Spis treści
- Rozszerzanie diety niemowląt: dlaczego kaszka manna może być niebezpieczna
- Rozszerzanie diety niemowląt: od kiedy gluten?
Kasza manna, podobnie jak kasza wielozbożowa powinny być elementem rozszerzania diety niemowląt, ale w bardzo małych ilościach i stopniowo.
Zobacz także smaczne propozycje na podwieczorek dla niemowlaka
Rozszerzanie diety niemowląt: dlaczego kaszka manna może być niebezpieczna
Kasza manna te zawierają gluten, białko zbóż. Nadmiar glutenu wprowadzony zbyt wcześnie do diety niemowlęciamoże zwiększać ryzyko rozwoju alergii na gluten, celiakii, a także innych chorób. Dlatego nie zaleca się wprowadzania całej porcji kaszy manny, kaszki pszennej albo wielozbożowej, gdy dziecko ma zaledwie pół roku. Natomiast korzystny wpływ na zdrowie ma wprowadzanie niewielkiej ilości glutenu. Powoduje to stymulację układu immunologicznego dziecka, sprzyja wytworzeniu prawidłowej reakcji na gluten i zmniejsza ryzyko chorób autoimmunologicznych, np. cukrzycy.
Sprawdź również przepisy na kaszę jaglaną dla niemowlaka
Rozszerzanie diety niemowląt: od kiedy gluten?
Według obowiązujących zaleceń dzieci karmione piersią mogą dostawać codziennie 2–3 gramy kaszy manny (czyli pół łyżeczki) na 100 ml przecieru jarzynowego. Tak niewielkie ilości glutenu można wprowadzać do diety malca nie wcześniej niż w 5. i nie później niż w 6. miesiącu życia dziecka. Należy unikać zbyt wczesnego, poniżej 4. miesiąca, jak i zbyt późnego, powyżej 7. miesiąca, wprowadzania glutenu do diety niemowlęcia.
Zobacz film: Alergia pokarmowa u dzieci: jak jej uniknąć