Bruna Fava jest mamą małej Natalie. Na swoim profilu na Instagramie @brunaandnatalie postanowiła podzielić się przepisem na wzmocnienie odporności u dzieci. Była bowiem już zmęczona ciągłym chorowaniem córeczki.
Przepis poleca dla dzieci powyżej 1. roku życia i dla dorosłych. Przy pogodzie, która wystawia nasz organizm na ogromny test, może warto spróbować.
Zobacz także: Co jeść, aby zwiekszyć odporność całej rodziny? Wypróbuj te przepisy
Spis treści
Układ odpornościowy dziecka
Układ odpornościowy dziecka rozwija się stopniowo i powoli. Na jego ostateczny kształt ma wpływ bardzo dużo czynników. Warto wspierać naturalny mechanizm obronny, aby jak najlepiej chroniła dziecko przed drobnoustrojami.
Początkowo noworodek, który przychodzi na świat, korzysta z przeciwciał, które uzbierał w okresie życia płodowego. Później z tych dostarczanych wraz z mlekiem matki. Warto tu podkreślić, że karmienie piersią dostarcza niemowlęciu cennych składników, które wspierają jego odporność. Wśród nich znajdziemy substancje o właściwościach antywirusowych i antybakteryjnych.
Wraz z wiekiem w organizmie dziecka rozwijają się własne przeciwciała, a około 1. roku życia osiąga pełną zdolność to produkowania immunoglobulin IgM. Nie oznacza to jednak, że od tego czasu jest odporne na wszelkie wirusy i bakterie. Wręcz przeciwnie. Układ odpornościowy człowieka dojrzewa około 12 – 15. roku życia. Najczęściej w okresie przedszkolnym możemy mieć wrażenie, że dziecko łapie przeziębienie za przeziębieniem.
Trening odporności
Poprzez drobne infekcje takie jak katar i przeziębienie, które maluch może złapać w żłobku i w przedszkolu, dzieci trenują swoją odporność. Wzmacniają ją i rozwijają, bo w trakcie choroby organizm produkuje przeciwciała, które w nim pozostają. Dzięki temu przy kolejnym przeziębieniu maluch szybciej zwalczy infekcję. Podobne działanie mają szczepionki.
Wspomaganie odporności dziecka
Nie da się jednak ukryć, że wciąż zakatarzony i kaszlący kilkulatek może odbierać energię. Dlatego warto wspierać rozwój odporności dzieci. W tym celu warto pamiętać przede wszystkim o odpowiedniej diecie, hartowaniu organizmu i aktywności fizycznej.
Ta mama postanowiła iść krok dalej i przyrządzić prawdziwy „magiczny eliksir”, który podaje swojej kilkuletniej córeczce, aby wzmocnić jej układ odpornościowy. Możesz łatwo przygotować go w domu.
„Magiczny eliksir”
Bruna przetestowała swoją miksturę, gdy była już naprawdę zmęczona chorobami córki. Wymyśliła, więc przepis, w którym znalazł się czarny bez, imbir, kurkuma, cynamon, cytryna i miód. Ten specyfik nie jest jednak przeznaczony dla dzieci poniżej 1. roku życia.
Młoda mama wymienia na swoim profilu korzyści płynące z czarnego bzu. Podkreśla, że jest to naturalny środek pomagający zwiększyć układ odpornościowy i zapobiegać lub zmniejszać czas trwania nasilonych objawów przeziębienia i grypy u dzieci powyżej roku i u dorosłych.
Przepis na miksturę tej mamy jest bardzo prosty. Wystarczy zaopatrzyć się w następujące składniki:
- 1 filiżanka suszonych owoców czarnego bzu,
- 4 szklanki wody,
- 1 obrany kawałek świeżego imbiru,
- 1 pokrojona cytryna,
- 3 laski cynamonu,
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
- 1 filiżanka miodu (lokalny niefiltrowany miód jest lepszy).
Według przepisu należy umieścić w garnku owoce czarnego bzu, wodę, imbir, cytrynę, laski cynamonu oraz kurkumę. Całość doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez około 45 minut do redukcji płynu o połowę.
Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy do ostygnięcia na kilka minut. Kolejnym krokiem jest przecedzenie mikstury przez sitko o drobnych oczkach, aby oddzielić dobroczynny płyn.
Kiedy mikstura całkowicie ostygnie i osiągnie temperaturę pokojową, dodajemy miód. Przelewamy syrop do słoika lub butelki i przechowujemy w lodówce do 3-4 tygodni.
Kobieta podaje córce pół łyżeczki do jednej łyżeczki dziennie, ale jak sama podkreśla, zawsze wcześniej warto skonsultować się z lekarzem.
Czytaj także: Przeziębienie u niemowlaka: 18 sposobów na szybki powrót do zdrowia