Witamina C w ciąży - dawkowanie. Zalety przyjmowania witaminy C w ciąży

2019-02-06 10:07

Witamina C w ciąży jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu ciężarnej. Witamina C jest niezastąpionym antyoksydantem. Dzięki niej do wszystkich komórek ciała dostarczane są substancje odżywcze, produkowane są hormony,wchłaniają się potrzebne związki, takie jak żelazo czy tyrozyna. Jak działa witamina C w ciąży, jak wygląda jej dawkowanie i dlaczego jest tak potrzebna?

witamina c w ciazy

i

Autor: _shutterstock

Spis treści

  1. Jakie właściwości ma witamina C?
  2. Czy witamina C poprawia odporność?
  3. Czy witamina C przeciwdziała anemii w ciąży?
  4. Co może oznaczać niedobór witaminy C w ciąży?
  5. Czy można przedawkować witaminę C w ciąży?
  6. Poznaj 10 owoców i warzyw, które służą w ciąży
  7. Jaka witamina C jest najlepsza?
  8. Ile witaminy C przyjmować w ciąży?

Z artykułu dowiesz się:

Jakie właściwości ma witamina C?

Choć wokół witaminy C nagromadziło się wiele mitów, to jednak składnik ten przez specjalistów nadal jest uważany za cenny i niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jak działa witamina C i dlaczego jest tak potrzebna?

Jak każda witamina jest odpowiedzialna za przebieg procesów i reakcji chemicznych zachodzących w organizmie człowieka. Dzięki niej do wszystkich komórek ciała dostarczane są substancje odżywcze, produkowane są hormony (np. kortykosteroidy wydzielane przez korę nadnerczy), wchłaniają się potrzebne związki, takie jak żelazo czy tyrozyna (aminokwas potrzebny do pracy tarczycy i przysadki mózgowej).

Witamina C pełni jeszcze inne dodatkowe funkcje – jest antyoksydantem, co oznacza, że zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych i spowalnia procesy starzenia. Jednak to, co jest najbardziej istotną zaletą tej substancji w kontekście ciąży, to fakt, że witamina ta wpływa korzystnie na pracę układu odpornościowego i zapobiega poronieniom.

Czy witamina C poprawia odporność?

U kobiet w ciąży układ immunologiczny pracuje nieco inaczej, przez co przyszłe mamy są bardziej podatne na infekcje. W takiej sytuacji, gdy odporność w ciąży w naturalny sposób spada, to właśnie witamina C może pomóc ją wzmocnić.

Jak pokazują badania, substancja ta bierze udział w produkcji limfocytów, które są ważnym elementem procesów immunologicznych. W walce z patogenami istotne są również antyoksydacyjne właściwości witaminy C – ma ona zdolność niszczenia wolnych rodników, których liczba w czasie infekcji wzrasta. I choć zdaniem niektórych specjalistów ta właściwość witaminy C jest przeceniana, to jednak wiadomo, że przyjmowanie tej substancji profilaktycznie lub uderzeniowo (w dużych dawkach) skraca czas trwania choroby i zapobiega powstawaniu kolejnych stanów zapalnych.

Zobacz:

Przeziębienie w ciąży: jakie leki w ciąży można stosować

Domowe sposoby na wzmocnienie odporności w ciąży

Naturalne antybiotyki, które możesz stosować w ciąży

Syrop z cebuli – jak go zrobić i jakie ma działanie?

Czy witamina C przeciwdziała anemii w ciąży?

Witamina C potrzebna jest również maluszkowi rozwijającemu się w łonie mamy. To dlatego zapotrzebowanie na nią w okresie ciąży wzrasta z 1 mg do 1,5 mg na kilogram masy ciała kobiety. Niedobór witaminy C może mieć negatywny wpływ na rozwój układu nerwowego płodu. Ma też dla niego znaczenie pośrednie, bo wpływa na kondycję ciężarnej kobiety. Witamina C poprawia wchłanianie żelaza z produktów żywnościowych, ale też z preparatów leczniczych. Dlatego przeciwdziała anemii, która często przytrafia się przyszłym mamom.

Niedokrwistość w ciąży jest szkodliwa nie tylko dla jej organizmu, lecz także dla organizmu jej dziecka: może wywołać u niego anemię, problemy z prawidłowym rozwojem oraz z właściwym poziomem żelaza we krwi już po narodzinach.

