Spis treści
- Co zamiast leków bez recepty w ciąży?
- Zobacz 10 naturalnych antybiotyków
- Naturalne sposoby na 4 najpopularniejsze dolegliwości w ciąży
- 1. Problemy z wątrobą w ciąży
- Wybierz odpowiednie zioła
- 2. Spadek kondycji skóry i włosów w ciąży
- Stosuj naturalne toniki na wypryski w ciąży
- Sięgnij po drożdże i olej z czarnuszki na trądzik
- 3. Spadek odporności w ciąży
- Wybieraj produkty bogate w kwasy tłuszczowe
- Szukaj produktów bogatych w antyoksydanty
- 4. Bóle głowy w ciąży
- Przygotuj zimny okład i przeciwbólowy napar
Wszystkie leki w ciąży powinno się oglądać przez lupę – wiele z nich może bowiem wpłynąć negatywnie na rozwój płodu. Nie dotyczy to oczywiście witaminowych preparatów ciążowych, które są wskazane dla zdrowia malucha, czy środków zleconych przez ginekologa opiekującego się przyszłą mamą.
Co zamiast leków bez recepty w ciąży?
Większość z nas przyzwyczajona jest do stosowania leków bez recepty, które pomagają w częstych drobnych dolegliwościach, takich jak niestrawność czy ból głowy oraz przyjmowania suplementów, które wspomagają nasze zdrowie.
Tymczasem w ciąży nawet takie substancje wymagają akceptacji lekarza prowadzącego. Na szczęście wiele z nich można zastąpić bezpiecznymi dla zdrowia produktami żywnościowymi, które od wieków znane są ze swojego działania wzmacniającego, profilaktycznego i leczniczego.
Zobacz 10 naturalnych antybiotyków
Naturalne sposoby na 4 najpopularniejsze dolegliwości w ciąży
1. Problemy z wątrobą w ciąży
Wątroba odpowiada za produkcję żółci rozkładającej tłuszcze. Bez niej nasz organizm nie byłby w stanie strawić przyjmowanych pokarmów.
W okresie ciąży narząd ten jest wystawiony na próbę, ponieważ trawienie, jak wszystkie procesy życiowe, przebiega wówczas nieco inaczej. Winna temu jest przede wszystkim rosnąca macica, która uciska niektóre narządy, utrudniając ich funkcjonowanie.
W ciągu dziewięciu miesięcy oczekiwania na dziecko zdarzają się również inne zaburzenia – zastoje żółci spowodowane nadmiarem hormonów: estrogenów i progesteronu. To wszystko sprawia, że przyszła mama może odczuwać bóle wątroby i mieć problemy z prawidłowym trawieniem.
Wybierz odpowiednie zioła
Skutecznym sposobem na takie dolegliwości jest stosowanie ziół bezpiecznych dla mamy i jej nienarodzonego dziecka, np. dziurawca czy mięty. Obie rośliny pobudzają wydzielanie żółci i wspomagają pracę wątroby.
Możesz też spróbować pić napar lub olej z ostropestu plamistego, który zawiera sylimarynę, pomocną w leczeniu schorzeń wątroby.
2. Spadek kondycji skóry i włosów w ciąży
W czasie ciąży wiele kobiet ma promienną skórą i lśniące włosy, niektóre jednak nie odczuwają tego typu pozytywnych zmian w swoim wyglądzie. Wszystkiemu jak zwykle winne są hormony, które spowalniają pracę gruczołów łojowych. U niektórych przyszłych mam poprawia to znacznie cerę i kondycję włosów, u innych wręcz przeciwnie – wywołuje np. trądzik i łupież.
Zaskórniki i ropne wypryski to najbardziej uciążliwe problemy, zwłaszcza że mogą się pojawiać nie tylko na twarzy, ale też w innych rejonach ciała, np. na ramionach i plecach.
Stosuj naturalne toniki na wypryski w ciąży
Tradycyjne leki na trądzik, np. isotretinoina czy antybiotyki z grupy tetracyklin, są zabronione w okresie ciąży. Dlatego warto sięgnąć po naturalne sposoby leczenia zmian skórnych, np. przemywanie twarzy i ciała naparem z rumianku, wodą z cytryną lub tonikiem ogórkowym.
