
- Obierz dwie, trzy cebule (żeby zmniejszyć wydzielanie substancji drażniących, przed obróbką cebuli zmocz nóż – nie będą się one wtedy ulatniały, a połączą się z wodą).
- Cebulę drobno posiekaj i zasyp dosyć obficie cukrem.
- Całość odstaw pod przykryciem na około pięć godzin aż cebula puści sok i syrop z cebuli gotowy.
Przepis na syrop z cebuli i czosnku
Działanie syropu z cebuli możesz wzmocnić, dodając do niego czosnku, który jest naturalnym antybiotykiem. Syrop z cebuli wykonaj według powyższego przepisu na wersję podstawową. Kiedy już cebula puści sok po kilku godzinach od zasypania jej cukrem, przecedź syrop przez gazę, a następnie dodaj kilka ząbków czosnku. Możesz je pokroić w plasterki lub zmiażdżyć.
Przepis na syrop z cebuli i miodu
Dobra wiadomość dla miłośników miodu! Syrop z cebuli można zrobić również z jego dodatkiem. Ta wersja będzie równie zdrowa! Co więcej, syrop z cebuli i miodu wspiera wątrobę i chroni organizm przed biegunkami. Jaki jest przepis na syrop z cebuli i miodu? W tym wypadku jest to również tylko drobna modyfikacja podstawowej wersji - zamiast cukru dodaj kilka łyżek miodu, a jeśli chcesz przełamać słodko-cebulowy smak, możesz do syropu dodać sok z połowy cytryny. Cytryna wpłynie nie tylko na smak, ale też na wartości zdrowotne syropu.
Dawkowanie syropu z cebuli
Syrop z cebuli pij około 3 razy dziennie po łyżce. Nie pij syropu bezpośrednio przed snem, ponieważ ma działanie wykrztuśne. Lepiej, żeby kaszel się nie nasilał w nocy.
Przechowywanie - czy syrop z cebuli trzeba trzymać w lodówce?
Syrop z cebuli powinno się przechowywać w chłodnym miejscu, a więc najlepiej w lodówce, jesienią można go trzymać na balkonie. W zamkniętym słoiku może stać nawet 2 tygodnie. Syrop stojący w temperaturze pokojowej najlepiej wypić w ciągu 2 – 3 dni.
Zobacz prosty przepis z YouTube na syrop z cebuli
Czy syrop z cebuli mogą pić dzieci i kobiety w ciąży?
Mimo że syrop z cebuli, jako domowy sposób na przeziębienie u dziecka, jest zrobiony z ogólnie dostępnych składników, traktuj go jak lekarstwo (choć naturalne).
Zwykle zaleca się podawanie dzieciom dwa, trzy razy dziennie po łyżeczce syropu. Jeżeli zleci go lekarz, zapytaj dokładnie o dawkowanie.
Wersję syrop z cebuli i miodu możesz podawać dziecku, po 1, a nawet po 2 roku życia.
Czytaj: Miód dla dziecka: od kiedy podawać i dlaczego jest taki zdrowy?
Syrop z cebuli może być też wykorzystany jako domowy sposób na katar u dziecka. Jeśli umoczysz w nim wacik i przyłożysz do dziurki od nosa malucha (posmarujesz delikatnie przy nozdrzach), syrop pomoże też na katar.