Co może oznaczać niedobór witaminy C w ciąży?

Brak odpowiedniej ilości witaminy C w organizmie przyszłej mamy powoduje u niej również nadciśnienie w ciąży i ogólne osłabienie.

Może też być przyczyną szkorbutu, który jednak obecnie występuje niezmiernie rzadko. Niedobór witaminy C odpowiada również za powstawanie lżejszych dolegliwości, takich jak problemy z gojeniem się ran, obrzęki, infekcje dziąseł czy stany zapalne błony śluzowej, które w ciąży mogą przerodzić się we wtórne infekcje zagrażające zdrowiu maluszka, a nawet stwarzające ryzyko poronienia.

Czy można przedawkować witaminę C w ciąży?

Warto tu wspomnieć o obawach dotyczących przyjmowania bardzo dużych dawek witaminy C, które pojawiają się niekiedy na forach internetowych wśród przyszłych mam: czy nie ma to szkodliwego wpływu na rozwój płodu, zwłaszcza w pierwszym trymestrze?

Żadne badania na ludziach nie wykazały takiego wpływu. Poza tym ryzyko przedawkowania jest minimalne, bo witamina ta jest szybko wydalana z organizmu wraz z moczem.

Poznaj 10 owoców i warzyw, które służą w ciąży

10 owoców i warzyw, które służą ciąży
Dobrze wiedzieć

Gdzie znajduje się najwięcej witaminy C?

Najwięcej witaminy C znajduje się w aceroli (1680 mg w 100 g), w owocach dzikiej róży (1800 mg w 100 g), czarnej porzeczce (180 mg w 100 g), zielonej pietruszce (178 mg w 100 g), czerwonej papryce (144 mg w 100 g), chrzanie (114 mg w 100 g) i w cytrusach (w 100 g cytryny znajduje się 55 mg witaminy C, pomarańczy – 50 mg, a grejpfruta – 38 mg).

Witamina C obecna jest również w brukselce, kapuście, czarnym bzie, truskawkach czy pomidorach.

Zobacz: Czy wolno jeść truskawki w ciąży?

Aby przyswoić jej jak najwięcej, najlepiej jeść surowe warzywa i owoce, a te, które trzeba ugotować, warto przygotowywać na parze, aby zminimalizować utratę tej cennej substancji podczas obróbki termicznej.

Jaka witamina C jest najlepsza?

Chociaż wielu naukowców sprzecza się w kwestii zalet witaminy C, to jednak wszyscy przyznają, że najskuteczniejsza i najzdrowsza jest jej naturalna postać. Warto wiedzieć, że substancja ta może być dostarczana organizmowi z roślin lub leków.

Witamina C pochodząca z roślin oprócz samego kwasu askorbinowego (chemiczna nazwa witaminy C) zawiera cenne dla zdrowia bioflawonoidy (np. rutyna), enzymy, aminokwasy i inne dobroczynne substancje.

Badania pokazują, że witamina C pozyskana z owoców czy warzyw ma o 80 proc. lepszą przyswajalność niż witamina z apteki. Okazuje się też, że zdolności antyoksydacyjne np. całego jabłka są ponad 260 razy większe niż zdolności samej witaminy, wyizolowanej z tego owocu.

Zobacz:

Witaminy dla ciężarnej: poznaj 5 najważniejszych dla rozwoju dziecka

Witamina D w ciąży: suplementacja i dawkowanie

Ile witaminy C przyjmować w ciąży?

Witamina C jest obecna w wielu powszechnie dostępnych produktach żywnościowych. Jej dodatkowa suplementacja w ciąży w zasadzie nie jest konieczna – dzienne zapotrzebowanie w czasie dziewięciu miesięcy to 90–100 mg tej witaminy.

Wyjątkiem mogą być okresy zachorowań na infekcje sezonowe czy wykryta anemia (witamina C wspomaga przyswajanie żelaza). Wtedy wzbogacenie diety o najbogatsze jej źródła, czyli warzywa i owoce, albo o suplementy na bazie naturalnych substancji może przynieść bardzo pozytywne efekty.

QUIZ znasz te egzotyczne owoce i warzywa? Wystarczy, że wiesz jakiego są koloru

Pytanie 1 z 10
Okra to pokryte meszkiem warzywo koloru: