Ten domowy syrop złagodzi objawy infekcji. Ma wyrazisty smak i prostą recepturę

2023-09-27 11:19

Domowy syrop na odporność w sezonie przeziębień może też złagodzić objawy trwającej już infekcji. Przygotowuje się go bardzo szybko, jest w pełni naturalny i zdrowy, dlatego można podawać go nawet małym dzieciom.

Syrop na kaszel

i

Autor: Getty Images Domowy syrop z chrzanu to naturalny antybiotyk.

Syrop z chrzanu to stosowany w medycynie ludowej środek na infekcje. Uważany za naturalny antybiotyk środek, który działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, łagodzi infekcje i wzmacnia pracę układu odpornościowego. Można go stosować w pierwszych dniach infekcji, by skrócić czas jej trwania, a także przy zapaleniach zatok, kaszlu i zakażeniach układu pokarmowego.

Poradnik zdrowie - różnica między COVID-19 a przeziębieniem i grypą

Syrop z chrzanu — naturalny antybiotyk na infekcje

Chrzan jest bogaty w witaminy i składniki odżywcze, dlatego może wspomóc organizm w czasie infekcji. Poleca się go na zakażenia wirusowe i bakteryjne, zwłaszcza górnych dróg oddechowych. Zawiera składniki, które stymulują organizm do pozbywania się wydzieliny, dlatego warto go stosować przy problemach z zatokami czy mokrym kaszlu.

W chrzanie znajdziemy:

  • witaminę C
  • witaminę E
  • witaminę K
  • potas
  • żelazo
  • magnez
  • siarkę
  • fosfor.

Syrop z chrzanu na kaszel i przeziębienie

Nasze babcie stosowały syrop z chrzanu na przeziębienie. Taki środek, z dodatkiem soku z cytryny, imbiru czy miodu, doskonale rozgrzewa organizm i pomaga wydalić z niego wirusy. Działa przeciwzapalnie, łagodzi kaszel i jednocześnie dostarcza do organizmu brakujące witaminy i składniki odżywcze. Można go stosować również u małych dzieci, ale wtedy lepiej dodać większą dawkę miodu, bo chrzan jest dość ostry w smaku.

Chrzan warto włączyć do diety nie tylko w sezonie przeziębień, ale i profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym, kiedy mamy obniżoną odporność. Może być doskonałym zamiennikiem syropu z cebuli lub syropu z buraka, które często podajemy maluchom jesienią.

Jak zrobić syrop z chrzanu?

Syrop z chrzanu przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Aby go zrobić, wystarczy zetrzeć na tarce duży kawałek chrzanu, a następnie zalać go wodą (np. 200 ml), dodać do niego sok z połowy cytryny oraz 2 łyżki miodu. Taki syrop odstawiamy na kilka godzin, a następnie przecedzamy przez sitko i przelewamy do butelki. Najlepiej pić go na bieżąco, ale można spokojnie przetrzymać przez kilka dni w lodówce.

Czytaj: Grypa, przeziębienie i COVID - jak odróżnić te choroby?