Olej z czarnuszki warto podawać dziecku także latem. Szczególnie, jeśli ma takie dolegliwości

2022-06-29 10:36

Nie każdy to wie, ale czarnuszkę warto podawać nie tylko w sezonie przeziębieniowym, ale również latem. Olej ten ma potwierdzone działanie na objawy sezonowych alergii: zmniejsza przykre objawy kataru siennego, astmy oraz łagodzi obrzęki śluzówek. Jeśli więc w domu masz małego alergika, podawaj mu codziennie olej z czarnuszki.

Twoje dziecko jest alergikiem? Nie odstawiaj oleju z czarnuszki na lato

i

Autor: Getty images Twoje dziecko jest alergikiem? Nie odstawiaj oleju z czarnuszki na lato

Olej z czarnuszki znany jest rodzicom przede wszystkich ze swojego dobroczynnego działania na układ odpornościowy. Różne bioaktywne związki zawarte w czarnuszce mobilizują go do działania, zwiększając ilość komórek „wojowników”, które zapobiegają rozwojowi różnych infekcji w organizmie. Czarnuszka ma także udowodnione działanie przeciwzapalne i jest naturalnym antybiotykiem.

Nie każdy jednak pamięta lub wie, że roślina ta ma także udowodnione działanie antyalergiczne, dlatego także latem warto podawać ją dzieciom przy objawach sezonowych alergii.

Jak wzmacniać odporność dziecka?

Spis treści

  1. Właściwości antyalergiczne czarnuszki
  2. W jakiej formie podawać czarnuszkę na alergię?
  3. Jak podawać dziecku olej z czarnuszki?

Właściwości antyalergiczne czarnuszki

Czarnuszka działa łagodząco w chorobach alergicznych, kiedy układ odpornościowy działa „za bardzo”. Hamuje objawy alergiczne takie jak zatkany nos, kichanie, łzawienie, obrzęk śluzówek w nosie i gardle oraz wydzielanie dużych ilości śluzu w górnych drogach oddechowych. Olej z czarnuszki świetnie więc sprawdzi się w zwalczaniu objawów sezonowych alergii oraz leczeniu przewlekłych nieżytów alergicznych.

Warto też sięgać po nią w przypadku astmy. Olejki eteryczne zawarte w oleju z czarnuszki ograniczają bowiem kurczliwość górnych dróg oddechowych, poprawiając komfort oddychania pacjenta. Co ważne – olej ten można bezpiecznie podawać dzieciom. W przeciwieństwie do leków przeciwhistaminowych i sterydów, olej z czarnuszki nie powoduje reakcji ubocznych organizmu. Warto go podawać już przy pierwszych objawach alergicznych u dzieci.

W jakiej formie podawać czarnuszkę na alergię?

Olej z czarnuszki najlepiej podawać w formie doustnej. Co ważne – substancji tej nie da się przedawkować. Jego specyficzny, trudno akceptowalny smak, skutecznie zabezpiecza dzieci (dorosłych zresztą też) przed spożywaniem go w zbyt dużej ilości. Wartość graniczna do jednorazowego spożycia tego specyfiku to aż 1000 ml!

Olej z „czarnego kminu” zaleca się podawać dzieciom w następujących dawkach dziennych*:

- od 1 roku do 3 roku życia – 40 mg na 1 kg masy ciała,

- od 3 do 6 roku życia – pół łyżeczki (około 2,5 ml),

- od 6 do 12 roku życia – jedną łyżeczkę (około 5 ml).

Aby zaobserwować najlepsze efekty, alergik musi przyjmować systematycznie olej z czarnuszki minimum 2 tygodnie.

Przeczytaj: Jak rozpoznać, czy dziecko jest przeziębione, czy ma alergię?

Jak podawać dziecku olej z czarnuszki?

Olej można podawać dziecku bezpośrednio bądź w ukrytej formie. Wszystko zależy od upodobań smakowych twojego dziecka. Wiele dzieci akceptuje jego smak, ale jest też wiele takich, które za nic w świecie nie wypiją tego specyfiku w czystej postaci. Gdy twoje dziecko nie lubi smaku czarnuszki warto pomyśleć o przygotowaniu specjalnego syropku.

Jednym z najbardziej lubianych przez dzieci jest syropek z czarnuszki i miodu. W szklance zamieszaj odpowiednią dawkę oleju z czarnuszki z jedną łyżeczką ulubionego miodku – na rynku znajdziesz naturalny miód niemal w każdym smaku np. malinowym, truskawkowym, cytrynowym. Podaj go do wypicia bezpośrednio z kubeczka lub strzykawką. Zamiast miodu do „zabicia” posmaku czarnuszki możesz użyć stołową łyżkę domowego syropu z malin.

Najlepiej podawać go podczas posiłku lub zaraz po jego zakończeniu.

* Dawkowanie przyjmujemy za mgr farm. Marcinem Korczykiem - farmaceutą praktykiem, twórcą serwisu Pan Tabletka

Źródło: M. Borusiewicz i Z. Janeczko pt. Nigella sativa L. – roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych. Postępy Fitoterapii 4/2015, s. 223-236