Warto też przyjrzeć się swojej diecie: unikać potraw tłustych, słodkich i ostrych, za to pić dużo wody, która ułatwia usuwanie toksyn z organizmu.
Sięgnij po drożdże i olej z czarnuszki na trądzik
Cennymi dla zdrowia składnikami odżywczymi, które leczą problemy skórne, są drożdże oraz olej z czarnuszki i lnu.
Drożdże w postaci tabletek lub maseczek na twarz oczyszczają skórę i przywracają jej zdrowy wygląd, dzięki zawartości witamin z grupy B, cynku i selenu.
Czarnuszka to roślina będąca źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, substancji bakteriobójczych oraz witamin i minerałów. Ten wyjątkowy skład sprawia, że olej z czarnuszki leczy trądzik, łuszczycę, grzybicę i przyspiesza gojenie się zmian ropnych.
Len natomiast jest nieocenionym źródłem witaminy E oraz kwasów tłuszczowych typu omega.
3. Spadek odporności w ciąży
Dziewięć miesięcy ciąży to czas, w którym odporność kobiety słabnie. Nie jest to przypadkowe – płód jest „obcym” ciałem i aby organizm mamy go nie zwalczał, układ immunologiczny musi stać się mniej wrażliwy i zmienić swój sposób działania.
Może to oznaczać większą podatność kobiety na infekcje, dlatego aby uniknąć wirusów i bakterii, warto wzmacniać organizm naturalnymi sposobami.
Wybieraj produkty bogate w kwasy tłuszczowe
Już od dawna wiadomo, że kwasy tłuszczowe omega są bezcenne dla zdrowia: wpływają pozytywnie na pracę serca, zapobiegają nowotworom, są cenne dla układu nerwowego rozwijającego się płodu.
Nienasycone kwasy tłuszczowe wzmacniają również odporność, dlatego w diecie przyszłej mamy nie powinno zabraknąć ryb oraz olejów roślinnych: rzepakowego, lnianego, z wiesiołka.
Szukaj produktów bogatych w antyoksydanty
Warto też stosować bezpieczne dla ciężarnej napary ziołowe, które zawierają substancje wzmacniające organizm i przeciwzapalne (na wypadek istniejącej już infekcji).
Takim naparem może być herbata z owoców czarnego bzu, która ma dużo witaminy C i A oraz soli mineralnych, ale przede wszystkim zawiera substancje antybakteryjne.
Możesz też spróbować naparu z dzikiej róży. Owoce tego kwiatu – zalecane w stanach osłabienia – są źródłem witaminy C i polifenoli, które mają właściwości antyoksydacyjne.
Doskonały na wzmocnienie odporności w ciąży jest również miód spożywany profilaktycznie w dawce 1–2 łyżeczek dziennie. To bogate źródło witamin i substancji antybakteryjnych oraz antywirusowych, a także enzymów mobilizujących układ immunologiczny.
Zobacz także:
Jakie leki na przeziębienie w ciąży można stosować?
Zobacz listę leków zakazanych w ciąży
4. Bóle głowy w ciąży
To częsty objaw w ciąży, najczęściej spowodowany zmianami zachodzącymi w organizmie przyszłej mamy (np. zatrzymaniem wody w tkankach, które uciskają receptory nerwowe w mózgu), ale również wywołany zmęczeniem, bezsennością, odwodnieniem czy złą dietą – bólom głowy w ciąży sprzyja spożywanie kawy, herbaty, konserwantów, glutaminianu sodu; może to być też objaw alergii pokarmowej.
Choć ból głowy w ciąży nie jest niebezpieczny, to jednak na pewno jest uciążliwy, dlatego trzeba z nim walczyć, by nie powodował dyskomfortu u ciężarnej.
Przygotuj zimny okład i przeciwbólowy napar
Sprawdzają się ciepłe napary z imbiru i pieprzu cayenne – zawiera on przeciwbólową kapsaicynę. Ważna jest temperatura płynu: jego ciepło rozszerza naczynia krwionośne, co ułatwia dotarcie substancji leczniczych w głąb organizmu.
Tradycyjnymi środkami na ból głowy są też napary z mięty, melisy lub kozłka lekarskiego, które zmniejszają napięcie mięśni, a także z rumianku, który działa przeciwbólowo. Warto stosować również masaże relaksacyjne i chłodne okłady na skronie.