Domowy syrop na odporność i przeziębienie. Pokochasz go za prostą recepturę

2024-09-28 11:44

Domowy syrop na odporność w sezonie przeziębień może też złagodzić objawy trwającej już infekcji. Ten domowy syrop z chrzanu przygotujesz bardzo szybko. Jest w pełni naturalny i zdrowy, dlatego możesz podawać go nawet małemu dziecku.

Domowy syrop z chrzanu na przeziębienie. Pokochasz go za prostą recepturę

i

Autor: Getty Images Domowy syrop na złagodzenie objawów infekcji. Pokochasz go za prostą recepturę

Syrop z chrzanu to stosowany w medycynie ludowej środek na infekcje. Uważany za naturalny antybiotyk środek, który działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, łagodzi infekcje i wzmacnia pracę układu odpornościowego. Można go stosować w pierwszych dniach infekcji, by skrócić czas jej trwania, a także przy zapaleniach zatok, kaszlu i zakażeniach układu pokarmowego.

Plac zabaw: Sposoby na katar u dziecka - rodzice podpowiadają, jak sobie radzić

Domowy syrop na odporność: syrop z chrzanu

Chrzan jest bogaty w witaminy i składniki odżywcze, dlatego może wspomagać organizm w czasie infekcji. Poleca się go na zakażenia wirusowe i bakteryjne, zwłaszcza górnych dróg oddechowych. Zawiera składniki, które stymulują organizm do pozbywania się wydzieliny, dlatego warto go stosować przy problemach z zatokami czy mokrym kaszlu.

W chrzanie znajdziemy:

Syrop z chrzanu na kaszel i przeziębienie

Nasze babcie stosowały syrop z chrzanu na przeziębienie. Taki środek, z dodatkiem soku z cytryny, imbiru czy miodu, doskonale rozgrzewa organizm i pomaga wydalić z niego wirusy. Działa przeciwzapalnie, łagodzi kaszel i jednocześnie dostarcza do organizmu brakujące witaminy i składniki odżywcze. Można go stosować również u małych dzieci, ale wtedy lepiej dodać większą dawkę miodu, bo chrzan jest dość ostry w smaku.

Chrzan warto włączyć do diety nie tylko w sezonie przeziębień, ale i profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym, kiedy mamy obniżoną odporność. Może być doskonałym zamiennikiem syropu z cebuli lub syropu z buraka, które często podajemy maluchom jesienią.

Jak zrobić syrop z chrzanu?

Syrop z chrzanu przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Aby go zrobić, wystarczy:

  1. zetrzeć na tarce duży kawałek chrzanu,
  2. zalać go wodą (np. 200 ml),
  3. dodać do niego sok z połowy cytryny i 2 łyżki miodu,
  4. odstawić na kilka godzin, 
  5. następnie przecedzić przez sitko
  6. przelać do butelki.

Syrop z chrzanu najlepiej pić go na bieżąco, póki jest świeży. Spokojnie można też przetrzymać go przez kilka dni w lodówce.

Sonda
Jak wspierasz odporność dziecka?