Grzyby trujące - jakie grzyby są niejadalne? Tych grzybów nie zbieraj!

2018-09-13 11:29

Dobrze jest poznać grzyby trujące i absolutnie ich unikać. Sezon na grzyby w pełni, więc wystarczy koszyk i można ruszyć do lasu. Przeciętny zbieracz rozróżnia kilkanaście rodzajów grzybów, należy więc pamiętać, że nie wszystkie gatunki grzybów nadają się do jedzenia. Grzyby niejadalne mogą zagrozić zdrowiu, a nawet życiu waszemu i waszych najbliższych!

Grzyby trujące

i

Autor: thinkstockphotos.com Grzyby niejadalne mogą zagrozić zdroiwiu i życiu!

Spis treści

  1. Nie rozpoznajesz grzybów? Nie ryzykuj!
  2. Trujące grzyby w polskich lasach
  3. Zasady bezpiecznego grzybobrania
  4. Gdy dziecko zatruje się grzybami niejadalnymi
  5. Gdzie szukać grzybów? Te rejony warto odwiedzić! Wideo

Nie rozpoznajesz grzybów? Nie ryzykuj!

Podczas grzybobrania nalezy zachować zdrowy rozsądek. Najbardziej trujące grzyby należą głównie do grupy grzybów blaszkowych, ale nie jest to reguła.

Warto w domowej biblioteczce posiadać atlas grzybów, który przyda ci się, gdy wrócisz z lasu. Przygotowaliśmy dla was informacje o najczęściej występujących trujących grzybach w Polsce.

Trujące grzyby w polskich lasach

  • Muchomor: sromotnikowy, cytrynowy, czerwony, jadowity, królewski, narcyzowy, plamisty, porfirowy.
  • Borowik: grubo trzonowy, purpurowy, szatański.
  • Gołąbek: przydrożny, Queleta.
  • Pieczarka: płaska, żółtawa.
  • Krowiak podwinięty
  • Tęgoskór: brodawkowaty, pospolity.
  • Strzępiak: ceglasty, gwiaździstozarodkowy, strzępiasty.
  • Gąska: oddzielona, rózgowata, siarkowa, tygrysowata.
  • Grzybówka czysta.
  • Maślanka wiązkowa.
  • Wieruszka: pogięta, zatokowata.
  • Zasłonak: brodaty, odwinięty.
  • Piestrzenica: kasztanowata, olbrzymia.

W naszych lasach najczęściej spotykanym trującym grzybem jest muchomor sromotnikowy. Jego wygląd przypomina gąskę zieloną lub kanię. Muchomor zawiera bardzo dużo toksyn. Objawy zatrucia muchomorem sromotnikowym pojawiają się po 6 godzinach od spożycia i są to wymioty, nudności, biegunka i ból brzucha.

Kolejnym objawem jest żółtaczka, która jest spowodowana uszkodzeniem wątroby. Pamiętaj, w przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym może nastąpić chwilowa poprawa, po której stan chorego gwałtownie się pogorszy. Nie lecz się domowymi sposobami, gdy zobaczysz pierwsze objawy. Nie zwlekaj i zgłoś się jak najszybciej do specjalisty. Pierwsza pomoc przy zatruciu muchomorem to próba wywołania wymiotów, a następnie płukanie żołądka. Przy zatruciu sromotnikiem konieczna jest hospitalizacja.

Czytaj:

Czy kobieta w ciąży może jeść grzyby?

Czy w czasie laktacji można jeść grzyby?

Zasady bezpiecznego grzybobrania

Główny Inspektor Sanitarny na swoje stronie internetowej umieścił informacje o bezpiecznym grzybobraniu warto poświecić chwile i zapoznać się z tą informacja:

  1. Pamiętaj! Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne ( warto korzystać z atlasów).
  2. Zbieraj wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone. Młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, stanowią najczestrzą przyczynę tragicznych pomyłek.
  3. Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i występuje dużo mniejsze ryzyko zatrucia niż w przypadku grzybów blaszkowych.
  4. Unikaj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak np.: Amanita phalloides, Amanita verna).
  5. Zbieraj grzyby do koszyków bądź pojemników przepuszczających powietrze. W żadnym przypadku nie korzystaj z reklamówek foliowych powodujących zaparzenie grzybów i przyśpieszających ich psucie.
  6. Nigdy nie zbieraj grzybów rosnących w rowach, na skraju lasów oraz w okolicach będących skupiskiem odpadów, takich jak zakłady produkcyjne, drogi o dużym natężeniu ruchu ponieważ grzyby wchłaniają ze swojego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
  7. Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.W razie wątpliwości, czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno – epidemiologicznych.

Gdy dziecko zatruje się grzybami niejadalnymi

Jeżeli po spożyciu grzybów występują: nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcz mięśni, podwyższona temperatura niezwłocznie wywołaj wymioty i zgłoś się do lekarza. Gdy dziecko skosztuje grzybów, a ty nabierasz podejrzenia, że grzyb był trujący podejmij jak najszybciej odpowiednie działanie, najważniejsze to obserwacja.

Reakcja na zatrucie grzybami może nastąpić w 2 przedziałach godzinowych:

  • do 6 godzin spożycia;
  • powyżej 6 godzin od spożycia

Gdzie szukać grzybów? Te rejony warto odwiedzić! Wideo

Sezon na grzyby - czy wiesz, kiedy się pojawiają najpopularniejsze gatunki?

Pytanie 1 z 9
Borowiki zbieramy...
Sezon na grzyby