Spis treści:
- Czy można jeść miód w ciąży?
- Miód na poranne mdłości
- Miód na zgagę w ciąży
- Miód na przeziębienie w ciąży
- Jaki miód wybrać?
Czy można jeść miód w ciąży?
Miód w ciąży ma wiele zdrowotnych właściwości - wzmacnia serce, zabija bakterie, leczy przeziębienie i pomaga walczyć z dolegliwościami ciążowymi. Miodu nie powinno się podawać dzieciom, ponieważ jest silnie alergizujący, dlatego kobiety w ciąży zastanawiają się czy mogą wprowadzić miód do swojej diety.
Niektórzy lekarze zalecają aby w ciąży spożywać jedynie miód pasteryzowany. Jednak większość specjalistów potwierdza, że tradycyjny miód jest zdrowy i bezpieczny dla ciężarnych.
Miód jest nie tylko środkiem, który pozytywnie wpływa na walkę z przeziębieniem ale też wspiera układ trawienny, pokarmowy, układ krążenia, jak również łagodzi różne dolegliwości, w tym także dolegliwości ciążowe.
Miód na poranne mdłości
Poranne mdłości to zmora wielu przyszłych mam. Pojawiają się już w 5. tygodniu ciąży. Najsilniejsze są w pierwszym trymestrze, zaś około 12. tygodnia ciąży łagodnieją i zanikają. Na szczęście jest wiele sposobów na łagodzenie tej nieprzyjemnej dolegliwości, a wśród nich napoje z dodatkiem miodu. Na mdłości pomoże woda z cytryną i miodem: z połowy cytryny wyciśnij sok i dodaj łyżeczkę miodu. Możesz też dodać miód do herbaty z imbirem. Taka herbata hamuje mdłości, wzmacnia odporność i świetnie smakuje.
Miód na zgagę w ciąży
Na zgagę w ciąży warto pić wodę z miodem i octem jabłkowym: wypij szklankę ciepłej wody z dodatkiem łyżki miodu i łyżki octu jabłkowego – od razu, gdy tylko pojawi się pieczenie w przełyku. Czytaj: Zgaga w ciąży: domowe sposoby na zgagę
Miód na przeziębienie w ciąży
Miód kojarzy się przede wszystkim jako antidotum na przeziębienie i faktycznie jest idealną alternatywą dla stosowania leków na przeziębienie w ciąży. W czym pomoże miód?
• Działa przeciwgorączkowo, • napotnie, • wykrztuśnie, • łagodzi kaszel, • wzmacnia organizm, • dodaje energii.
Czytaj:
Domowe sposoby na przeziębienie w ciąży
Sposoby na uciążliwy kaszel w ciąży
Katar w ciąży - ile trwa i jak się go pozbyć?
Przepis na mleko z masłem i miodem
Mleko z masłem i miodem to lek na przeziębienie stosowany od bardzo dawna. Jest smaczny i zdrowy! Delikatnie rozgrzeje, złagodzi ból gardła i wzmocni organizm. Jak go przygotować?
Szklankę pełnotłustego mleka wlej do garnka, dodaj łyżeczkę masła i łyżkę miodu. Całość podgrzej do ok. 50 stopni. Nie pozwól aby mleko z masłem i miodem się zagotowało gdyż miód pod wpływem wysokich temperatur traci wiele właściwości odżywczych.
Jaki miód wybrać?
Rodzajów miodu jest bardzo dużo, a różnią się przede wszystkim swoim składem. Bo przecież każdy miód powstaje z innego rodzaju pyłków kwiatowych, spadzi czy nektarów. Każdy rodzaj miodu ma też inne właściwości i działa leczniczo na inne dolegliwości. Jaki więc rodzaj miodu wybrać?
Wśród najpopularniejszych rodzajów miodów w Polsce znajdziemy:
Miód wielokwiatowy – łączy w sobie wspaniałe właściwości wielu rodzajów miodu, w zależności jaki nektar dominował podczas pszczelich zbiorów. Miód wielokwiatowy wiosenny jest jaśniejszy, słodszy i delikatniejszy, natomiast jesienny jest znacznie ciemniejszy i intensywny w smaku. Ten rodzaj miodu najlepiej sprawdzi się na przeziębienia i obniżoną odporność.
Czytaj: Dieta na przeziębienie w ciąży
Miód lipowy - w stanie płynnym ma kolor jasnożółty, może być też bursztynowy a nawet z delikatnym zielonkawym odcieniem. Ma zapach kwiatów lipy a jego smak jest intensywny i lekko pikantny, można wyczuć delikatną goryczkę. Miód lipowy ma wiele bardzo cennych właściwości. Przede wszystkim sprawdza się w leczeniu przeziębienia – działa przeciwgorączkowo, napotnie i wykrztuśnie. Pomoże w leczeniu anginy, zatok i dróg oddechowych. Złagodzi dolegliwości związane z chorobami dróg moczowych. Działa uspokajająco i jest naturalnym antybiotykiem.
Czytaj:
Gorączka w ciąży: sposoby na gorączkę w ciąży
Naturalne antybiotyki, które możesz stosować w ciąży
Miód rzepakowy – w stanie płynnym jest prawie bezbarwny lub delikatnie słomkowy. Krystalizuje się bardzo szybko. W stanie stałym staje się biały lub delikatnie kremowy. Początkowo ma delikatny zapach kwitnącego rzepaku, który z czasem słabnie. Bardzo łatwo rozpuszcza się w płynach. Jego lecznicze właściwości pomogą w leczeniu układu pokarmowego i układu krążenia. Bardzo dobrze wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, a także uzupełnia niedobór potasu.
Czytaj: Nadciśnienie w ciąży - przyczyny, objawy, leczenie wysokiego ciśnienia w ciąży
Miód gryczany – bardzo ciemny o intensywnym zapachu gryki i ostrym, lekko piekącym smaku. Miód gryczany jest jednym z najbardziej wartościowych miodów. Wspomaga układ krążenia, wspomaga walkę z miażdżycą i chorobami serca, może zapobiegać nadmiernej krzepliwości krwi, systematycznie spożywany powoduje wzrost hemoglobiny we krwi, chroni wątrobę i nerki, przyspiesza gojenie ran.
Miód akacjowy – jasnożółty a czasem nawet przezroczysty, bardzo wolno się krystalizuje. Miód akacjowy jest bardzo słodki, nie czuć w nim goryczki. Wspomaga układ pokarmowy i trawienny. Ułatwia zasypianie, wycisza i koi nerwy.
Miód spadziowy – jest to miód, który powstaje z soku drzew przetworzonego i wydalonego przez owady. Miód spadziowy może być iglasty lub liściasty. Miody spadziowe są gęstsze od nektarowych. Charakteryzują się wysokim działaniem antybiotycznym i bakteriobójczym. Zawierają m.in. potas, wapń, sód magnez i wiele innych składników odżywczych. Polecany przy schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, układu krążenia i układu nerwowego.