Spis treści
- Jak długo można przechowywać żywność?
- Folia aluminiowa: czym różni się strona błyszcząca od matowej?
- Jak przechowywać jedzenie w lodówce?
- Jaka temperatura w lodówce jest odpowiednia do przechowywania żywności?
- Przechowywanie żywności w zamrażalce
- Czego nie wkładać do lodówki i zamrażarki?
- Zobacz wideo: Higiena jedzenia
W Polsce, według badań instytutu Millward Brown SMG KRC, przedstawionych przez wiadomosci24.pl, marnowanie żywności sięga aż 30 procent. Co więcej, prawie połowa z nas - 40 procent - przyznaje się do wyrzucania jedzenia. Najczęściej w koszu lądują kefiry, jogurty i wędliny. Tymczasem prawidłowe przechowywanie żywności pozwala nie tylko zaoszczędzić wydatki na jedzenie, ale również dłużej cieszyć się smakiem ulubionych potraw i produktów. Nestety, samo umieszczenie żywności w lodówce czy zamrażarce nie gwarantuje, że można je w nich trzymać w nieskończoność bez szkody dla ich świeżości. Mimo że panujące w urządzeniach zimno przedłuża czas ich użyteczności, i tam są narażone na działanie wirusów, bakterii, może je pokryć pleśń.
Przeczytaj również, jak prawidłowo przechowywać odciągnięte mleko
Jak długo można przechowywać żywność?
Pierwszą zasadą przechowywania żywności w lodówce jest czas, jaki może tam ona spędzić. A ten jest inny w przypadku różnych produktów. Przede wszystkim, należy przestrzegać daty ważności produktów, umieszczonej na opakowaniach. Co prawda w większości przypadków, jeśli spożyjemy produkt jeden lub dwa dni później, nic się nie stanie, jednak jeśli mowa o jogurtach, kefirach i innych artykułów o krótkim terminie do spożycia, należy jej ściśle przestrzegać. Warto też pamiętać, że podobnie jest z rybami - dania obiadowe z nich przygotowane spożywamy najpóźniej następnego dnia po przygotowaniu i odstawieniu do lodówki. Inne resztki z obiadów możesz przechowywać w lodówce do 3 dni.
Folia aluminiowa: czym różni się strona błyszcząca od matowej?
Polecamy także: Pestycydy w żywności - jak myć warzywa i owoce by usunąć z nich toksyny
Jak przechowywać jedzenie w lodówce?
Kolejną z zasad przechowywania żywności jest ta, mówiąca o właściwym ulokowaniu jedzenia w lodówce. Temperatura w urządzeniu jest najniższa na najwyższych półkach, więc właśnie tam ustawiaj wszystko, co takiej temperatury wymaga: ryby, surowe mięso. Na środkowych półkach umieść natomiast produkty z krótkim terminem ważności: jogurty, kefiry, śmietanę. Tutaj również możesz umieścić dania obiadowe oraz wędliny i sery. Na najniższej półce znajdzie się za to miejsce na ciasta, przetwory i szczelnie zamknięte plastry sera lub szynki. W specjalnych komorach umiejscowionych pod wszystkimi półkami przechowujemy warzywa i owoce, a na mniejszych półkach na ścianie lodówki ketchup, majonez, chrzan oraz jajka, które mogą się znajdować w lodówce nawet do 3 tygodni.
Przeczytaj również, dlaczego warto jeść mrożonki
Jaka temperatura w lodówce jest odpowiednia do przechowywania żywności?
Ważnym elementem dbania o żywność jest pamięć o tym, że temperatura w lodówce jest inna na każdym z poziomów. Przyjmuje się, że na wysokości środkowej półki powinna ona wynosić +5 stopni Celsjusza, na najwyższej około +2 stopni Celsjusza, a w dolnych komorach, w których przechowujemy warzywa i owoce - +10 stopni Celsjusza. Temperaturę w lodówce ustawiamy dzięki termostatowi. Właściwie ustawiona pozwala oszczędzać prąd oraz spowolnić procesy gnilne, zachodzące w żywności.
Polecamy również: Zdrowa żywność wpływa na rozwój niemowlęcia
Przechowywanie żywności w zamrażalce
Wielu z nas korzysta również z zamrażarek, które są doskonałym sposobem nie tylko na przechowanie nadmiaru jedzenia, ale także pozwala na zachowanie go niemal w takim stanie, w jakim je do niej wkładaliśmy - niemal nie traci ono właściwości odżywczych. Główną z zasad przechowywania żywności w zamrażarce jest ta, że temperatura w niej panująca nie powinna wynosić mniej niż -18 stopni Celsjusza. W zamrażarce warto ułożyć produkty ciasno obok siebie. Surowe produkty, np. mięso, mogą znajdować się w lodówce nawet pół roku, natomiast ugotowane - około miesiąca.
Poznaj również zasady prawidłowego rozmrażania potraw
Czego nie wkładać do lodówki i zamrażarki?
W lodówce lepiej nie umieszczać chleba, który szybciej staje się czerstwy. Nie ma też potrzeby układania w niej ziemniaków - pod wpływem zimna zawarta w nich skrobia zamienia się w cukry proste, przez co stają się słodsze. Podobnie z cukinią - więcej wartości odżywczych zachowuje ona, przebywając poza lodówką. Nie ma też potrzeby chłodzenia słodyczy, a ogórki i pomidory szybciej ulegają zepsuciu w lodówce niż podczas przechowywania na zewnątrz.
Jak wyglądają zasady przechowywania żywności w zamrażarce? Mrozić można prawie wszystko, jednak lepiej nie robić tego z ugotowanymi ziemniakami, makaronem, ryżem. Nie mrozimy też jajek, śmietany, jogurtu, majonezu. Należy również pamiętać, że raz rozmrożonej potrawy nie mrozimy ponownie, ponieważ po rozmrożeniu bakterie zaczynają się mnożyć. Żywność można zamrozić ponownie tylko, jeśli znów zostanie ugotowana.
Dowiedz się jak zrobić domowe przetwory