Laktoferyna, inaczej laktoferryna lub laktotransferyna, to białko, które ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne.
Laktoferyna wzmacnia układ odpornościowy, uniemożliwiając rozwój infekcji bakteryjnej czy wirusowej. Stanowi naturalną szczepionkę, która pobudza układ immunologiczny do pracy.
Spis treści:
Laktoferyna składnikiem mleka mamy
Zapotrzebowanie na laktoferynę
Co to jest laktoferyna
Laktoferyna to endogenne białko z grupy transferyn, które wykazuje działanie stymulujące układ odpornościowy do walki z patogenami.
Stanowi jeden ze składników tzw. odporności wrodzonej, chroniąc noworodka przed wirusami i bakteriami.
Działanie laktoferyny
Laktoferyna wykazuje działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, łącząc się ze strukturami powierzchniowymi patogenów. Uniemożliwia w ten sposób przecinikanie wirusów i bakterii w głąb komórek.
Laktoferyna składnikiem mleka mamy
Laktoferyna występuje w siarze, pierwszym mleku mamy, które otrzymuje noworodek po porodzie.
Siara uznawana jest za pierwszą szczepionkę, która zapewnia dziecku mnóstwo składników odżywczych i witamin, chroniąc je przed obcą florą bakteryjną, z jaką styka się po przyjściu na świat.
Czytaj:
Jak wzmocnić odporność dziecka, które jest karmione butelką?
7 sposobów na wzmocnienie odporności niemowlaka
Laktoferyna w mleku krowim
Obecność laktoferyny wykryto również w białkach mleka krowiego. Jej stężenie nie jest jednak tak wysokie jak w siarze, czyli pierwszym mleku mamy czy we łzach.
Obecnie izoluje się laktoferynę z serwatki oraz odtłuszczonego mleka i wykorzystuje ją w masowej produkcji odżywek dla niemowląt lub suplementów żelaza.
Laktoferyna bywa stosowana jako dodatkowy składnik antybiotyków, wzmacniający działanie leków.
Wykorzystuje się ją m.in. w produkcji leków na astmę czy stwardnienie rozsiane.
Występowanie laktoferyny
Laktoferyna występuje w gruczołach błon śluzowych:
- we łzach
- w ślinie
- pocie
- woskowinie usznej
- moczu
- kale
- wydzielinie błony śluzowej nosa
- wydzielinie błony śluzowej dróg oddechowych
- wydzielinie błony śluzowej dróg rodnych
Laktoferyna a niedobór żelaza
Laktoferyna wykazuje zdolność do chelatowania jonów żelaza.
Chroni przed niedoborem żelaza, dlatego substancję tę wykorzystuje się w produkcji suplementów żelaza, chroniących przed wystąpieniem anemii.
Czytaj:
Anemia u niemowlaka - przyczyny niedoboru żelaza u niemowlaka
Jak uniknąć niedoborów żelaza, wapnia i witamin po 1. roku życia?
Zapotrzebowanie na laktoferynę
Poziom latoferyny zmienia się wraz z wiekiem. Przy niższym poziomie białka organizm wykazuje mniejszą zdolność do obrony przed wirusami i bakteriami.
Wtedy zwiększa się podatność na infekcje górnych dróg oddechowych - jest to bardzo widoczne w sezonie zachorowań, np. jesienno-zimowym lub zimowo-wiosennym.