Przepis na "magiczny eliksir" tej mamy podbił sieć. Łatwo przygotujesz go sama

2023-04-27 14:15

Ciągła zmiana pogody nie wpływa pozytywnie na zdrowie. Raz upał, a raz arktyczny chłód mogą sprawiać, że dziecko wciąż będzie chorować. Ta mama wymyśliła sposób na wzmocnienie organizmu, tworząc przepis na „magiczny eliksir”.

Mikstura na odporność dziecka

i

Autor: Instagram/@brunaandnatalie Twoje dziecko ciągle choruje? Wypróbuj przepis tej mamy na "Magiczny eliksir"

Bruna Fava jest mamą małej Natalie. Na swoim profilu na Instagramie @brunaandnatalie postanowiła podzielić się przepisem na wzmocnienie odporności u dzieci. Była bowiem już zmęczona ciągłym chorowaniem córeczki.

Przepis poleca dla dzieci powyżej 1. roku życia i dla dorosłych. Przy pogodzie, która wystawia nasz organizm na ogromny test, może warto spróbować.

Zobacz także: Co jeść, aby zwiekszyć odporność całej rodziny? Wypróbuj te przepisy

Spis treści

  1. Układ odpornościowy dziecka
  2. Trening odporności
  3. Wspomaganie odporności dziecka
  4. „Magiczny eliksir”
Jak wzmacniać odporność dziecka?

Układ odpornościowy dziecka

Układ odpornościowy dziecka rozwija się stopniowo i powoli. Na jego ostateczny kształt ma wpływ bardzo dużo czynników. Warto wspierać naturalny mechanizm obronny, aby jak najlepiej chroniła dziecko przed drobnoustrojami.

Początkowo noworodek, który przychodzi na świat, korzysta z przeciwciał, które uzbierał w okresie życia płodowego. Później z tych dostarczanych wraz z mlekiem matki. Warto tu podkreślić, że karmienie piersią dostarcza niemowlęciu cennych składników, które wspierają jego odporność. Wśród nich znajdziemy substancje o właściwościach antywirusowych i antybakteryjnych.

Wraz z wiekiem w organizmie dziecka rozwijają się własne przeciwciała, a około 1. roku życia osiąga pełną zdolność to produkowania immunoglobulin IgM. Nie oznacza to jednak, że od tego czasu jest odporne na wszelkie wirusy i bakterie. Wręcz przeciwnie. Układ odpornościowy człowieka dojrzewa około 12 – 15. roku życia. Najczęściej w okresie przedszkolnym możemy mieć wrażenie, że dziecko łapie przeziębienie za przeziębieniem.

Trening odporności

Poprzez drobne infekcje takie jak katar i przeziębienie, które maluch może złapać w żłobku i w przedszkolu, dzieci trenują swoją odporność. Wzmacniają ją i rozwijają, bo w trakcie choroby organizm produkuje przeciwciała, które w nim pozostają. Dzięki temu przy kolejnym przeziębieniu maluch szybciej zwalczy infekcję. Podobne działanie mają szczepionki.

Wspomaganie odporności dziecka

Nie da się jednak ukryć, że wciąż zakatarzony i kaszlący kilkulatek może odbierać energię. Dlatego warto wspierać rozwój odporności dzieci. W tym celu warto pamiętać przede wszystkim o odpowiedniej diecie, hartowaniu organizmu i aktywności fizycznej.

Ta mama postanowiła iść krok dalej i przyrządzić prawdziwy „magiczny eliksir”, który podaje swojej kilkuletniej córeczce, aby wzmocnić jej układ odpornościowy. Możesz łatwo przygotować go w domu.

„Magiczny eliksir”

Bruna przetestowała swoją miksturę, gdy była już naprawdę zmęczona chorobami córki. Wymyśliła, więc przepis, w którym znalazł się czarny bez, imbir, kurkuma, cynamon, cytryna i miód. Ten specyfik nie jest jednak przeznaczony dla dzieci poniżej 1. roku życia.

Młoda mama wymienia na swoim profilu korzyści płynące z czarnego bzu. Podkreśla, że jest to naturalny środek pomagający zwiększyć układ odpornościowy i zapobiegać lub zmniejszać czas trwania nasilonych objawów przeziębienia i grypy u dzieci powyżej roku i u dorosłych.

Przepis na miksturę tej mamy jest bardzo prosty. Wystarczy zaopatrzyć się w następujące składniki:

  • 1 filiżanka suszonych owoców czarnego bzu,
  • 4 szklanki wody,
  • 1 obrany kawałek świeżego imbiru,
  • 1 pokrojona cytryna,
  • 3 laski cynamonu,
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
  • 1 filiżanka miodu (lokalny niefiltrowany miód jest lepszy).

Według przepisu należy umieścić w garnku owoce czarnego bzu, wodę, imbir, cytrynę, laski cynamonu oraz kurkumę. Całość doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez około 45 minut do redukcji płynu o połowę.

Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy do ostygnięcia na kilka minut. Kolejnym krokiem jest przecedzenie mikstury przez sitko o drobnych oczkach, aby oddzielić dobroczynny płyn.

Kiedy mikstura całkowicie ostygnie i osiągnie temperaturę pokojową, dodajemy miód. Przelewamy syrop do słoika lub butelki i przechowujemy w lodówce do 3-4 tygodni.

Kobieta podaje córce pół łyżeczki do jednej łyżeczki dziennie, ale jak sama podkreśla, zawsze wcześniej warto skonsultować się z lekarzem.

Czytaj także: Przeziębienie u niemowlaka: 18 sposobów na szybki powrót do zdrowia

Co może osłabiać odporność u dziecka?